Pączki nadziane budyniem to jedne z pyszniejszych jakie upiekłam, są bardzo puszyste, delikatne po prostu pyszne. Polecam mój przepis. Pączki przygotowałam w Thermomasterze II firmy
Kulinarne Fantazje MarioliW mroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla
Tradycyjna kuchnia Kasitrzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej
Czary - gary w kuchniprzypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt. ;) Nadziewamy czym dusza zapragnie - słodkim twarożkiem (zrobiłam taki sam jak do naleśników), marmoladą, gęstymi powidłami, farszem orzechowym, nutellą...itp. Idealne do herbatki, kakao, kawy. Zróbcie sobie. Składniki
Kuchnia Prezydentowejpizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od
Magiczne Życie Martykokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam. Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam(...)jeszcze obiad ugotować zdążyłam. Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz, malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz. Składniki: nadzienie: 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 200 ml mleka kokosowego 100 g cukru trzcinowego, 10 g cukier z prawdziwą wanilią, 2 jajka, ciasto: ok. 750 g mąki tortowej
Moniki SmakołykiRogaliki ze śliwkami – ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . – ciasto z rabarbarem i kruszonką, – Ciasto z truskawkami na maślance , – Najłatwiejsze ciasto z truskawkami , – Ciasto z truskawkami na kefirze – Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką , – Proste ciasto z truskawkami i maślaną kruszonką Przepis na Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką: Składniki na tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie. Ja Wam pokażę 2 proste sposoby na uzyskanie ładnych bułeczek o ciekawym kształcie. Ale dość pisaniny,zaczynamy :-) SKŁADNIKI: CIASTO ROZCZYN -5 dag drożdży
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczekoladą, posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 płaty gotowego ciasta francuskiego, ok 120 g gorzkiej czekolady, jajko, cukier puder Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na każdej połowie wycinamy trójkąty. Możemy także przedzielić na trzy części wzdłuż długiej krawędzi - wtedy ciasteczka będą mniejsze. Na każde kawałek kładziemy po kawałku czekolady. Zawijamy w rulon, tworząc małe rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy
Lena Gotujerodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚 Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym stewią ( recenzja ). Takie bułeczko-ślimaczki świetnie nadadzą się w drogę a szczególnie na pikniki.... wiosno prosimy przyjdź już 😄 Składniki
Candy Pandasmielenia mięsa. Dodaj pozostałe składniki: mielone migdały, cukier puder, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj śmietanę*, tyle, aby masa była smarowna. *Ja masę przygotowałem dzień wcześniej i wstawiłem ją do lodówki. Ze śmietaną połączyłem dopiero przed samym zawijaniem rogali. Formowanie i pieczenie Rogali Marcińskich Przed przygotowywaniem rogalików ciasto wyjmij na 20 minut
Food Squaresobotę zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki i powstało takie oto danie. Sos śmietanowy do tego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron
kruche babeczkipiekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło mi się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco "usiadł". SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej
Kuchenne zapiski Edytydowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczki DODATKOWO : * dżem brzoskwiniowy(...)wałkujemy cienko, bo zwyczajnie się nie da. Wycinamy trójkąty średniej wielkości. Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zakręcamy w rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Gotowe! The post MARCHEWKOWE ROGALIKI first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodko