Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 182kilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej. Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne. Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży(...)ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia
Agusiowe smakołyki
Rogaliki serowe z malinami 273Rogaliki możecie podać na przyjęciu, do filiżanki herbaty lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę czy na piknik. My najczęściej zabieramy je ze sobą. Pakujemy nasze rogaliki w papierowe torebki i… cieszymy się ich smakiem na każdej wycieczce A mąż jak tylko wyczuje, że były pieczone od razu woła, żeby zostawić mu choć dwa do pracy(...)przepis. Spróbujcie, naprawdę warto Składniki: 250 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło
Słodkie okruszki
Rogaliki kokosowe 202Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka(...)kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta. Porcja z jednego krążka, zajmuje całą blachę. Odstawiamy
Moniki Smakołyki
Rogaliki z konfiturą różaną 203Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)ostatnio Mąż mi o nich przypomniał, więc miałam okazję zdjęcia nadrobić ;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny (w temp. pokojowej) 2 jajka 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: konfitura różana (lub inna) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem
Kolorowy Przepisownik
Rogaliki krucho drożdżowe 134Rogaliki krucho drożdżowe to śliczne, małe słodkości dla każdego łasucha. Są połączeniem ciasta drożdżowego i kruchego. A do tego możesz je nadziewać zarówno marmoladą, czekoladą, czy nawet kawałkiem jabłka. - bez dodatku jajek - tylko kilka składników na ciasto - na drożdżach świeżych lub suszonych
AniaGotuje.pl
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 190poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach. I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język. Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe
Z Majeczką w kuchni
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 224ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę ;-) A co!?! Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży
Rozpustne gotowanie
Rogaliki 3 składnikowe z nutellą 192kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Najlepiej smakują w dniu pieczenia :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki(...)być również marmolada, konfitura i zwijamy do środka koła , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut
Różne smaki w kuchni
ROGALIKI DROŻDŻOWE 190Dziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej(...)miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym
Pani na deser
Rogaliki drożdżowe 188Pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki(...)drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, 4 łyżki cukru, 2 kostki margaryny, ½ szkl mleka, szczypta soli, 0,5 kg gęstej marmolady Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Passion of Cooking
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 188Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :) 580 g mąki pszennej 8 g drożdży instant 300 ml ciepłego mleka 2 jajka 70 g rozpuszczonego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli słoiczek marmolady jajko do posmarowania(...)dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt
Smakołyki Asi
Proste rogaliki czekoladowe 230laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas(...)rozwałkowujemy na kółko o grubości około 0,5 cm. Kółko tniemy nożem na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia na podstawę trójkąta i zwijamy zaczynając od tej strony. Zagniatamy końce rogalika i upewniamy się, że jest szczelnie zamknięty – żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę i zostawiamy jeszcze na pół godziny, żeby wyrosły. Pieczemy około
Ciastkozercy
Bułki drożdżowe na białkach. 164budyniu i wykorzystałam je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne, postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się. Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek. Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. Składniki: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 3 łyżki cukru
Agusiowe smakołyki
rogaliki serowe z 3 składników 566mielimy ser lub miejmy go już w wersji na serniki wszystkie składniki dodajemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie z pasją
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 180Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzie