Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy(...)KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna 1 Źródło: strona internetowa: http://5porcji.pl/ Z wyżej wymienionej strony pochodzą również informacje o zbilansowanej diecie i roli jaką
Passions hobbies lifegrillowania i wielu rozmowach nadszedł czas aby zjeść coś lekkiego. Składniki: 150 g makaronu Arc Pol kółeczka 150 g fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych 3 garście roszponki 1 puszka tuńczyka SOS: 1/2 ząbku czosnku 1,5 łyżki octu winnego sól pieprz 4 łyżki oliwy Makaron Arc Pol gotujemy al dente. Przygotowujemy sałatkę. Do makaronu dodajemy fasolkę(...)szparagową z puszki, pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, roszponkę i tuńczyka. Przygotowujemy sos: czosnek przecisnąć przez praskę.. Wymieszać go z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa wymieszać z sosem
Kuchnia w oparachodkryłam, są u mnie zawsze w lodówce, bo nie dość, że smaczne to ich przygotowanie (odgrzanie) zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki na sałatkę (wystarczy na minimum 4 burgery). opakowanie roszponki (około 200 gram) około 10 sztuk owoców kumkwatu lub 1 pomarańcza 2 łyżki ulubionych pestek (u mnie dynia) czubata łyżka delikatnej musztardy 2-3 łyżki syropu kolonowego/z daktyli/agawy/miodu(w wersji(...)nałóż sałatkę i wpakuj burgera. Co najważniejsze na zimno jest równie dorba, więc to propozycja na każdą porę dnia i nocy Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Roślinny burger z roszponką i cytrusową nutą. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmarynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko. 100 g roszponki 1 garść kiełków rzodkiewki 7 jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu 1 kawałek zielonego ogórka 100 ml zakwasu buraczanego(...)łyżeczka parmezanu startego Jajka gotuję na twardo około 3 minuty. Obieram ze skorupek. Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki na noc. Roszponkę myję, układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniamasła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili listki szczawiu/ rukola / roszponka WYKONANIE Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), łodyżki kroimy na małe kawałki, główki pozostawiamy w całości Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pomidorki cherry(...)soli i pieprzu. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty lub dłużej, aż jajka się zetną. Posypujemy tartym parmezanem i opcjonalnie także listkami szczawiu, rukolą lub roszponką. Można skropić sosem sriracha
cool and mintyteż super. Składniki (na 2-3 porcje): połowa małej dyni piżmowej 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego pół puszki czerwonej fasoli 1 średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy(...)oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Sałatkę od razu podajemy ciepłą. Powrót na górę
Smaczna StronaCześć! W mojej kuchni na dobre zawitała już wiosna, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam świetny przepis na pyszną, orzeźwiającą sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Continue reading Sałatka z roszponką at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plprzepis. Polecam Składniki: – 2 bakłażany – 250g ugotowanej ciecierzycy (u mnie gotowa ze słoika) – 1/2 papryki czerwonej lub żółtej – 1 cebula czerwona – 1 opakowanie roszponki – 12 pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli gruboziarnistej – zielenina wg smaku (u mnie po garści świeżej bazylii, świeżego koperku i świeżej pietruszki(...)imbir starty na drobnych oczkach i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Ciepłe bakłażany polać sosem, wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnych bakłażanów dodać, ciecierzycę, umytą i osuszoną roszponkę, posiekaną zieleninę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i jeszcze raz wszytko dokładnie, lecz delikatnie wymieszać. Smacznego Sałatka z pieczonych bakłażanów z ciecierzycą Sałatka z pieczonych bakłażanów z ciecierzycą Sałatka
Smaki Arminesól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy do smarowania nadzienie: 8 jajek przepiórczych 8 oliwek zielonych 8 oliwek czarnych kawałek ogórka zielonego 4 pomidorki koktajlowe 100 g kabanosów 1 garść roszponki 1 garść kiełków pieprz czerwony kulki 50 g tofu Koszyczki 8 sztuk. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Przekładam do miski, dodaję pieprz, papryczkę chili płatki, ser żółty(...)dociskam. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam koszyczki około 20 minut aż zaczną się lekko rumienić. Jajka gotuję na twardo 2-3 minuty. W koszyczkach układam roszponkę, kiełki, plaster ogórka, pokrojone tofu, oliwki i jajko obrane. Z kabanosów robię rączki koszyczków. Żeby się trzymały wkładam w końcówki kabanosa kawałek wykałaczki i przytwierdzam do koszyczków. Posypuje pieprzem czerwonym
