rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:89/116)

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 194

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego(...)używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie. Smacznego! Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 20 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g masło roztopione 7 g drożdże instant 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol 2 szt jajko Nadzienie 1/2 szklanka owoce leśne mrożone

Kucharzyca
rożki drożdżowe z masą orzechową 194

pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)   Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak(...)zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni.  Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl  a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki  250 ml letniego mleka  100 g cukru 30 g drożdży świeżych 1 jajko 40 g stopionego masła na nadzienie: 150 g orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogale cynamonowe z marmoladą 138

rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha. Składniki na 18 sztuk: 600-650 g mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 80 g drożdży 5 żółtek 1/3 szklanki oleju 100 g masła szczypta soli 1 torebka cynamonu(...)odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie rogaliki z grzybami 226

Jak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w

Ostra na Słodko
Naleśniki kukurydziane 143

lepiej to zrobić gdy naleśniki są ciepłe. A oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5sztuk: 1szkl. mąki kukurydzianej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka szczypta soli ole do smażenia Sposób przygotowania: Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam(...)miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę oleju i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron do zrumienienia, po czym zdejmowałam na talerz. I tak aż do skończenia ciasta. Wyszło mi 5 małych naleśników

Waniliowe Improwizacje
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 109

JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca.   Jedzenie jest dla Marokańczyków czymś ważnym, jest pewnego rodzaju rytuałem. Jest okazją, by spotkać się w gronie rodziny czy przyjaciół, by wspólnie coś uczcić

Ostra na Słodko
Ciasto ze śliwkami i lukrem 106

lukrem. Nasze polskie śliwki jeszcze są do kupienia, kosztują 4 zł i można je wykorzystywać i upiec placek ze śliwkami Polecam też przepisy na Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , Rogaliki ze śliwkami lub ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . Lubię robić tacie słodkie przyjemności, on jest wielkim łasuchem i za kawałek domowego ciasta mógłby oddać dusze diabłu, ja natomiast(...)przygotowania, wychodzi wysokie i puszyste. Słodkie śliwki, lekkie, puszyste ciasto na kefirze, do tego lukier. Ciasto ze śliwkami rośnie w piekarniku jak na drożdżach. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę 26 cm: śliwki pokrojone na ćwiartki, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 100- 125 ml oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie rogaliki 115

Składniki mąka, 1/2 kg margaryna, 200g cukier waniliowy, 1 opakowanie drożdże, 50g mleko, 3/4 szklanki jajko, 1 sztuka żółtka, 2 sztuki (białka pozostawiamy do smarowania) cukier, 2 łyzki cukier puder, do posypania powidła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek rozkruszamy drożdże, na to wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem i zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe(...)miski i dzielimy na 6 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując koło. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładać na każdą część powidła lub inne nadzienie (np Nutella). Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia. Wychodzi około 50 rogalików

Gotowanie moimi oczami
Zawijaniec z makiem 104

jest to dla mnie wypiek idealny. Przepis pochodzi z bloga "Blog z apetytem" (link:  Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką - Blog z apetytem ). Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży 100g cukru pudru 500g mąki pszennej tortowej 5 żółtek 1 jajko 1/4szkl. oleju 100g masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie(...)pasy ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto

Waniliowe Improwizacje
Dżem z mirabelek 171

gofrach czy zwykłej kanapce z białym serem. Na straganach czy placach ich nie uświadczysz, ale sporo ich rośnie dziko i własnie te, póki jeszcze są trzeba czym prędzej zbierać. Składniki : 2 kg mirabelek ( po wydrylowaniu) 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu 2:1 skorka otarta z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Mirabelki, umyć, osuszyć i wydrylować, co jest w tym przepisie(...)ostygnięcia, aż wieczko się zassie. Dżem ma cudowna żółtą barwę, jest lekko kwaśny i słodki zarazem. Rewelacyjnie się sprawdzi na bułce, jako dodatek do białego sera czy nadzienie do rogalików francuskich, polecam i życzę Smacznego

Gosia gotuje
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 137

ciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wykonanie masy cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykonanie bułeczek c.d.: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie(...)żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni.  Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków. Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka

Mania Wypiekania
Marmolada z pigwowców 106

jest to marmolada z pigwowców, a nie pigwy, która nie ma tak wiele pektyn, by szybko i naturalnie uzyskać z niej marmoladę. Porównanie pigwy i pigwowców znajdziecie tutaj . Składniki (w stosunku 1:1): pigwowce cukier Pigwa (duża) i pigwowce (znacznie mniejsze) Pigwowce umyć, osuszyć. Owoce przekroić na kilka części i usunąć z ich środka nasiona. Wykroić też końcówki po kwiatku(...)Gotować do rozpuszczenia cukru i by masa była naprawdę gorąca. Przełożyć gorącą bulgoczącą marmoladę do słoików i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu. Marmolada jest świetnym dodatkiem do pączków, rogalików i innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę, która nie będzie wypływać z pieczonych lub smażonych słodkości. ---------- Podobne: Dżem z dyni

Weekendy w domu i ogrodzie
Co zrobić z malin? 95

Zobacz, jakie przetwory warto zrobić malin. Zobacz też: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby! Sok malinowy Mam dla Ciebie przepis na sok z malin, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Dwa składniki, niewielki nakład pracy, przepyszny efekt. Znasz receptury, o których się mówi „jak u babci”? Ten sok właśnie taki jest! Aromatyczny, słodki, a do tego pełen witamin. Zobacz, jak go przygotować(...)soku to ekonomiczne rozwiązanie. Z pozostałego miąższu można przygotować pyszny dżem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy ciast. Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że maliny, które były zasypane cukrem i został z nich odcedzony sok, przełożysz do rondelka o grubym dnie i podgrzejesz na średniej mocy palnika. Pamiętaj o regularnym mieszaniu malin

Rozdomowiona
grzebyki drożdżowe z marmoladą 181

puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej domową.  Składniki: 500 g mąki + dwie łyżki  3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 35 g drożdży 100 g masła szczypta soli jajko do posmarowania szklanka twardej marmolady Drożdże(...)godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty.  Każdy kawałek ciasta posmarować marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem 229

Ruloniki miały być rogalikami ale w trakcie robienia plan się zmienił Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Uwielbiam ciasto francuskie bo napradę można z niego zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Czy na słodko czy na słono, nie ma znaczenia. Wiadomo za to, że będzie szybko. W obecnych czasach kiedy wszyscy gdzieś pędzimy, ciasto francuskie jest niezastąpione w niejednej kuchni(...)podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki 10×10 centymetrów) 8 plastrów szynki (kawałki szynki wielkości

mecooks