Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2
Anioły w kuchniNasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki; 1 kg mąki, 1/2
Anioły w kuchnizagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g margaryny szczypta soli serek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła(...)posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka, następnie wałki pokroić na 5-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka formować księżyc-rogalik. Układać na blasze w odstępach
Kuchnia Prezydentowejkilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej. Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne. Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży(...)ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia
Agusiowe smakołykiRogaliki możecie podać na przyjęciu, do filiżanki herbaty lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę czy na piknik. My najczęściej zabieramy je ze sobą. Pakujemy nasze rogaliki w papierowe torebki i… cieszymy się ich smakiem na każdej wycieczce A mąż jak tylko wyczuje, że były pieczone od razu woła, żeby zostawić mu choć dwa do pracy(...)przepis. Spróbujcie, naprawdę warto Składniki: 250 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło
Słodkie okruszkiMałe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka(...)kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta. Porcja z jednego krążka, zajmuje całą blachę. Odstawiamy
Moniki SmakołykiPyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)ostatnio Mąż mi o nich przypomniał, więc miałam okazję zdjęcia nadrobić ;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny (w temp. pokojowej) 2 jajka 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: konfitura różana (lub inna) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem
Kolorowy PrzepisownikRogaliki krucho drożdżowe to śliczne, małe słodkości dla każdego łasucha. Są połączeniem ciasta drożdżowego i kruchego. A do tego możesz je nadziewać zarówno marmoladą, czekoladą, czy nawet kawałkiem jabłka. - bez dodatku jajek - tylko kilka składników na ciasto - na drożdżach świeżych lub suszonych
AniaGotuje.plpoprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach. I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język. Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe
Z Majeczką w kuchniciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę ;-) A co!?! Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży
Rozpustne gotowaniekawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Najlepiej smakują w dniu pieczenia :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki(...)być również marmolada, konfitura i zwijamy do środka koła , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut
Różne smaki w kuchniDziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej(...)miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym
Pani na deserPyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki(...)drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, 4 łyżki cukru, 2 kostki margaryny, ½ szkl mleka, szczypta soli, 0,5 kg gęstej marmolady Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Passion of Cooking