Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt. Ciasto : 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, 130 g masła, 60 g cukru pudru, nadzienie : 200 g sera białego, 1 żółtko, 100 ml cukru pudru, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 białko Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować
królestwo garówsłodkie i słone przekąski podaję niżej 🙂 Smacznego! Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g 2 jabłka - około
Kuchnia Bazyliikażdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie.Składniki:2,5 szklanki mąki3 jajka50 g drożdży0
Ciastkozercyzimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude
Ala piecze i gotujeJeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza
Gosia gotujerobiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne. Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna. Składniki: 5 białek szczypta soli
Agusiowe smakołykizostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem
Kuchnia Pokoleńpiekarnik do 200⁰C. Włóżcie blachę z rogalikami i pieczcie je 8 do 10 minut po czym obniżcie temperaturę do 180⁰C i pieczcie je kolejne 8-10 minut. Mają być chrupiące i złociste. Wystudźcie je na kratce, włączcie ekspres, naszykujcie duże kubki na kawę. Pamiętajcie tylko, żeby potem wytrzepać pościel ;) SKŁADNIKI 350ml ciepłego mleka 2 czubate łyżki stołowe drobnego
Karo in the Kitchenrogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu. Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi. Truboczki na kefirze: Składniki(...)nienaciętej strony. Zobacz na zdjęciu. 10. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Dziś jest idealny dzień, żeby upiec takie rogaliki . Z cukrem lub bez, cynamonem, kakao, sezamem- just do it! Edyta
dolcevitainmykitchenJakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości(...)Przepis znalazłam tutaj. Wychodzi z niego ok. 20-25 sztuk ciasteczek. Ja robiłam z 1,5 porcji i jak na moją rodzinę (troje dzieci) było zdecydowanie za mało:) Składniki: - 250g twarogu mielonego(w kostce) - 200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna
Smaczne Zdrowepozwala na niewinne spożycie dużej ilości cukru w jeden wieczór, bo "wezmę jeszcze jednego, takie małe". Dlatego też polecam robić je z co najmniej podwójnej porcji - znikają zupełnie niepostrzeżenie! Rogaliki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru żółtko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Krem pâtissière 300 ml mleka 50 g cukru pudru 3 żółtka(...)mieszanie masy, bo chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy
sama złodyczPięknie zapakowane, możecie sprezentować je swoim bliskim. Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej około 1/2 szklanki cukru pudru 75 g grubo zmielonych orzechów 170 g masła 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder do pasypania ciasteczek zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski przesiać make i dodać do niej pozostałe składniki. Całość wyrobić na gładkie, spójne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąc z lodówki i podzielić na mniej więcej równe porcje. Z każdej części ciasta zrolować wałek i uformować go na kształt rogalika. Uformowane w ten sposób ciasteczka ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Grzanie góra – dół, przez 15 – 20 minut
Pani M - kuchnia smakowitalubię ciasteczka twarogowe. Na blogu są już rogaliki, ruloniki, a teraz gęsie łapki. Od czasu do czasu, bardzo lubię do herbaty. Gęsie łapki robiłam, pierwszy raz, ale od razu skradły moje serce :) Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze, a smakują naprawdę bardzo dobrze. Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g. masła
Agusiowe smakołykidodatku bo robi sporą różnicę w smaku. Rogaliki przed pieczeniem posmarowałam białkiem i obficie posypałam jasnym cukrem trzcinowym. Możecie sobie na to pozwolić ,bo samo ciasto jest dość wytrawne. A cukier w postaci dwóch łyżeczek dodane na samym początku służy jako pożywka dla drożdży. To na tyle. Zapewniam że są Pyszne...Polecam. Składniki: Na ok. 10-12 sztuk
vaniliowoczekoladowa