Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)powidłami dodajemy kakao i ksylitol i dokładnie mieszamy. Można także lekko podgrzać gdy chcemy mieć powidła "na już" bez pasteryzacji, od razu do jedzenia, wóczas lepiej nam się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej
Smaczne ZdrowePączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowałam je inspirując
Kulinarne Fantazje Marioliteż zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają radę. Dobrze się też mrożą i jak moja córka chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły. Rogaliki z marmoladą(...)minut. Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć
Smaczny zeszytbułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki (na około
Walijskie PichcenieSKŁADNIKI 1 ¾ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag , ½ kostki miękkiego masła, ½ szkl. cukru, 1 op.budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 12% Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę, budyń i cukier przekładamy do robota kuchennego, dodajemy masło, śmietanę i żółtka, wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 min do zamrażalki. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy rogaliki, układamy na formie wyłożonej
słodki bratekpszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć
Wrzosowa Polanażyciu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki
Miksturowniksprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego są sklepy internetowe, prawda ? Żeby nie biegać po mieście w poszukiwaniu melasę i golden syrop zamówiłam właśnie w taki sposób a 2 dni później dostałam przesyłkę.Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki i tym zaproponuję Bułeczki mleczne albo Rogaliki maślane - każdy
Smaczna PyzaRożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!
Blog z ApetytemSmaczne, pachnące i puszyste pączki, nie mają konkurencji. Polecam dzisiaj swój przepis, który nie zawodzi, na pączusie tym bardziej że zbliża się tłusty czwartek. Można je
Kulinarne Fantazje MarioliRogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka. Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja(...)pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku
Ostra na Słodkorogalik francuski. Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią. Domowa Nutella jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielu składników
La grande e la piccola cuocanajlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki
Swojskie jedzonkorogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki z moimi zmianami 4 sztuki Składniki
tost z dżememFaworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto
Gosia gotuje