rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:82/116)

ROGALE Z JABLKAMI 135

dobrą kostkę dodać sok z cytryny oraz cukier do smaku   Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto 1.      Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto.  Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto(...)około 45minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte   ciasto na dwie części, i rozwałkować na kształt koła i podziel na cztery części. Na każdy trójkąta położyć łyżkę jabłek i zwinąć zwiń rogaliki. Gotowe rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić aby podrosły. Piec w 180 stopniach

RAROSSA
Galaretki z malinami ulubiony deser dzieci 69

słodko. Były już rogaliki, dzisiaj galaretki a w piątek pyszny sernik. Galaretki uwielbiają chyba wszystkie dzieci i nie tylko, bo my również z chęcią zjadamy. U mnie dzieci mogły by jeść na okrągło. Tym razem zrobiliśmy galaretki malinowe z malinami, górna warstwa to galaretka krystaliczna z jogurtem naturalnym. Były pyszne, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje

kruche babeczki
Francuskie ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową 147

proste w przygotowaniu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków Helio 1 opakowanie polewy czekoladowej Helio 100 g 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty. Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym Helio , zwijamy od szerszego boku do węższego, zwijamy na kształt rogalika, smarujemy roztrzepanym jajkiem

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.151 187

Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe 100 g mielonych migdałów 50 g cukru trzcinowego 200 g masła szczypta kurkumy 2 jajka (1 całe jajko i osobno żółtko i białko do posmarowania) 260 g mąki orkiszowej ew. cukier puder do oprószenia jeśli wolimy słodszą wersję Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wkładamy di misy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbaski + ciasto francuskie, czyli szybki sposób na całkiem eleganckie danie 205

SKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około

Zofiana
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 253

także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy (na piasek). Wszystkie te składniki łączymy ze sobą, dodajemy aromat, cukier i wszystko miksujemy (masa będzie bardzo gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do maku z bakaliami i bardzo(...)wolne brzegi i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na min. 40 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy

Słodka Strona
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 192

Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)powidłami dodajemy kakao i ksylitol i dokładnie mieszamy. Można także lekko podgrzać gdy chcemy mieć powidła "na już" bez pasteryzacji, od razu do jedzenia, wóczas lepiej nam się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW 115

Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach.  Przygotowałam je inspirując

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki z marmoladą 73

też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają radę. Dobrze się też mrożą i jak moja córka chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły.   Rogaliki z marmoladą(...)minut. Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć

Smaczny zeszyt
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 133

bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤  i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki (na około

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI ŚMIETANKOWE 122

SKŁADNIKI 1 ¾ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag , ½ kostki miękkiego masła, ½ szkl. cukru, 1 op.budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 12% Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę, budyń i cukier przekładamy do robota kuchennego, dodajemy masło, śmietanę i żółtka, wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 min do zamrażalki. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy rogaliki, układamy na formie wyłożonej

słodki bratek
Drożdżówki 157

pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć

Wrzosowa Polana
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 229

życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!!  Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki

Miksturownik
Bułeczki tureckie z rodzynkami. Wypiekanie na śniadanie. 222

sprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego są sklepy internetowe, prawda ? Żeby nie biegać po mieście w poszukiwaniu melasę i golden syrop zamówiłam właśnie w taki sposób a 2 dni później dostałam przesyłkę.Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki i tym zaproponuję Bułeczki mleczne albo Rogaliki maślane - każdy

Smaczna Pyza
Rożki z jabłkami – szybkie ciasteczka serowe 99

Rożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!      

Blog z Apetytem