rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:82/116)

Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb) 151

rogale świętomarcińskie! Dania Deser Kuchnia Polska , Wege Keyword bułeczki , ciasto kokosowe , finger food , rogale Porcje 12 rogali Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 1 godzina Składniki Zaczyn 50 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżka inuliny 1 łyżeczka drożdży instant czubata Ciasto drożdżowe 3 jaja 60 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania 10 g łusek babki płesznik(...)mleka kokosowego 2 garści orzechów arachidowych Sposób przygotowania Zaczyn Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył. Ciasto drożdżowe Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić

Modern Cave Girl
Cheesy nachos - domowe nachos z serem 211

chcecie zrobić je na większą imprezę, polecam zrobić minimum 3 razy więcej :) Przepis jest z 8 tortilli, z którego wyszły 2 małe porcje dla dwóch ciągle głodnych osób :)  Składniki: * 8 białych tortilli  * 4 łyżki sosu sweet chilli * około 300-400g startego żółtego sera (żółty ser NIE będzie się ciągnął tak jak mozzarella, więc jak chcecie możecie użyć(...)albo mieszanki mozzarella/żółty ser) * zioła prowansalskie * sól, pieprz * oliwa z oliwek Tortille przekrajamy w paski o szerokości około 8cm, po czym wycinamy z nich trójkąty, tak jak na rogaliki. Możecie też wyciąć inne kształty, w końcu to wasze cheesy nachos ;). Oliwę z oliwek (około 5 łyżek) mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia

Klasyka Gotowania
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 117

Rogale z białym makiem tradycyjnie wypiekane w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 190 kcal Poznańskie rogale świętomarcińskie pieczone na 11 listopada. Drożdżowo – francuskie rogale z białym makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki zwykłego cukru mała szczypta soli

ProstePesto.pl
Marchewkowe rogaliki 139

Chyba jedne z moich ulubionych ciastek!( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!Śmiało można je zapakować dzieciakom

Ostra na Słodko
Co do barszczu czerwonego 116

jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych , kruchych rogalików, kruchych kulebiaczków można też podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach, piwne pierogi z kapustą, domowe grzanki czy groszek ptysiowy. Takie mini produkty doskonale nadają się(...)barszczu są nadziane kapustą z suszonymi grzybami, ale można wykorzystać też świeże pieczarki, też są smaczne. Grzyby zbieramy i suszymy z myślą o Wigilii, bo są obowiązkowe jako składnik farszu, to przekąski na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym do barszczu zawsze podawane były uszka, czasami dodatkowo piekło się paszteciki. Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mojej mamy marmolada z jabłek - idealna do wypieków 170

więc tykać ich nie można było, a kusiły rozmiarami i ładną, zieloną skórką - w smaku były za to kwaśne okrutnie, ale dziecko i tak najpierw patrzy. MARMOLADA Z JABŁEK Składniki: - 5 kg jabłek (kwaśne) - 2 ½ kg cukru - ½ szklanki octu Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Kawałki nie muszą być równe, jabłko można niedbale skroić do naczynia. Następnie dodajemy cukier(...)przykrywamy i kisimy przez 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie podsmażamy i wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy Marmoladę smażymy krótko, bo bardzo szybko gęstnieje. Nadaje się świetnie do rogalików i nie wypływa! Po wystudzeniu ma taką konsystencję, że można ją kroić nożem w plasterki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Catering dietetyczny bez laktozy 89

Dieta z wykluczeniem laktozy to sposób żywienia przeznaczony dla osób cierpiących na nietolerancję lub nadwrażliwość na ten składnik. Unikanie wszystkich produktów mlecznych może jednak zwiększyć ryzyko wystąpienia niedoboru białka zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Jeśli stosujesz dietę bez laktozy, powinieneś sięgać po różnorodne grupy produktów, co pomoże Ci uniknąć niedoborów pokarmowych. Dieta z wykluczeniem laktozy – kiedy stosować? Dieta(...)naturalny, jogurt owocowy, twaróg, ser, ser topiony, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser feta, mozzarella, śmietana, śmietanka do kawy, bita śmietana, masło, margaryna serwatkowa, produkty zbożowe – słodkie pieczywo, rogaliki, płatki śniadaniowe, mieszanki dla niemowląt z dodatkiem mleka, słodycze – herbatniki, ciasta, kremówki, cukierki, czekolada, lody, herbatniki, słodycze, galaretki, sosy, zupy instant i dania gotowe zawierające mleko krowie Obecnie w sklepach

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rogale budyniowo-marcepanowe 115

francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie: Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam(...)francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut, aż rogale zrobią się złotobrązowe. Na koniec

Słodki sentyment
Rogale 178

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatrzyłam tutaj. 400 g mąki pszennej (dowolnej) 20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy   1 łyżka cukru   1,5 łyżeczki soli(...)wody   Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami.Powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.Następnie n a oprószonym mąką blacie położyć ciasto,rozwałkować na kształt okręgu. Ostrym nożem pociąć na 6  -8 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem

Moje domowe kucharzenie
Rurki z marmoladą – kuchnia podkarpacka 143

domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest tu wyjątkowo delikatne, a jednocześnie(...)cienko rozwałkować. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Urzejowic pod Przeworskiem. Został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 10 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany (można dodać, żeby ciasto było „wolne”) Drożdże rozpuszczamy z cukrem pudrem

Trzeci talerz
PIWNE CIASTECZKA 167

koniecznie trzeba wybrać twardą marmoladę, bo rzadsza wyciekła. Są pyszne także zamoczone w białku i cukrze. Zresztą kto nie zaryzykuję to nie spróbuje. Zapraszam do upieczenia tych wspaniałych ciasteczek :) SKŁADNIKI: 0,5 szklanki piwa (w przepisie miałam 3/4 szklanki) 30 dag mąki 30 dag masła lub margaryny DODATKOWO: twarda marmolada cukier puder do posypania WYKONANIE : Przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone(...)Następnie powoli dolewamy piwo, zarabiamy dość zwarte ciasto. Zawijamy w folie i chowamy na chwilę do lodówki. Następnie cienko wałkujemy, wykrawamy, kładziemy nadzienie i sklejamy lub zwijamy. Ja robiłam rogaliki, grzebyczki oraz pierożki. Wszystko zależy od naszej fantazji. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 15-20 minut, aż nasze ciasteczka się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem. Nie wiem

Pani na deser
Marmolada wieloowocowa miękka 167

Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się(...)przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta w przyszłym roku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Hot dogi 213

Dawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam  8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki  masła(...)ciepłego mlek a Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki z marmoladą 141

language:EN-US;} Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej 200 g margaryny 2 żółtka 1 czubata łyżka śmietany 18% 1/4 szklanki cukru szczypta soli marmolada – do nadziewania Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić przez 2 godziny. Zimne ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka(...)grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na zdjęciu,   na każdy kawałek nałożyć łyżeczką marmoladę i zwijając ku środkowi uformować rogalikiRogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku

kulinarnyswiatdomi