wesoła kuchniadobrej jakości 100g szynki szwarcwaldzkiej 200ml śmietanki (30-36%) 200g gorgonzoli dolce 1 gruszka 2 łyżki miodu np. tymiankowego 0,5 łyżeczki tymianku 30g orzechów włoskich (opcjonalnie) rukola i roszponka do podania (opcjonalnie) sól i pieprz Danie jest mega szybkie w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i smaczne. Przyrządzić można je na kilka sposobów, podam Wam 2 warianty. Gruszkę kroimy na mniejsze(...)rozpuści a śmietanka zawrze. Po tym czasie do sosu wrzucamy gnocchi i podgrzewamy, by stały się ciepłe. I gotowe! Kluseczki można podać z dodatkiem rukoli i roszponki. Danie można także zapiec i podać w formie zapiekanki, na pewno przybędzie kalorii, ale i smaku. Podwójcie jedynie ilość składników powyżej. Opcjonalnie do wersji zapiekanej: 200g mozzarelli
Cooking Monsterdodatkiem wiśni. Połączenie może niektórym wydawać się dziwne, ale zapewniam, że smakuje fajnie :) Składniki : - szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej, - 1 szklanka wypestkowanych świeżych wiśni, - czerwona cebula, - sól, rozmaryn, - roszponka, - feta, sos : - 1 - 2 łyżki oleju, - 2 - 3 łyżki octu winnego ( dałem domowy malinowy ), - sól, pieprz. Wykonanie : Wiśnie i krążki czerwonej cebuli posypane solą, rozmarynem i skropione olejem upiec w piekarniku(...)Najlepiej zrobić to na jednej blasze, na dwóch kawałkach papieru. Upieczone wymieszać z kaszą i sosem. Na talerzu ułożyć roszponkę, na to sałatkę z kaszy i pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem
Przepisy Mikołajaproszku do pieczenia farsz: 4 jajka 100 g łososia wędzonego 1 kawałek ogórka zielonego 3 pomidorki koktajlowe 50 g serka z tofu 10 g tofu 6 oliwek czarnych roszponka pieprz czerwony olej rzepakowy Ciasto gofry: Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy. Mąkę owsianą przesypuję do miski, dodaję mleko owsiane, żółtka, proszek do pieczenia, sól, pieprz, paprykę, i masło(...)jajko. Smażę aż się zetnie białko. Gofry podaję z jajkiem serce, serkiem z tofu. Kawałek tofu kroję na plastry i przesmażam na patelni grillowej. Na gofry układam oliwki, pomidorki, roszponkę, ogórka, plastry łososia, posypuję kulkami pieprzu
wesoła kuchniaSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania do podania: roszponka, kilka pomidorów, pieczywo Przygotowanie: Jajka wbić do miski, dodać wodę, przyprawić solą i pieprz. Lekko ubić. Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się(...)niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Przełóż na talerz składając na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami np. roszponką, pomidorkami i świeżym pieczywem. Artykuł Omlet francuski pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWięc do dzieła! Składniki: 1 niepełna szklanka suchego makaronu - u mnie pełnoziarnisty 1/2 żółtej papryki 2-3 łyżki zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść roszponki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Na lekko osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować. 2. W międzyczasie pomidorki i oliwki przekroić na połówki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę(...)zmiażdżony czosnek, chwilkę dusić, po czym dodać pomidorki, paprykę i oliwki. Chwilkę dusić co chwilę mieszając. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, dodać łyżkę oliwy, garść roszponki i całość chwilkę poddusić - dosłownie 15-20 sekund. Dodać odrobinę pieprzu. 3. Gotowe danie przełożyć na talerze i zajadać. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanki ziaren słonecznika 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku chili pieprz sól Guacamole: 1 duże dobrze dojrzałe awokado 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki Dodatkowo: roszponka lub inna zielenina ulubione bułki czerwona cebula czerwona papryka majonez wegański Instructions Kotlety: Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, odsączone z zalewy, drobno posiekać. Marchew umyć, obrać(...)ponownie wymieszać. Burgery: Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować wegańskim majonezem lub sosem jogurtowym . Następnie na jedną połowę nałożyć trochę zieleniny (roszponka, sałata, rukola, szpinak), gotowy kotlet, cienki plaster czerwonej papryki, plasterek czerwonej cebuli oraz trochę guacamole i przykryć drugą połową. Podawać lekko ciepłe od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać
Fitsweet.me