roszponka - 1923 przepisów (strona:41/129)

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 671

łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka tartego chrzanu sól 2 rzodkiewki szczypiorek 1/4 czerwonej papryki 2 jajka na twardo 2 białe kiełbasy parzone garść roszponki WYKONANIE: 1. Jogurt, majonez, chrzan i szczyptę soli połączyć w sos. 2.  Rzodkiewki, jajka i biała kiełbasę pokroić w plasterki. 3.  Paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. 4.  Na talerzu rozłożyć(...)roszponkę, posypać papryką i ułożyć plasterki rzodkiewki, jajek i kielbasy. 5. Polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Placuszki z pastą rybną z suma 124

łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia farsz: 40 dkg wędzonego suma 10 dkg sera twarogowego 1 pomidor suszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz papryczka chili roszponka 5 pomidorów suszonych 5 pomidorków koktajlowych pieprz czerwony Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, połowę letniego mleka, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut(...)Rybę obieram ze skóry i ości, kawałek odkładam do dekoracji. Do ryby dodaję ser, łyżkę majonezu, jogurt, pieprz, pomidor suszony, i miksuję blenderem. Na placuszki wykładam pastę, kawałek ryby, roszponka, chili, pomidory, posypuje natką i pieprzem. Drugą łyżką majonezu dekoruję placuszki

wesoła kuchnia
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi 152

żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam Składniki: 1 oscypek garść roszponki 1 łyżka orzechów włoskich 3 łyżki dżemu z żurawiny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka wody mineralnej (opcjonalnie) Przygotowanie: Oscypka pokroić na plastry (około 1 cm). Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową(...)ładnie się przyrumienią i będą miękkie. Do miseczki przełożyć dżem, ocet balsamiczny i wodę mineralną (opcjonalnie). Wymieszać. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. Na talerz wyłożyć roszponkę, na to plastry sera. Następnie polać sosem żurawinowym i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego

Oryginalny smak
Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami (burakiem i marchewką) 184

brakuje mi wiosny, więc staram się ją przemycić na talerzu.  Składniki na 2 porcje: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki   itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Przygotowanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)wody). Od momentu zagotowania wody i po posoleniu, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut do miękkości, wyłącz palnik i pod przykryciem pozostaw do pochłonięcia wody. Mix sałat lub roszponkę rozłożyć na większym talerzu. Następnie wyłożyć ugotowaną komosę ryżową, a na nią pieczone warzywa.  Całość polać mieszanką oliwy z sokiem z cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz

Fabryka pomysłów
Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym 128

nadający ostrości marynowany pieprz zielony. Składniki 400-500 g steku z tuńczyka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 100 g kaszy bulgur 1/2 łyżki masła dwie garści roszponki 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego 50 ml oleju z pistacji 1 łyżka miodu pistacje Przygotowanie Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym. Kaszę gotujemy(...)sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu. Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę. Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry. Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym pieprzem

R'n'G Kitchen
Roladki z tortilli w smakach kilku 4274

dużo mówić, tych smaków trzeba spróbować a przygotowując je przyjęcie zachwycicie gości. Składniki  :  4 jajka 50 gr filetów anchois 2 garście roszponki łyżka majonezu 2 placki tortilli pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obrane i wystudzone rozdrabniamy widelcem dodając 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy pieprzem.  Pastą jajeczną smarujemy 2 tortille na którą układamy liście roszponki i anchois

Mechanik w kuchni
Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni 106

ciekawa w smaku. Na pewno na stałe zagości na moim stole - może i na Waszym? Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza 1 cytryna spora garść roszponki 1 łyżka pestek z dyni sok z 1 pomarańczy sól i pieprz oliw a Cytrynę i pomarańczę wyszorować i osuszyć. Pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)odstawić do lekkiego przestudzenia. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Awokado obrać, pokroić na kawałki. Razem z cebulą przełożyć do miski i zalać sokiem z pomarańczy. Opłukaną i osuszoną roszponkę ułożyć na półmisku lub w miseczce. Dodać pieczone plastry cytrusów, cebulę i awokado. Polać sokiem z pomarańczy i odrobiną oliwy. Na koniec posypać pestkami z dyni. Zapraszam Was na blog

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini tortille 315

szybki i smaczny posiłek np. do pracy. 🍱 Składniki (porcja dla 2-3 osób): - 2 tortille (ja użyłam pełnoziarnistych) - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - serek twarogowy do smarowania - rukola - roszponka - sól i pieprz Sposób przygotowania: - pierś z kurczaka pokrój na cieniutkie paseczki, dopraw solą i pieprzem i smaż na patelni najepiej grillowej z każdej strony, aż kurczak będzie upieczony; - tortille posmaruj(...)jednej strony serkiem, posyp rukolą i roszponką; - ostudzonego i ugrillowanego kurczaka poukładaj na tortillę - najlepiej rzędami z odstępem; - każdą z tortilli zwiń w rulon i pokrój na grube paski, najlepiej na ukos. Mini tortille są gotowe do podania. 💓😍💓 SMACZNEGO

MintTaste
Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka 217

vocado, T omatoes, C hicken, O nion, B acon, B lue cheese. Składniki na 3-4 porcje: 1 sałata rzymska 1/2 małej lodowej sałaty spora garść roszponki 1 mała czerwona cebula garść małych pomidorków 1 dojrzałe awokado 3 jajka 10-12 cienkich plastrów boczku szczypior z 3 dymek 1 większa pierś z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią dodatkowo(...)cytryny do skropienia awokado Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby mięso przeszło przyprawami. Sałaty pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Roszponkę wypłukać i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka. Pomidorki przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić w grubszą kostkę lub na ćwiartki. Awokado

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka makaronowa z ananasem i pstrągiem 144

uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżka śmietany 18 % gęstej olej Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam(...)każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę na kawałki. Dodaję do sałatki, dokładam śmietanę, natkę i melisę pokrojoną, doprawiam solą, pieprzem. Ananasy napełniam sałatką i dodaję roszponkę. Posypuję natką

wesoła kuchnia
Sałatka z kozim serem i granatem 121

jako lunch bo jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją przyrządza. A jak u was z sałatkami? Często wybieracie taki lekki posiłek zamiast typowego schabowego? Składniki: dwie garście roszponki 2 plastry szynki parmeńskiej  30 g sera koziego 1 jajko owoce granatu 3 pomidorki koktajlowe łyżka pestek słonecznika łyżka pestek dyni ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Na talerz kładziemy wcześniej(...)opłukaną i osuszoną roszponkę, następnie na nią kładziemy przekrojone wzdłuż plastry szynki. Ser kozi rozkruszamy na mniejsze kawałki i posypujemy nim cała resztę.  Granat przekrawamy na pół i wydobyte owoce z jednej połowy lądują na naszą sałatkę. Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu razem z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (moja sałatka na zdjęciu jest bez jajka

Dominacja smaku
Sałatka z anchois, twarogiem i oliwkami posypana parmezanem 169

sałatek czy innych dań, łatwo potrafi zdominować smak potrawy. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Do sałatki dodałam delikatnego półtłustego twarożku i jajka, jest delikatniej. Składniki: 60 g roszponki 100 g puszki filetów anchois garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu półtłustego 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki pieprz grana padano do posypania(...)wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem) Wykonanie: W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek, wymieszaj dokładnie. Oliwki przekrój na pół, jajka w plasterki. Anchois pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce, przypraw, posyp serem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Koreczki Caprese i karnawałowa niespodzianka! 208

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: p omidorki koktajlowe m ini mozzarella roszponka Na wykałaczki nabijamy po jednym pomidorku i kulce mozzarelli. Układamy na talerzu wyłożonym roszponką. Życzę smacznego! :) A teraz... Razem z innymi blogerkami, chciałam zaprosić Was na karnawałowego e-booka. Znajdziecie

Czerwona Porzeczka
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 204

Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami  Składniki: 1 Camembert de Normandie (dla jednej osoby) 2 gruszki 1 garść prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki(...)ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.  Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sałatka do obiadu z roszponką i sosem czosnkowym 218

Roszponka to kuzynka sałaty - jedzmy ją na zdrowie! Ma w sobie kilkukrotnie więcej witamin i wartości odżywczych niż zwykła sałata. Podałam ją w sałatce z czosnkowym sosem, przez co stworzyłam prawdziwą witaminową bombę:). 100g roszponki 1 pomidor 1 ogórek 1/4 puszki kukurydzy 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku  3 łyżki koperku  sól, pieprz 1. Pomidory kroimy w kostkę

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania