Prosta, szybka - idealna na imprezę ...SKŁADNIKIgarść rukoligarść roszponki250 g pomidorków koktajlowych150 ulubionego sera pleśniowego(camembert, brie, kozi albo lazur)1 granatdressing1 łyżka miodu1 łyżka octu balsamicznego4 łyżki oliwyPRZYGOTOWANIERukolę i roszponkę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki, ser w kostkę. Posypujemy ziarenkami granatu. Składniki dressingu mieszamy energicznie - najlepiej w małym słoiczku i polewamy sałatkę. Pyszna i prosta sałatka z serem pleśniowym
Moje Kuchenne Rewelacjeczary mary. Fiku miku. I już jesteś. Naszpi(na)kowany naleśniku. Smaczne-goo! 2 duże naleśniki garść szpinaku 2 łyżki kremowego serka 2 jajka sadzone czosnek, pieprz czarny roszponka do podania Szpinak poddusiłam chwilę na rozgrzanej łyżce oliwy. Dodałam serek. Doprawiłam. Na każdym naleśniku ułożyłam szpinak. Jajko. Złożyłam brzegi naleśnika, formując kwadrat (tiaa). Przed podaniem podgrzałam moment w piekarniku(...)Posypałam roszponką
bastalenaUwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to. Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C. Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona(...)sałat, u nas rukola z roszponką oliwa sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić na wrzątek i ugotować bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę opłukać, rozłożyć na talerzu. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Na sałatę położyć paprykę, pomidor, bób, na wierzch kawałki pstrąga i pokrojoną cebulę. Skropić oliwą i przyprawić
Anioły w kuchnikukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem, mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka z rukolą i mozzarellą Sałatka z selerem Sałatka z selera i szynki konserwowej Warstwowa sałatka z selerem Warstwowa sałatka z tuńczykiem Surówki
Aga w kuchniSkładniki: garść roszponki pół mango pół gruszki 1/4 czerwonej papryki 1/3 ogórka Roszponkę myjemy, warzywa i owoce kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Gotowe
Mango PapajaSkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure 1/4 pęczka natki pietruszki sól grubo mielony pieprz sok z limonki Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy(...)stronę skóry i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. W tym czasie układamy na nim pokrojony w kostkę kozi ser i część pokrojonych w kostkę grillowanych owoców. Na talerzu układamy roszponkę, na niej pokrojone w kostkę grillowane mango i gruszkę, następnie wykładamy na talerz ugotowane na parze brokuły oraz łososia. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe
Mango Papajataki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli(...)garście roszponki 2 garście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory
Kulinarne przygody Gatityprzekonanym, że nie lubi się buraczków, ale po spróbowaniu .. to jakby ktoś otworzył nam oczy na coś co zawsze było, w zasięgu ręki, tylko stało za szafą. CUD. Potrzebujesz: roszponkę buraka ser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny(...)limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka 2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki 3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki 4. Do słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu
Matka Żywicielkamała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy, oliwki zielone, ziarna kapary, cukinia, zielona pietruszka. Przygotowanie: Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki, a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną(...)talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki i całość doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową(...)miodem. Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki sałaty rzymskiej. Filety podajemy z musztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki. Żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec. 10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru
Moniki Smakołykiodwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki(...)się roztopił. Obie połówki smarujemy sosem barbecue, na dolną połowę kładziemy plasterki boczku, następnie burgera z serem, na to karmelizowaną cebulkę, 2-3 plasterki papryczki jalapeño i na końcu roszponkę. Przykrywamy górną połową bułki. Czy ktoś w międzyczasie zgłodniał
Delicious Titbitspomyślałem, tak zrobiłem. Zapraszam do spróbowania prostej, zdrowej i smacznej sałatki w klimacie śródziemnomorskiej Hiszpanii z krewetkami, pomarańczą i orzechami brazylijskimi. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sałaty roszponki, 1 dużej pomarańczy, 1 ząbku czosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki(...)szklanki. Następnie wykroiłem z pomarańczy miąższ znajdujący się pomiędzy białymi błonami i odłożyłem. Z pozostałej części wycisnąłem sok do szklanki. Do miski dodałem dokładnie umytą i osuszoną sałatę roszponkę. Na niej ułożyłem wycięte wcześnie filety z pomarańczy. Orzechy brazylijskie pokroiłem na mniejsze części - niezbyt drobno. Do szklanki z wcześniej wyciśniętym sokiem pomarańczowym dodałem 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego
Wyprawy kulinarnenich szaszłyki z kurczaka z dodatkiem szafranu oraz bardzo prostą sałatkę. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram piersi z kurczaka, kilku młodych, małych ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych, sałaty roszponki, 1 limonki, pęczka świeżego koperku, 200 ml kefiru, 2 ząbków czosnku, kilku nitek szafranu, 2 łyżek białego octu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem(...)koktajlowego. Gotowe szaszłyki umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 15 minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu. Na talerze wyłożyłem ziemniaki, które delikatnie polałem kefirem z koperkiem
Wyprawy kulinarnemożecie go zastąpić innymi listkami, bo jak Wam pisałam poprzednio , warto jeść zieleninę . Młode liście mlecza mają pikantny smak, przypominają więc rukolę . Dobrze w dzisiejszej sałatce sprawdzi się też roszponka, rukiew wodna, albo liście rzodkiewki. Mamy sezon rzodkiewkowy, piękne pęczki pysznią się do nas na straganach, czemu by więc nie wykorzystać również tych zielonych listków? Dobrym wyborem przy tej sałatce(...)Francuska sałatka z liści mlecza z musztardowym winegretem inspiracja frenchwomendontgetfat.com dla ok. 4 osób czas przygotowania: 15 min. Składniki: ok. 300 g liści mlecza (lub rukoli, liści rzodkiewki, roszponki, szpinaku), ja wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego
Chilli Czosnek i Oliwapolana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera z niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka(...)Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi mieć jednolitą konsystencję. Sałatę lodową porozrywać na kawałki, wrzucić do miski, dodać ruccolę i roszponkę. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać.( Można również wyłożyć na talerze suche sałaty, dodać pozostałe składniki i dopiero wówczas całość polać przygotowanym sosem. Ja jednak wolę nakładać już wymieszaną sałatę
Smaczne Zdrowe