rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:77/116)

Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 67

Puchate, lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym(...)talerza na talerz :) Składniki: 25 gram drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 1 jajko 50 gram miękkiego, prawie rozpuszczonego masła Wykonanie: Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przesiewamy kolejno mąkę, wsypujemy sól, wlewamy wcześniej roztrzepane jajko i dodajemy masło. Składniki mieszamy łyżką

Kronika Piekarnika
Konfitura z róży cukrowej 122

Wyobraźcie sobie delikatne pączki lub rogaliki nadziane własnoręcznie przygotowaną, pyszną, cudownie pachnącą konfiturą z róży cukrowej. Prawda, że można się rozmarzyć. Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej ( R. centifolia ) i róży pomarszczonej ( R. rugosa ) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa Co potrzeba: Płatki róży, Cukier, Kwasek cytrynowy Wykonanie: Z płatków róży obcinamy białe końcówki, które mają dużo goryczki, ważymy. Przygotowujemy(...)tyle samo cukru ile ważą płatki bez końcówek, a ilość kwasku cytrynowego wyliczamy z proporcji: 1 kg płatków + 1 kg cukru + 10 g kwasku Wszystkie składniki wkładamy do blendera i siekamy na gładką masę. Jeśli macie makutrę i chcecie się pobawić w ucieranie, jak najbardziej jest to wskazane. W makutrze ucieramy, aż cukier i płatki się rozetrą. Gotową konfiturę przekładamy

Bułka z Chlebem
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 160

już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider_8618').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices(...)window.jQuery ? window.setTimeout(timer_metaslider_8618, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8618, 1) : metaslider_8618(window.jQuery); }; timer_metaslider_8618(); Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 135

Rogaliki z tego przepisu są naprawdę smaczne. Miękkie także na drugi dzień (no wybaczcie, ale 4 blaszek w jeden dzień się nie dało!).  U mnie gościły już kilka razy, ale będę je powtarzać, dopóki nie dojdę do perfekcji ze zwijaniem ;) Bo w tym wszystkim, to to jest chyba najtrudniejsze, by tak to zrobić, by nic nie wyciekło... Składniki(...)każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na spodzie. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Chleb domowy 57

znajdziesz wiele innych przepisów na domowe pączki, bułki, rogaliki i inne pieczywo. Dziś polecam przepis na pyszny, chrupiący chleb pszenno żytni. Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką Przepis na chleb na świeżych drożdżach, ale równie dobrze możesz zrobić chleb na drożdżach suszonych, wystarczy dać połowę mniej niż drożdży świeżych. Jakie składniki na chleb? Tylko kilka prostych składników. Mąka, drożdże, woda

Dieta moja pasja
Bułeczki jogurtowe 68

maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki do hamburgerów BUŁECZKI JOGURTOWE Ilość porcji: 9 sporych bułek Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 108

Rogaliki śniadaniowe, to frajda dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko. Te nie tylko cudnie wyglądają (jak z piekarni...), to jeszcze super smakują. Mimo, iż nie miałam już ani mąki typ 450, ani 700, piekłam je mące typ 750- jest mniej "puchata", rogaliki wyszły pyszne i puszyste. Pyszne także na drugi i trzeci dzień, musimy je tylko przechowywać w worku(...)słodkie rogaliki, dlatego najlepiej smakują same lub z domową konfiturą, moje dziecko twierdzi, że słodkie nie są, tak więc odczucia bywają różne... Troszkę skomplikowane jest zawijanie ciasta, więc podobnie jak Margarytka posłużę się filmikiem , na którym jest to genialnie pokazane, wytłumaczyć się tego tak łatwo nie da... Z podanych ilości wychodzi 9 dość sporych rogali. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej

Smaczne Zdrowe
Powidła z suszonych śliwek. 153

Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej, smak można dodatkowo(...)wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek

Rozpustne gotowanie
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 187

francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku.:) Składniki 3,5 kg brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta cytrynowa 179

się zmieniają :) W Saint Honore zawsze jem pysznego rogalika z kremem cytrynowym...jest przepyszny!!! Kiedyś zrobię jeszcze taki krem, może mi się uda...ale dziś rządzi tarta cytrynowa! Jest mega prosta i taka przyjemna w smaku...to jest to o co mi chodziło i krążyło po głowie...to TEN smak! Składniki na spód: 2 opakowania ciastek owsianych

Olikowa kuchnia
FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH. 167

Rogaliki dla leniwych , a nawet ... bardzo leniwych 😜 Albo zapracowanych. Albo zajętych z jakiegoś tam powodu. Albo początkujących w sztuce kulinarnej ... 😀 Szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie mocno słodkie. A mimo to wyjęte prosto z piekarnika są rewelacyjne. I nie wierzcie - wcale nie trzeba ocierać potu z czoła i siedzieć w kuchni po nocach, żeby stworzyć coś smacznego 😉 Od wielu, wielu(...)wymyslił! Można tak z nim kombinowac, że głowa mała 😛 Zajrzyjcie do mojej zakładki "z ciasta francuskiego", a znajdziecie tam wiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍 Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka cukier waniliowy do posypania rogali płatki migdałów do posypania rogali 2 łyżki  mąki do posypania blatu

Walijskie Pichcenie
Rogaliki krucho-drożdżowe 86

zdoła się oprzeć takim rogalikom? Ostrzegam, że nie da się poprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo(...)przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż i posiekanych pistacji. Aż się proszą żeby zabrać je na majowy piknik. Oby tylko pogoda dopisała, czego Wam i sobie życzę!  Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Nadzienie: marmolada różana, powidła lub świeże

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z wiśniami 423

zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmienił i nie zrobił po swojemu. Tak też było w tym przypadku. Postanowiłem wymienić zwykłą mąkę pszenną(...)kruchych wypieków. I tak oto, zamiast 500g mąki pszennej użyłem 250g pszennej i 250g krupczatki. Do tego niewiele ponad pół godziny w kuchni i wyszły takie oto cuda. Składniki: 250g mąki pszennej 250g mąki krupczatki 250g masła lub margaryny 50g drożdży 2 jajka szklanka śmietany 18% szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego wiśnie Przygotowanie: Wiśnie (świeże

Jacob Tastes
Rogale marcińskie 107

Wpis niestety ale z opóźnieniem.Rogale marcińskie piekłam w niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy i chipsy kokosowe dwukrotnie przepuścić przez

Moje domowe kucharzenie
Croissanty z serem i malinami 72

wypieka swoje croissanty, będzie deser jeszcze lepszy. Zapraszam Składniki 4 croissanty 500 g serka białego, sernikowego 250 g malin świeżych 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1 jajko Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować miseczki żaroodporne. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, mąkę, jajko, maliny, zmiksować. Każdy rogalik przez środek rozciąć ale nie do końca. Rozszerzyć

gotuj ze mną