rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia! :) Składniki
My Culinary ArtWłoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę(...)niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól
zadanie-gotowanieciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać mąki, w razie gdyby było zbyt twarde dodać trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto(...)podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia rogalik
Mania WypiekaniaPrzy niedzieli zapraszam na szybkie ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po
Gosia gotujemięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła(...)otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji
SMYKWKUCHNIsię na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru(...)pomarańczy Do mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli oraz posiekaną kostkę do pieczenia. Zagniatamy na jednolite ciasto, dodając podczas wyrabiania ok. 2-4 łyżki zimnej wody (lub tyle, aby składniki połączyły się). Ciasto można zagnieść też w malakserze. Kulę z ciasta wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut
Poezja smakumąki pszennej 250g masła/margaryny 1 szklanka gęstej śmietany 18% dodatkowo można dodać ziarenka z laski wanilii nadzienie np. krem typu nutella, marmolada, kawałki czekolady itp. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, masła/margaryny, śmietany i ziarenek z laski wanilii zagniatamy ciasto , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części(...)nakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Źródło: Koleżanka Magda
Słodkie zapomnienierogale świętomarcińskie! Dania Deser Kuchnia Polska , Wege Keyword bułeczki , ciasto kokosowe , finger food , rogale Porcje 12 rogali Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 1 godzina Składniki Zaczyn 50 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżka inuliny 1 łyżeczka drożdży instant czubata Ciasto drożdżowe 3 jaja 60 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania 10 g łusek babki płesznik(...)mleka kokosowego 2 garści orzechów arachidowych Sposób przygotowania Zaczyn Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył. Ciasto drożdżowe Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić
Modern Cave Girlchcecie zrobić je na większą imprezę, polecam zrobić minimum 3 razy więcej :) Przepis jest z 8 tortilli, z którego wyszły 2 małe porcje dla dwóch ciągle głodnych osób :) Składniki: * 8 białych tortilli * 4 łyżki sosu sweet chilli * około 300-400g startego żółtego sera (żółty ser NIE będzie się ciągnął tak jak mozzarella, więc jak chcecie możecie użyć(...)albo mieszanki mozzarella/żółty ser) * zioła prowansalskie * sól, pieprz * oliwa z oliwek Tortille przekrajamy w paski o szerokości około 8cm, po czym wycinamy z nich trójkąty, tak jak na rogaliki. Możecie też wyciąć inne kształty, w końcu to wasze cheesy nachos ;). Oliwę z oliwek (około 5 łyżek) mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia
Klasyka GotowaniaRogale z białym makiem tradycyjnie wypiekane w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 190 kcal Poznańskie rogale świętomarcińskie pieczone na 11 listopada. Drożdżowo – francuskie rogale z białym makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki zwykłego cukru mała szczypta soli
ProstePesto.plChyba jedne z moich ulubionych ciastek!( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!Śmiało można je zapakować dzieciakom
Ostra na Słodkojest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych , kruchych rogalików, kruchych kulebiaczków można też podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach, piwne pierogi z kapustą, domowe grzanki czy groszek ptysiowy. Takie mini produkty doskonale nadają się(...)barszczu są nadziane kapustą z suszonymi grzybami, ale można wykorzystać też świeże pieczarki, też są smaczne. Grzyby zbieramy i suszymy z myślą o Wigilii, bo są obowiązkowe jako składnik farszu, to przekąski na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym do barszczu zawsze podawane były uszka, czasami dodatkowo piekło się paszteciki. Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc tykać ich nie można było, a kusiły rozmiarami i ładną, zieloną skórką - w smaku były za to kwaśne okrutnie, ale dziecko i tak najpierw patrzy. MARMOLADA Z JABŁEK Składniki: - 5 kg jabłek (kwaśne) - 2 ½ kg cukru - ½ szklanki octu Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Kawałki nie muszą być równe, jabłko można niedbale skroić do naczynia. Następnie dodajemy cukier(...)przykrywamy i kisimy przez 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie podsmażamy i wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy Marmoladę smażymy krótko, bo bardzo szybko gęstnieje. Nadaje się świetnie do rogalików i nie wypływa! Po wystudzeniu ma taką konsystencję, że można ją kroić nożem w plasterki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDieta z wykluczeniem laktozy to sposób żywienia przeznaczony dla osób cierpiących na nietolerancję lub nadwrażliwość na ten składnik. Unikanie wszystkich produktów mlecznych może jednak zwiększyć ryzyko wystąpienia niedoboru białka zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Jeśli stosujesz dietę bez laktozy, powinieneś sięgać po różnorodne grupy produktów, co pomoże Ci uniknąć niedoborów pokarmowych. Dieta z wykluczeniem laktozy – kiedy stosować? Dieta(...)naturalny, jogurt owocowy, twaróg, ser, ser topiony, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser feta, mozzarella, śmietana, śmietanka do kawy, bita śmietana, masło, margaryna serwatkowa, produkty zbożowe – słodkie pieczywo, rogaliki, płatki śniadaniowe, mieszanki dla niemowląt z dodatkiem mleka, słodycze – herbatniki, ciasta, kremówki, cukierki, czekolada, lody, herbatniki, słodycze, galaretki, sosy, zupy instant i dania gotowe zawierające mleko krowie Obecnie w sklepach
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne