rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:73/116)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 140

Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :) 580 g mąki pszennej 8 g drożdży instant 300 ml ciepłego mleka 2 jajka 70 g rozpuszczonego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli słoiczek marmolady jajko do posmarowania(...)dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt

Smakołyki Asi
Proste rogaliki czekoladowe 170

laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas(...)rozwałkowujemy na kółko o grubości około 0,5 cm. Kółko tniemy nożem na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia na podstawę trójkąta i zwijamy zaczynając od tej strony. Zagniatamy końce rogalika i upewniamy się, że jest szczelnie zamknięty – żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę i zostawiamy jeszcze na pół godziny, żeby wyrosły. Pieczemy około

Ciastkozercy
Bułki drożdżowe na białkach. 106

budyniu i wykorzystałam  je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,  postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.  Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.  Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.  Składniki: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 3 łyżki cukru

Agusiowe smakołyki
Ciastka smalcowe 87

pyszne, delikatne i kruche. A to za sprawą przede wszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki "niezdrowy" jak się powszechnie sądzi). Ciastka te można dowolnie formować, począwszy od prostych kształtów do rogalików włącznie. U mnie wystąpiły w dwóch odsłonach: jako trójkąciki z marmoladą

Arabeska waniliowa
rogaliki serowe z 3 składników 507

mielimy ser lub miejmy go już w wersji na serniki  wszystkie składniki dodajemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Gotowanie z pasją
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 133

Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe na maślance 137

zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki…  i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam.    Składniki:  - 500g mąki pszennej (dałam

mojewypiekiinietylko
MUFFINY MARCHEWKOWE 138

kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe.  Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie!Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe!  SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk )- mąka – 125 g – proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Rogaliki ziemniaczane z serem 143

Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę.  W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków.  Ciasto: 450 g ugotowanych ziemniaków 450 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)składnikami. Ciasto: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Razem z mąką, proszkiem, solą, ekstraktem i masłem posiekać. Dodać jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę lekko posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki

Smakołyki Asi
Rogaliki 159

resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki budyniowe 149

Kruche rogaliki budyniowe 2016-12-19 14:56:48 Porcje 60 W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe(...)pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy

Wędrówki po kuchni
Chleb żytni razowy na zakwasie 113

zakwasie Pieczenie chleba na zakwasie wbrew pozorom może być bajecznie łatwe i nie wymaga czasochłonnych i skomplikowanych procedur. Przepis, którym się z Wami dzielę doskonale to udowadnia. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą połączyć. Później potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości, niezbędna do wyrośnięcia chleba, a resztę załatwia już za nas piekarnik. Oczywiście podstawą udanego chleba jest dobrej jakości zakwas(...)zapraszam do wpisów na blogu: Drożdżowe rogaliki Bułeczki pełnoziarniste bez zakwasu i drożdży Bułeczki pełnoziarniste z oliwkami Polecam też przepis na pieczywo… bez pieczywa! Tosty bez chleba sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla pieczywa. Chleb pełnoziarnisty na zakwasie Pin Print Chleb żytni razowy na zakwasie Recipe by Healthy Creations Składniki 150 g dokarmionego zakwasu żytniego 450 g letniej wody

Healthycreations.pl
Cytrynowe kruche rogaliki 125

Pyszne mega kruche rogaliki   z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła(...)czasie ciasto podzielić na 4 części, każdą cześć rozwałkować na   cienki okrąg, radełkiem powycinać trójkąty, na każdy kłaść po łyżeczce nadzienie zawijać i formować w rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół przez 18-20 minut. Zimne można oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rogaliki drożdżowe z dżemem. 55

Rogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem , rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci(...)się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie są potrzebne: Ciasto: – ½ kg mąki tortowej – 1 kostka masła – 5 dag drożdży – 2 jajka – ¼ szklanki mleka owsianego

Zdrowy Styl Joanny