przygotować na sylwestra sałatkę w kokosie. Sałatka przepięknie wygląda i idealnie smakuje. Jest lekka, delikatna ale sycąca dzięki kuskusowi. Owoce nadają jej słodkiej nuty. Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków migdałowych garść malin garść czereśni SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)plasterki i kropić sokiem z cytryny. Czereśnie pokroić, wyjąć pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem
Kuchnia w oparachpowie, jest ok, dajcie ketchup. Rozumiesz? Składniki: jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół masło do smażenia dwa jajka, sól i pieprz do tosta pomidorki koktajlowe roszponka pieczarki brązowe, około 8 sztuk majeranek łosoś wędzony mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej odrobina kopru kwiaty(...)możliwe oraz skórką otartą z cytryny. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Posmaruj wierzch usmażonej bagietki mascarpone, nałóż wędzonego łososia i posyp wszystko duszonymi pieczarkami. Talerz udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz roszponką. Zjedz. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszklanki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek 2 duże szczypty soli 1 duża szczypta pieprzu Do tego: filet z łososia lub pstrąga tęczowego (ze skórą) sól i pieprz roszponka szalotka pomidorki koktajlowe awokado Sposób przyrządzenia: Chimichurri z borówką 1. Lekko przesiekaj umyte borówki i przełóż do miski. 2. Brzoskwinię umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do borówek(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszaj. 4. Zalej całość olejem, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na bok. Do tego: 1. Na talerzach porozkładaj liście roszponki, a na niej plastry awokado, szalotki i połówki pomidorków. 2. Łososia oczyść, jeśli to konieczne, i smaż na minimalnej ilości tłuszczu skórą do dołu przez 5 min. 3. Oprósz rybę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMega szybki przepis na przekąskę - kilka składników, 2 minuty i gotowe! Składniki: 2 tortille pełnoziarniste, 2 duże garści roszponki, 8 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 2 łyżki posiekanej szczypiorku, 50 g sera sałatkowego lub fety sól, pieprz Przygotowanie: Jogurt mieszamy z majonezem, szczypiorkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Tak przygotowany dip rozsmarowujemy na placku tortilli, kładziemy roszponkę
Lena GotujeLimonką, kolendrą i chili Tao Tao * Sos Teryiaki Tao Tao * ryż dziki * ryż czerwony * kasza bulgur * kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona ) * jajka * czosnek * świeża chili * limonka * cebula dymka * roszponka * kiełki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy 3 łyżki Sosu z limonką, kolendrą i chili Tao Tao oraz 3 łyżki Sosu teryiaki Tao Tao. Dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, odrobinę(...)ryż w cieple. Podajemy na świeżo i na gorąco! W każdej misce 2 rodzaje ryżu, kasza bulgur, świeży łosoś, jajko ugotowane na miękko oraz świeże warzywa – kolorowe papryki, roszponka i świeże kiełki. Gorąco polecam! Będziecie zachwyceni
Ostra na SłodkoJustyna jest mistrzynią sałatek, dlatego pozwoliłam sobie na inspirację. Zdrowa, kolorowa, pełna witamin i dobrych składników. Sezonowa, można się nią zajadać na lunch, obiad albo kolację. Sałatka: 1 opakowanie roszponki 6 truskawek 8 gron winogrono ciemne 15 dkg sera blue 1/2 pęczka szparagów zielonych 2 łyżki płatków migdałowych 1/2 opakowania ciasta francuskiego 100 g kabanosów liście bazylii świeżej(...)Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę na 15 minut aż ciasto się zarumieni. Szparagi kroje na kawałki 4 cm i przesmażam na patelni, mają być aldente. Roszponkę układam na talerzu, dodaję truskawki, winogrono, ser pokrojony, dodaję przekąski z kabanosów, posypuję płatkami migdałów, dodaje liście bazylii. Składniki sosu mieszam w słoiku i polewam sałatkę
wesoła kuchniałyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz patyczki do szaszłyków tacka do pieczenia Sałatka: 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus około 250 g młodych, małych ziemniaczków 1 główka sałaty rzymskiej garść roszponki 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka szczypiorku Sos do sałatki: 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu do smaku Szaszłyki: Plastry ananasa(...)oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka. Sałatka: Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Sos: Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Smacznego! Wpis
Kraina Miodem Płynącawłoską sałatkę z zmieniaków pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli Kilka suszonych pomidorów Kawałek salami Garść pomidorów koktajlowych Garść oliwek Garść roszponki lub rukoli Garść liści bazylii Pieprz Dresing 6 łyżek oliwy 2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki umyj(...)stawiał opór przy wyciąganiu. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nierozgotowane (w zależności od gatunku 10-15 minut gotowania). Odcedź, odstaw do ostygnięcia Krok 2 W międzyczasie umyj pomidorki, roszponkę i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Cebulę posiekaj w kostkę, suszone pomidory w paski a oliwki w talarki. Pokrój salami w półplasterki. Krok 3 Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka
Niedzielny kucharzbiałka, zwiększając bądź zmniejszając ilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów. Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja): 100 g mixu sałat, rukoli, roszponki, szpinaku 80 g piersi z kurczaka 50 g sera feta 80 g truskawek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 20 ml oliwy z oliwek extra vergine 20 ml oleju(...)Mięso wstawić na minimum 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mieszając od czasu do czasu. Wyłożyć mix sałat, rokulę, roszponkę, szpinak na talerz lub do miski. Kawałki kurczaka rozłożyć na zieleninie a sos z patelni wlać do małego pojemniczka. Dodać do niego pozostałą część octu oraz olej MCT lub innego
Ola la LCHFKlopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy(...)KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna 1 Źródło: strona internetowa: http://5porcji.pl/ Z wyżej wymienionej strony pochodzą również informacje o zbilansowanej diecie i roli jaką
Passions hobbies lifegrillowania i wielu rozmowach nadszedł czas aby zjeść coś lekkiego. Składniki: 150 g makaronu Arc Pol kółeczka 150 g fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych 3 garście roszponki 1 puszka tuńczyka SOS: 1/2 ząbku czosnku 1,5 łyżki octu winnego sól pieprz 4 łyżki oliwy Makaron Arc Pol gotujemy al dente. Przygotowujemy sałatkę. Do makaronu dodajemy fasolkę(...)szparagową z puszki, pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, roszponkę i tuńczyka. Przygotowujemy sos: czosnek przecisnąć przez praskę.. Wymieszać go z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa wymieszać z sosem
Kuchnia w oparachodkryłam, są u mnie zawsze w lodówce, bo nie dość, że smaczne to ich przygotowanie (odgrzanie) zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki na sałatkę (wystarczy na minimum 4 burgery). opakowanie roszponki (około 200 gram) około 10 sztuk owoców kumkwatu lub 1 pomarańcza 2 łyżki ulubionych pestek (u mnie dynia) czubata łyżka delikatnej musztardy 2-3 łyżki syropu kolonowego/z daktyli/agawy/miodu(w wersji(...)nałóż sałatkę i wpakuj burgera. Co najważniejsze na zimno jest równie dorba, więc to propozycja na każdą porę dnia i nocy Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Roślinny burger z roszponką i cytrusową nutą. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmarynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko. 100 g roszponki 1 garść kiełków rzodkiewki 7 jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu 1 kawałek zielonego ogórka 100 ml zakwasu buraczanego(...)łyżeczka parmezanu startego Jajka gotuję na twardo około 3 minuty. Obieram ze skorupek. Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki na noc. Roszponkę myję, układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniamasła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili listki szczawiu/ rukola / roszponka WYKONANIE Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), łodyżki kroimy na małe kawałki, główki pozostawiamy w całości Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pomidorki cherry(...)soli i pieprzu. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty lub dłużej, aż jajka się zetną. Posypujemy tartym parmezanem i opcjonalnie także listkami szczawiu, rukolą lub roszponką. Można skropić sosem sriracha
cool and mintyteż super. Składniki (na 2-3 porcje): połowa małej dyni piżmowej 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego pół puszki czerwonej fasoli 1 średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy(...)oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Sałatkę od razu podajemy ciepłą. Powrót na górę
Smaczna Strona