WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: dwie większe garście roszponki, duża garść płatków migdałów, 100 g sera sałatkowego lub fety, 4 łyżeczki oliwy lub oleju smakowego (u mnie z pomidorami, bazylią i czosnkiem). Przygotowanie: Roszponkę myję, osuszam i układam na dwóch talerzach. Każdą porcję polewam dwoma łyżeczkami smakowego oleju. Migdały
JejKuchniaprostego ;) Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki. Szybka do przygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki. Już nie czuję, że rymuje... :D Polecam! ;) Składniki: roszponka około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską pleśnią jabłko 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina(...)tego jaka jest ich wielkość i rodzaj. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy. Sos najlepiej
Czerwona Porzeczkamdłości, dlatego bardzo powszechny jest u kobiet w ciąży Chili – rozgrzewa błony śluzowe organizmu, dzięki czemu daje poczucie rozgrzania i ciepła, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie Koktajl z roszponki i jabłka Składniki na 1 koktajl: garść roszponki jabłko łyżeczka miodu pół łyżeczki cynamonu pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Koktajl z gruszki i marchewki Składniki
Kuchnia Bazyliiszkl przecieru pomidorowego bazylia oregano sól pieprz 1 łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia) suszone oregano Wykonanie: Rozczyn. Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli(...)Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 12 minut. Gotową pizzę posypać suszonym oregano oraz ułożyć na niej roszponkę. Podawać z dobrej jakości oliwą smakową lub ulubionymi sosami. Smacznego
TrufelkowoBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka(...)pomidorkami koktajlowymi Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Sałatka z roszponką, dynią i camembertem Surówka Coleslaw z czarnuszką Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty
Moja smaczna kuchniaDecision was perfect – have fun cooking! SKŁADNIKI (1 porcja): 2 jajka 150 g kurek 2 łyżki mleka (u mnie 2%) 25 g Grana Padano 1 łyżeczka masła garść roszponki (opcjonalnie) INGREDIENTS (1 portion): 2 eggs 150 g chanterelles 2 tablespoons of milk (for ex. 2%) 25 g Grana Padano 1 teaspoon of butter handful lambs lettuce (optional) Umyj jajka(...)roszponkę i oczyść porządnie kurki. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około
Martyna Cooksskładników, ale łączą się one ze sobą doskonale. Szybko, prosto i przede wszystkim smacznie! Do tego świeża bagietka albo pieczywo domowej roboty, i jest pysznie! Zapraszam. Składniki: 2 garście roszponki 1 kulka sera mozarelli 6-7 suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka oleju lnianego Wykonanie: Do miski wrzucić opłukaną i osuszoną roszponkę. Ser mozarella pokroić w kostkę, suszone pomidory
TrufelkowoSkładniki: 1 duży batat 50g kaszy jęczmiennej (połowa woreczka) suszone pomidory w oleju garść roszponki ziarna słonecznika sól, pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Batata dokładnie myjemy, kroimy na paski i wykładamy na blasze do pieczenia przyprawiając solą i ziołami do smaku. 2. Pieczemy w temp. 200'C prze 30min. 3. Międzyczasie gotujemy kasze jęczmienną, a na rozgrzanej(...)suszonych pomidorów zarumienić pokrojony w talarki czosnek i dodać pomidory. 4. Zawartość patelni łączymy z ugotowaną kaszą i wykładamy na talerz. 5. Na wierzch dodajemy pieczone bataty i garść roszponki. 6. Posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego
FITBUuKcarpaccio to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno lub sałatka na kolację. Smak buraka wyraźnie tutaj dominuje. Składniki: – 1 burak gotowany – garść roszponki – kawałek startej kalarepki – 2 łyżki soku z cytryny – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotowany burak obrać ze skórki i pokroić(...)plastry. – Na talerz wyłożyć roszponkę, ułożyć na obwodzie plastry buraka. – Skopić sokiem z cytryny. – Na środku położyć startą kalarepkę, posypać solą i pieprzem
To co kochamSzybko, prosto i smacznie Składniki 500 g miąższu melona 250 g sera gouda garść roszponki szklanka malutkich różyczek kalafiora kilka plasterków salami oliwa z oliwek miód musztarda ocet z białego wina sól pieprz 2 łyżki prażonych pestek dyni Przygotowanie Miąższ melona i ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem w salaterce z roszponką, kalafiorem i salami. Z około 4 łyżek oliwy
R'n'G KitchenZnakomita przystawka . Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki
babka w formiepodniebienie ;) #MyVictorinox Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 zielone pomidory 1 jajko 50 gram sera Gruyere pół szklanki mąki quinoa klarowane masło do smażenia kilka garści roszponki 20 jeżyn garść świeżych listków mięty różowy pieprz 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku wyciśniętego z jeżyn sól Wykonanie: Pomidory obieramy(...)serem. Smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor i odkładamy na chwilkę na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone pomidory układamy na roszponce, dodajemy miętę, quinoę i jeżyny. Z octu, oliwy i soli robimy dressing, którym polewamy sałatkę, następnie skrapiamy ją sokiem z jeżyn i posypujemy różowym pieprzem. Smacznego
Quinoa Raz!tygodni greckich ( ja kupiłam w Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka(...)rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorą patelnie położyć ser halloumi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Liście buraka liściowego, razem z łodyżkami - pokroić. wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Usmażony ser halloumi pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość posypac nasionami
kolorowotorcikowołagodzi dolegliwości chorób: kamica nerkowa i dna moczanowa. Pokrzywa jest też bogata w mikroelementy, witaminy i sole mineralne. Inne "zielone dodatki" do omleta to może być zamiast szpinaku: rukola, roszponka, młode listki botwiny, listki rzodkiewki czy choćby aromatyczna bazylia. SKŁADNIKI na 2 osoby: 4-6 jajek 1-2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry (może być też(...)bazylia, rukola, roszponka czy inne młode listki warzyw) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g świeżego szpinaku (umyty i osuszony) 1 łyżeczka oleju lub oliwy + 1 łyżeczka masła (lub bez masła) 50 g startego grubo sera żółtego z ziołami lub ewent. naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozkłucić widelcem w miseczce jajka z solą i i pieprzem Wymieszać następnie jajka
Sztuka gotowania w/g Samirysię, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz(...)pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę
Quinoa Raz!