rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:90/116)

Dżem śliwkowy 209

dobrze znoszą długie przechowywanie. Na każdy kilogram śliwek daję mniej więcej 250 g cukru, 200 g jeśli śliwki są bardzo słodkie. Cukier oprócz smaku ma też funkcję konserwującą. Składniki: 2 kg śliwek 0,5 cukru Dżem śliwkowy – jak to zrobić? Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dżemy bardzo wygodnie robi(...)kwestia gustu – każdy woli inną. Do wypieków najlepiej nadają się gęste, długo smażone dżemy z małą zawartością wody. Takie nie „uciekną” z pączków czy nadzianych rogalików . Czy dżem śliwkowy trzeba pasteryzować? Długo smażonych dżemów nie trzeba pasteryzować, pod warunkiem, że zostaną prawidłowo zamknięte w słoikach. Gorący dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoików. Każdy słoik musi mieć

Ciastkozercy
Czekoladowa tarta z kremem i owocami 150

krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce     *** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy(...)wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Karnawałowe ciasteczka serowe z marmoladą różaną -pyszne i łatwe, super na Tłusty Czwartek+FILM 97

każdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk -250g sera białego zmielonego -250g miękkiego masła lub margaryny -ok 400g mąki pszennej tortowej+do podsypania -cukier waniliowy -1 jajko(...)cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo mąkę-tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Następnie urywamy kawałek ciasta wałkujemy na koło, kroimy w trójkąty jak na rogaliki, każdy trójką nacinamy 3 razy, na najkrótszy bok dajemy marmoladę i zawijamy (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 148

mnie Sokołów  oraz moje "trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny. Nie muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego ! Składniki 1 opakowanie kabanosów francuskich  Sokołów 25 g masła 1 czerwona cebula pół czerwonej papryki kilka gałązek natki pietruszki łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę(...)rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Mufiny z masą makową z białego maku 152

proste do zrobienia, można użyć  dowolnego nadzienia np, ugotowanego budyniu, jakiegoś dżemu lub tak jak u mnie masa makowa z białego maku.Zostało mi trochę takiej masy od rogalików marcińskich .Do upieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny.   Mąka szymanowska  -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju(...)łyżki kakao 150 g rozpuszczonego masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 226

lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 2 kwaskowate jabłka lub 150 g prażonych Przygotowanie(...)Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 539

mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni dłużej inni krócej, ale najważniejsze to osiągnąć zamierzony efekt.      Zacznę od składników . Temperatura. Najważniejszą zasadą przy robieniu ciast drożdżowych jest to by miały one temperaturę pokojową, a mleko i rozpuszczone masło, czy margaryna muszą być ciepłe. Choć z doświadczenia wiem

Rozpustne gotowanie
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 116

ulubione suszone i kandyzowane owoce. W tym przepisie wykorzystałam cześć mieszanki keksowej, do której dodałam suszoną żurawinę i kandyzowane pomarańcze. Jeżeli nie lubicie kwaśnego lukru zamiast cytryny dodajcie wodę. Składniki 300 g kandyzowanych i suszonych owoców (u mnie 150 g gotowej mieszanki , 75 g suszonej żurawiny, 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy) 125 ml brandy lub innego alkoholu ( u mnie toruńska(...)proszek do pieczenia, sodę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy jaja. Do utartej masy dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, ponownie krótko i delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy i przekładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką krupczatką.  Pieczemy

Tajemnice Smaku
PĄCZKI IDEALNE 181

znajdują się na stole karnawałowym. Są przepyszne, łatwe do zrobienia, bo nie wymagają długiego wyrabiania i świetnie rosną. Polecam ten przepis nawet początkującym, na pewno będziecie zadowoleni z efektu. Składniki: 1,2 kg mąki pszennej  Młynomag 10 dag- kostka drożdży 250 g cukru 2 szklanki mleka 200 g masła kieliszek  spirytusu 10 żółtek marmolada- najlepsza twarda do wypieków(...)spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju.  A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: *  GOFRY Z OWOCAMI *  IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI *  FAWORKI DROŻDŻOWE *  FAWORKI JAK U BABCI *  RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM *  SEROWE MINI PĄCZUSIE *  ROGALIKI Z DŻEMEM

Z Majeczką w kuchni
Ciastka francuskie z marmoladą 131

dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie z marmoladą różaną, na wzór kupnych ciastek które jadłam jakiś czas temu i które bardzo mi smakowały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g kilka łyżek marmolady różanej ok. 2 łyżki mleka ok. 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, przygotowanie ciastek francuskich z marmoladą z gotowego(...)zawijałam do góry i złączałam razem na środku nad marmoladą. W ten sposób powstawała mi jakby taka skośna rurka. Można oczywiście zrobić inny kształt ciastek, np. kwadraty, rożki czy rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ja zrobiłam takie jak te ze sklepu, które jadłam. Ulepione ciasteczka przeniosłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Już na blaszce, posmarowałam wierzch ciasteczek mlekiem

Waniliowe Improwizacje
Konfitura z czereśni 164

dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą ) Tegoroczne czereśnie były przesłodkie i bardzo, bardzo ciemne (pogoda naprawdę zrobiła dobrą robotę), dlatego dodałam zdecydowanie mniej cukru niż planowałam. Składniki: 1 kg czereśni 1 duża cytryna 180 g cukru Wykonanie: Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, pestki i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem). Zasypujemy cukrem i dodajemy wyciśnięty(...)dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzowałam. Jak pisałam we wstępie, konfiturę planuję wykorzystać do dań mięsnych – pieczonych, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się świeżymi rogalikami z konfiturą

gutfut
KOPERTY NA PIWIE 146

Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1/2 szklanki piwa  1 op. MARMOLADY WIELOOWOCOWEJ TWARDEJ firmy JAMAR Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy nożem. Dodajemy piwo i zagniatamy ciasto.  Odkładamy do lodówki na ok 2h. Ciasto wyjmujemy,rozwałkowujemy podsypując mąkę i kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat(...)owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam .   SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 128

przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru – 2 jajka (1 jajko(...)godziny. Po tym czasie odgazować ciasto i odstawić na kolejne 40 minut. Następnie podzielić ciasto na 10-12 kawałków, delikatnie rozwałkować, nadziać ulubionym nadzieniem i uformować bułeczki lub rogaliki, mocno zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około

Smaki Armine
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 120

migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 450 g śliwek 2 – 3 łyżki płynnego(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy

Oryginalny smak
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 170

Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych(...)gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry