roszponka - 1923 przepisów (strona:42/129)

Sałatka z melonem 130

Szybko, prosto i smacznie  Składniki 500 g miąższu melona 250 g sera gouda garść roszponki szklanka malutkich różyczek kalafiora kilka plasterków salami oliwa z oliwek miód musztarda ocet z białego wina sól pieprz 2 łyżki prażonych pestek dyni Przygotowanie Miąższ melona i ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem w salaterce z roszponką, kalafiorem i salami. Z około 4 łyżek oliwy

R'n'G Kitchen
carpaccio z buraka 189

Znakomita przystawka . Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki

babka w formie
Smażone zielone pomidory panierowane w serze Gruyere na sałatce z roszponki z czarną quinoą i jeżynami 142

podniebienie ;) #MyVictorinox  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 zielone pomidory 1 jajko 50 gram sera Gruyere pół szklanki mąki quinoa  klarowane masło do smażenia kilka garści roszponki 20 jeżyn garść świeżych listków mięty różowy pieprz 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku wyciśniętego z jeżyn sól Wykonanie: Pomidory obieramy(...)serem. Smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor i odkładamy na chwilkę na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.   Usmażone pomidory układamy na roszponce, dodajemy miętę, quinoę i jeżyny. Z octu, oliwy i soli robimy dressing, którym polewamy sałatkę, następnie skrapiamy ją sokiem z jeżyn i posypujemy różowym pieprzem.  Smacznego

Quinoa Raz!
Sałatka ze smażonym serem halloumi 251

tygodni greckich ( ja kupiłam w  Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka(...)rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorą patelnie położyć ser halloumi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Liście buraka liściowego, razem z łodyżkami - pokroić. wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Usmażony ser halloumi pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość posypac nasionami

kolorowotorcikowo
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 226

się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz(...)pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę

Quinoa Raz!
Sałatka z bobem, cukinią oraz fetą 191

dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około 1/3 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu kilka czarnych oliwek około 25 g autentycznej fety kilka plasterków szalotki (opcjonalnie(...)emulsję oliwę, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dodać posiekane zioła i cienkie plasterki szalotki – wymieszać. Dodać plastry cukinii oraz wyłuskany bób – ponownie wymieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę/liście sałaty, na nich rozłożyć cukinię z bobem oraz oliwki. Całość posypać pokruszoną fetą. Smacznego!   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Even Better Food
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 147

ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek EV sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bób i szparagi(...)oliwę. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem. Szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy bób, wszystko mieszamy z sosem. Na talerzu lub w salaterce układamy listki roszponki, na nich wykładamy sałatkę, ozdabiamy koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Roszponka z pomarańczą, fetą i słonecznikiem 286

jest genialne. Sałatka z prostych składników, które można dowolnie podmieniać, jest idealna na każdą okazję! Moje kubki smakowe szaleją przy każdym kęsie : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g roszponki (w oryginalnej wersji jadłam ze szpinakiem) 1 soczysta pomarańcza 1/2 opakowania fety (ok 100 g) duuużo słonecznika (uprażyłam go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i soli(...)pomarańczy kopiasta łycha miodu oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Przygotujcie sos – najlepiej w słoiku wymieszajcie – oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polejcie sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 183

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ½ – czerwona cebula Dodatki do burgerów: małosolny ogórek w plastrach kiszone rzodkiewki kiszona marchew w plasterkach pomidor papryczka chili roszponka olej Przepis na pyszny sos do burgerów: 150 g gęstego jogurtu 40 g musztardy miodowej z całą gorczycą 34 g majonezu sól i pieprz do smaku Mieszamy w misce majonez z jogurtem(...)wewnętrznej strony na tej samej patelni co burgery. Pomidora kroimy w plastry, a papryczkę chili w drobne plasterki. Składamy burgera np. w takiej kolejności: podsmażoną bułkę smarujemy sosem, układamy roszponkę, usmażonego burgera, na nim kładziemy 2 plastry pomidora, trochę papryczki chili i piklowanej cebulki, kilka plasterków kiszonego ogórka, marchewki i rzodkiewki, ponownie nakładamy trochę sosu i przykrywamy całość bułką, spinamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z łososiem i zielonym ogórkiem 186

Jest lekka, zdrowa i kolorowa. Taka sałatka dobrze się sprawdzi jako przystawka, kolacja albo jako śniadanie do pracy. Składniki: 120 g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 3 garście roszponki 2 garście sałaty lodowej 1 szalotka sos 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie:   Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, a cebulę(...)krążki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę i sałatę lodową, dodać ogórka, łososia zwiniętego w ruloniki, a na wierzch cebulę. Wszystkie składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku. Całość polać sosem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pomysł na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem 181

Zdrowe tosty z awokado i jajkiem 2017-06-14 14:54:51 Porcje 1 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1 garść roszponki, rukoli lub szpinaku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 jajka mały kawałek drobno posiekanej czerwonej cebuli sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny(...)Chleb zgrlluj na patelni bez tłuszczu (lub odpiecz w tosterze/piekarniku) Posmaruj każdą z grzanek musztardą. Następnie ułóż na każdej z nich awokado i posyp roszponką lub innymi liśćmi. Dodaj cebulę, Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką ostrożnie wbij 2 jajka. Następnie zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białka jajek będą ścięte (ok. 3 minuty). Przy pomocy kuchennej łopatki delikatnie

Powiedz dietom nie
Letnia sałatka 184

Sałatka lekka, letnia z dużą ilością owoców które uwielbiam. Takie sałatki mogę jeść codziennie.Inspiracja z bloga Just a Salad. Jako dodatek pestki słonecznika, bardzo zdrowe. 1 opakowanie roszponki 1/2 opakowania mozzarelli kulki 7 pomidorków koktajlowych 100 g borówek 7 truskawek 2 łyżki słonecznika 1 brzoskwinia 120 g cieciorki z puszki olej sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)musztardy  1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz szczypta Sos: Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam. Sos zrobi się gęsty. Roszponkę myję ,osuszam i układam na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki, truskawki obrane z szypułek. Brzoskwinię kroję na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju.Studzę i dodaję

wesoła kuchnia
Sałatka makaronowa z burakiem 156

niż one same 😇 Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :)  Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy(...)obieramy, kroimy na w miarę cienkie pół plasterki i pieczemy w temp. 180⁰C przez 20 minut. Również studzimy. Do zimnego makaronu dodajemy buraka- upieczony korzeń oraz posiekaną nać, roszponkę, pokrojoną drobno gruszkę oraz sos i przyprawy. Mieszamy. Sałatkę podajemy w towarzystwie pieczonego kurczaka lub grillowanych mięs

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z pieczonego buraka 141

uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy(...)Upieczone buraki obieramy ze skórki (najlepiej jak są jeszcze ciepłe) i kiedy ostygną tniemy je na bardzo cienkie plasterki. Ja używam do tego mandoliny. W misce mieszamy rukolę i roszponkę. Polewamy je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko

PatiGotuje
Sałatka z makaronem tortellini 166

Składniki: 3/4 opakowania makaronu (pierożków) tortellini 150g szynki 1/2 puszki kukurydzy 6-8 sztuk pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku 2-3 łyżki majonezu roszponka dla ozdoby Wykonanie: makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub chwilkę dłużej, tak, aby pierożki nie były twarde. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić, pomidorki przekroić(...)połówki. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, zioła oraz majonez. Wszystko delikatnie wymieszać, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować roszponką. Gotowe! Artykuł Sałatka z makaronem tortellini pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia