rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:91/116)

Rogaliki drożdżowe 109

taki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 szklanka cukru - 500 ml mleka - 4 jajka - 250 g margaryny - szczypta soli - konfitura Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy(...)ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę konfitury i zwijamy w rogaliki. Pieczemy w 180 C około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanki z Ciasta Francuskiego z Mięsem Mielonym 59

wyczarować wiele ciekawych przekąsek w ekspresowym tempie. Ciasto francuskie można przygotować w wersji na słodko, jak i na słono. Jeśli chodzi o słodkie przekąski, mogą to być różnego rodzaju rogaliki czy ciasteczka. Tym razem jednak przygotowałam coś pysznego w słonej wersji, a mianowicie, zapiekanki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym . Zapiekanki z mięsem mielonym na cieście francuskim to bardzo smaczna(...)Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną przekąskę z ciasta francuskiego, zapiekanki z mięsem mielonym będą idealne. PRZEPIS NA ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego kilka pieczarek 1/3 puszki kukurydzy 150 g sera żółtego sól pieprz ketchup Wykonanie Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą, następnie dusimy

Przepiski.pl
Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka 136

Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 150 g miękkiego masła 100 g miękkiej margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka     *** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą(...)pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Paszteciki z mięsem 254

pokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać(...)zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Izę, od której mam ten przepis :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka serowe całuski 123

też się jakoś tak nazywały. Moje ciastka to nic innego jak ciastka kruche przełożone masą serową i razem pieczone, oprószone cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szl. mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 małe jajka(...)śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem

Waniliowe Improwizacje
Rogale Świętomarcińskie. 73

dziś w domu sami możemy wykonać te pyszne rogale, które rozpływają się w ustach. Ciężko się im oprzeć, ale raz do roku możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej tortowej – 110 g miękkiego masła – 300 g masła do wałkowania – 100 erytrytolu – 2 jajka – żółtko(...)mąki. Mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy erytrytol, sól i masło łączymy ręką składniki. Dodajemy zaczyn, jajka, wanilię. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma. Do momentu aż stanie się gładkie. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Ciasto lekko

Zdrowy Styl Joanny
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 155

masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania  Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy.  Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię  i włożyłam na 30 minut do lodówki. Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski. Ciasto podzieliłam na dwie części(...)bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem   Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem

potrawyregionalne
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 166

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego(...)używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie. Smacznego! Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 20 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g masło roztopione 7 g drożdże instant 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol 2 szt jajko Nadzienie 1/2 szklanka owoce leśne mrożone

Kucharzyca
rożki drożdżowe z masą orzechową 167

pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)   Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak(...)zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni.  Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl  a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki  250 ml letniego mleka  100 g cukru 30 g drożdży świeżych 1 jajko 40 g stopionego masła na nadzienie: 150 g orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogale cynamonowe z marmoladą 113

rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha. Składniki na 18 sztuk: 600-650 g mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 80 g drożdży 5 żółtek 1/3 szklanki oleju 100 g masła szczypta soli 1 torebka cynamonu(...)odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie rogaliki z grzybami 205

Jak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w

Ostra na Słodko
Naleśniki kukurydziane 116

lepiej to zrobić gdy naleśniki są ciepłe. A oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5sztuk: 1szkl. mąki kukurydzianej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka szczypta soli ole do smażenia Sposób przygotowania: Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam(...)miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę oleju i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron do zrumienienia, po czym zdejmowałam na talerz. I tak aż do skończenia ciasta. Wyszło mi 5 małych naleśników

Waniliowe Improwizacje
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca.   Jedzenie jest dla Marokańczyków czymś ważnym, jest pewnego rodzaju rytuałem. Jest okazją, by spotkać się w gronie rodziny czy przyjaciół, by wspólnie coś uczcić

Ostra na Słodko
Ciasto ze śliwkami i lukrem 81

lukrem. Nasze polskie śliwki jeszcze są do kupienia, kosztują 4 zł i można je wykorzystywać i upiec placek ze śliwkami Polecam też przepisy na Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , Rogaliki ze śliwkami lub ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . Lubię robić tacie słodkie przyjemności, on jest wielkim łasuchem i za kawałek domowego ciasta mógłby oddać dusze diabłu, ja natomiast(...)przygotowania, wychodzi wysokie i puszyste. Słodkie śliwki, lekkie, puszyste ciasto na kefirze, do tego lukier. Ciasto ze śliwkami rośnie w piekarniku jak na drożdżach. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę 26 cm: śliwki pokrojone na ćwiartki, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 100- 125 ml oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie rogaliki 90

Składniki mąka, 1/2 kg margaryna, 200g cukier waniliowy, 1 opakowanie drożdże, 50g mleko, 3/4 szklanki jajko, 1 sztuka żółtka, 2 sztuki (białka pozostawiamy do smarowania) cukier, 2 łyzki cukier puder, do posypania powidła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek rozkruszamy drożdże, na to wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem i zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe(...)miski i dzielimy na 6 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując koło. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładać na każdą część powidła lub inne nadzienie (np Nutella). Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia. Wychodzi około 50 rogalików

Gotowanie moimi oczami