kolejna ich odsłona. Carpaccio z buraków to bardzo łatwa w przygotowaniu przystawka: Średnio na porcję dla jednej osoby potrzeba: 1,5 średniej wielkości buraka lub 1 duży garść roszponki i UWAGA ! w tej wersji wędzony twaróg Pilo ( baaarrrdzo aromatyczny) zamiast parmezanu :) kilka kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól pieprz Buraki należy ugotować(...)były miękkie. Można też kupić ugotowane. Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu. Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać roszponkę, następnie rozkruszyć twaróg wędzony. dodać kapary. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem. Co o tym myślicie
Jemy Pijemyopowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :) 1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu kilka łyżek pestek słonecznika Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w cienkie(...)plastry. Na talerzu okładamy roszponkę, a na niej plastry buraka. Dresing: w miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz i polewamy tym buraki. Na koniec posypujemy wyprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I dodam, że smakuje genialnie! A w moich ustach to brzmi - delikatnie mówiąc - dziwnie, bo ja nie lubię buraków. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureżeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany. Teraz wypełnienie placka: łosoś wędzony w plastrach awokado pęczek rzodkiewek serek ziołowy roszponka Rzodkiewki siekamy i łączymy z serkiem ziołowym. Taką masą smarujemy placek, a na to kładziemy kawałki łososia i pokrojone w paski awokado. Na górę dajemy trochę roszponki, zwijamy i kroimy
Marder&Marder Manufactureszklankę ziarenek komosy i wlać 2 szklanki wody, posolić. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut. Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej 2 szklanki truskawek 2 garście roszponki Sos 3/4 szklanki truskawek 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Wykonanie: Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki
O kuchni z uczuciembuzia się uśmiecha na sam widok, tak aromatycznej, nietuzinkowej i pysznej sałatki! Wszytko to co kocham; grillowana ośmiornica, świeża roszponka, aromatyczne ziołowe grzanki, dobry pikantny ser feta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers(...)Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIpotas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów i składników odżywczych. Składniki 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski
My Chcemy Jeśćbarwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. ( źródło ) Składniki (porcja): około 4 buraki ser feta (około 2 plastry) garść roszponki mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo dressing musztardowo-miodowy: łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka octu balsamicznego Sposób przygotowania: Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową, pieczemy, aż zmiękną, studzimy(...)obieramy ze skóry, kroimy w plastry pokrojone buraczki układamy na talerzu na buraczki wykładamy roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę, mieszankę ziaren wszystko polewamy dressingiem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu filet solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny na rozgrzaną teflonową(...)mniejsze kawałki na patelnię wrzucamy ponownie kawałki ryby, dodajemy makaron, serek i smażymy mieszając, aż ryba i serek oblepi makaron przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do miski, dorzucamy roszponkę, mieszamy przekładamy porcję na talerz, na wierzch wysypując mieszankę nasion SMACZNEGO ! ! ! :) chillout
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoże organizm nie odwdzięczy mi się w ciągu miesiąca płaskim brzuszkiem, ale lepszą kondycją i piękną skórą na pewno. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - garść roszponki -5-6 truskawek - pół krążka sera camembert (ja użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu) - krem z octem balsamicznym (do kupienia w lidlu) Przygotowanie: Roszponkę opłukać w zimnej wodzie
W poszukiwaniu inspiracjinadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 2-3 łyżki ricotty 1/2 kalarepy(...)upodobania. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Gotujemy szparagi. Do garnka ze szparagami, na ostatnią minutę gotowania dodajemy umyte liście kalarepy. Następnie całość odcedzamy. Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki. Następnie na talerzu układamy pokrojoną w słupki kalarepę, na to kładziemy chipsa z szynki parmeńskiej, sadzone jajo, ugotowane szparagi oraz łyżkę ricotty
Mango Papajasobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy wszystkie(...)już się upiekła) Mrożone warzywa na patelnię przekładamy do tacki (naczynia do pieczenia), przyprawiamy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszkamy i pieczemy równolegle z pstrągiem. Gotowe danie dekorujemy roszponką
upichconaSkładniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem...... Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się
Gaździnka warzyProsta, bardzo zdrowa i super smaczna sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Miłego chrupania :) SKŁADNIKI 2 garście rukoli lub roszponki (ja jestem fanką rukoli :) ) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek 3 łyżki kiełków rzodkiewki sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę/roszponkę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy, rzodkiewki myjemy- jedne i drugie kroimy w ćwiartki. Doprawiamy całość
Moje Kuchenne Rewelacjepstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 szt. cebuli czosnkowej, 4 ząbki czosnku, 1 limonka, masło, świeży lubczyk, świeży koperek, szczypiorek, roszponka, zielone szparagi, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy. Limonkę kroimy w cienkie plasterki. Pstrąga nacieramy niewielką ilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę(...)ości. Schłodzone szparagi płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku szybko wracać
Moniki Smakołykibardzo smaczny przysmak śniadaniowy. Składniki: 100 g pomidorów bez skórki (z puszki) 50g sera koziego 50 g sera żółtego 2 jaja 4 łyżki mąki sól pieprz cayenne roszponka odrobina oliwy z oliwek extra vergine. Sposób przygotowania: Rozkłócone jaja wymieszać z mąką i pomidorami(zmiksowanymi uprzednio blenderem). Doprawić do smaku.Dodać pokrojone w kostkę sery.Wyląc na nagrzaną patelnię,wysmarowaną(...)oliwą.Smażyć ok.2 minut z każdej strony.Podawać z roszponką,która doskonale współgra z pozostałymi składnikami. Wersja dla dzieci: Bez pieprzu cayenne Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt