rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:87/116)

117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 252

Oglądaliście wczoraj zaćmienie słońca? My tak! Obserwowałyśmy jak przysłonięte słońce zmienia się w rogalik. Super zobaczyć to na żywo, choć relacja w internecie pewnie była równie ciekawa. Dziś natomiast pierwszy dzień wiosny, i w ten specjalny dzień mamy dla Was coś słodkiego! Jakiś czas temu dostałyśmy prezenty od Luks Pomady , lecz przez ciągłe zabieganie i na studiach(...)jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada

Symfonia Smaków
Ciasteczka serowe 207

mąki pszennej  250 g twarogu  200 g margaryny lub masła      dodatkowo : cukier kryształ lub trzcinowy do obtoczenia ciasteczek   Ser biały przeciskamy przez maszynkę. Składniki wszystkie razem dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 4 mm i wykrawamy foremkami do ciasteczek przeróżne kształty.  Każde ciasteczko obtaczamy(...)Polecam gorąco , są idealne do robienia ich razem z dziećmi :) Robi się je błyskawicznie , jedyny czas jaki potrzebny to na chłodzenie i pieczenie . Z ciasta można również uformować rogaliki czy nadziewane dżemem pierożki. Wczoraj z moim 2 letnim synkiem piekliśmy je specjalnie dla Mikołaja

Aromatyczne Podróże
Croissanty w dwóch wersjach 150

Ilość: 4 sztuki Czas przygotowania: 15 min Składniki: – 4 croissanty – jajko do posmarowania croissantów Masło migdałowe : – 40 migdałów zmielonych + migdały w płatkach – 40g margaryny Omega Optima – 1,5 łyżki syropu klonowego Masło pietruszkowe : – 1 pęczek natki pietruszki – 40g margaryny Omega Optima – 0,5 łyżeczki pasty sezamowej tahini – sól i pieprz(...)klonowym. 2. Masło pietruszkowe: Natkę pietruszki siekamy na drobno, a następnie blendujemy z margaryną, pastą sezamową i przyprawami. 3. Croissanty rozcinamy w połowie i wypełniamy wybranym masłem. 4. Wierzch rogalika z masłem migdałowym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150st. i pieczemy do zarumienienia się płatków (<8min). Życzymy smacznego

Podwójnaporcja
PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE + FILMIK 109

Ciasto drożdżowe jest idealne do przygotowania słodkich lub słonych wypieków. Moje ciasto jest smaczne i puszyste, polecam każdemu je przygotować.  SKŁADNIKI :  500-550 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 220 ml ciepłego mleka ( 1 niepełna szklanka ) 50 g świeżych drożdży  80 ml oleju ( około 1/4 szklanka ) 1/2 szklanka cukru(...)trochę powyrabiać aby było zwarte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia.  Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na posypaną mąką stolnicę i je zagniatamy, następnie formujemy dowolne bułeczki, rogaliki lub chałki.  Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 25-30 minut.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki krucho - drożdżowe 165

Mężusiowi natomiast posmakowały te z nutellą. Do wyboru! Ciasto samo w sobie, mimo iż mało słodkie, świetnie łączy się ze słodkim nadzieniem, a całość aż rozpływa się w ustach. Składniki: 250 g masła (koniecznie masła!) 3 szklanki mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany (18%) 1 opakowanie cukru waniliowego Nadzienie: dowolna marmolada(...)zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią.     Kolejnego dnia (albo po kilku godzinach) ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać

Cakes By Kejt
ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 126

SKŁADNIKI: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 ml Śmietany 18% 250 g masła 1łyżka cukru trzcinowego Mus gruszkowo jabłkowy 3 jabłka 3 gruszki 100 ml wody 3 łyżki cynamonu 1łyżka cukru o smaku wanili 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie(...)Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam

Gotowanie Patki
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 135

małe) ok. 250 ml mleka z ciepłą wodą ziemię lniane (u mnie złociste) ok. 0,5 litra marmolady 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto(...)Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki piec 30-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić ciasto kruche ? 206

jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas chłodzenia? Możemy chłodzić zarówno w lodówce jak i w zamrażarce. Powinien być

Ciasta z tradycjami
Kurczak w chrupiącej panierce 443

Orzechowe rogaliki. Szary sweter. Gorąca kawa. Z mlekiem. I cynamonem. Gdy za oknem robi się coraz zimniejsza aura ma się ochotę na konkretne, sycące jedzenie. My ostatnio raczyliśmy się takim pysznym kurczakiem. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ), gdzie figurował pod nazwą "Kurczak jak z KFC". Nie mam porównania, czy rzeczywiście smakuje on tak jak z tej znanej sieciówki, bowiem(...)jedno jest pewne - kurczak jest smaczny i od czasu do czasu można zgrzeszyć i zjeść coś kalorycznego. Jeśli chcecie możecie dodać więcej chili a jako dodatek polecam lekką surówkę :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki Ciasto: 1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki

My simple kitchen
Drożdżowe rogaliki z owocowym dżemem 147

Idealne do świeżo zaparzonej kawy lub filiżanki aromatycznej herbaty - zapraszam do wykonania! ;-) SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 3 żółtka - 4 dag drożdży - 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - dżem z czerwonej porzeczki  Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, pokruszone drożdże, żółtka, sól i ciepłe mleko. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodaję(...)części i każdą z nich wałkuję na stolnicy, tworząc koła. Z każdego koła tworzę 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła okrągłą pizzę), wykładam łyżeczkę dżemu i zwijam, tworząc rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 30 minut w temp. 170'C (grzałki góra- dół ). SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Francuskie z czekoladą 112

Ciastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: – 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Francuskie z czekoladą 106

Ciastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego  Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 157

Dzisiaj coś dla łakomczuchów, albo dla tych, co to od wielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem

Mieszam w Garnku
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 178

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem

Ostra na Słodko