rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:63/116)

Rogaliki krucho drożdżowe 101

delikatne, kruche rogaliki, które dosłownie rozpływały się w ustach. Były tak małe, że można je było zjeść niemal "na raz". Tutaj nadzieniem była marmolada, ale spokojnie możecie użyć Waszych ulubionych "wypełniaczy". Doskonale sprawdzi się zarówno nutella jak i budyń.  Polecam w imieniu swoich oraz Rodzicielki 💝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki(...)cukrem, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę oraz żółtka. Utarte składniki dodajemy do mąki i tłuszczu. Wyrabiamy dokładnie, dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na grubość 2-3mm, przykładamy okrągły talerzyk i wycinamy nożykiem okrąg, który dzielimy na 8 równych części. Nakładamy na szerszą część odrobinę marmolady i ciasno zwijamy. Rogaliki wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami 162

cukrem pudrem. Polecam!  (około 30 małych rogalików)   250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła  1 jajko  1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik )  1 łyżka cukru Nadzienie: powidła węgierkowe Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania cukier puder Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. (Można też(...)średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.) Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików. Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł. Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam

Di gotuje
Kruche rogaliki orzechowe 49

Przepis na pyszne kruche rogaliki pełne posiekanych orzechów. Ich przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga specjalnej metody, którą pierwszy raz stosowałam i uważam, że jest genialna! Łączny czas przygotowania: 70 min   Składniki: (na 40 szt.) 320 g mąki (2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g zimnego masła 1 żółtko 120 g kwaśnej śmietany(...)przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta Podziel ciasto na 8 trójkątów i na każdy nałóż przy podstawie małą łyżeczkę nadzienia Zwijaj rogaliki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min do zrumienienia

Słodki Blog
Rogaliki drożdżowe 116

wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 10 dkg drożdży 1 palma 6 łyżek mleka dżem porzeczkowy Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)dżem. Zawinąć ciasno, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia w 180 st. Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Dżem z truskawek i płatków róży. 148

zapomniano, ale na szczęście mama gdzieś zapisała składniki i oto powrócił na salony. Z podanych proporcji powstanie truskawkowy dżem, delikatnie tylko uperfumowany zapachem róży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym 193

Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować(...)całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min, posmarować jajkiem i wstawić

https:KKuchniaMniam
Rogaliki drożdżowe 92

kilku dni na instagramie prześladowały mnie zdjęcia puchatych, mięciutkich rogalików. Zerkałam na nie pożądliwie, aż powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta(...)przypadku. Dość tego gadania zapraszam na przepis. Składniki (na ok 24 sztuk): 600g mąki pszennej (typ 550) 40g świeżych drożdży  250 ml  mleka  120g  masła  1 jajko  3 żółtka  3 łyżki cukru  szczypta soli  słoik gęstego dżemu lub marmolady 1 jajko do posmarowania rogalików Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy

Cynamonowe szczęście
KRUCHE FAWORKI + FILMIK 64

Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu faworki, bardzo smaczne i kruche. Polecam.  SKŁADNIKI :  500 g mąki pszennej tortowej  5 żółtek 2

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruszonka 71

sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom. Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową. Kruszonka tradycyjna SKŁADNIKI: 100 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru pudru (może być brązowy lub zwykły, biały, drobny

Zasmakuj Kuchni
Treska sałatka i Rožki 89

stworzy kultowe danie 😉, które musi być podane, jak to usłyszałem od mojej słowackiej koleżanki, z rogalikiem, który jest prosty, czyli Rožkiem.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie ➕ Rožki 🇸🇰 – Słowacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Treska Dorsz mrożony – 400-500 gram Marchewka – 1-2 sztuki Ogórki konserwowe

RafalCook
Kruche rogaliki z marmoladą 130

łasuchów i fanów kruchego ciasta oraz marmolady.. :).. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 200 gram masła bądź margaryny 2 żółtka 1 bardzo czubata łyżka gęstej kwaśniej śmietany szczypta soli 1/3 szklanki cukru twarda marmolada (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wyrobione ciasto zawijamy w woreczek lub owijamy folia spożywczą i wstawiamy(...)części rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, Przy pomocy większego talerza wycinamy z ciasta koło, ciasto dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę marmolady, zawijając ku środkowi formujemy rogaliki, Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 min w temperaturze ok 190 stopni na słoty kolor, przed włożeniem do piekarnika rogaliki możemy posmarować białkiem które zostało

Blog kulinarny S9.PL
Puree z pieczonej dyni 139

dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli  i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek.  Składniki: dynia pół szt, olej 2 łyżki, Sposób przygotowania: Dynie przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Następnie kroimy

kulinarne odsłony pati
Ciasteczka grzebyczki 102

Tradycyjnie moim bliskim najbardziej smakowały te z kremem czekoladowym, a mnie z powidłami (podobnie jest w przypadku rogalików). Następnym razem zrobiłam z podwójnej porcji, też wytrzymały raptem kilka godzin. Pyszne! Kruchutkie, mało słodkie, idealnie komponują się z herbatką na popołudniową sjestę ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 1 kostka margaryny (ważne! nie masła!) 1 cukier waniliowy

Cakes By Kejt
Drożdżowe rogaliki z powidłami 176

pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików.  Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień, w pierwszy dzień dość mocno są wyczuwalne drożdże. Następnym razem dałabym ich o 10 g mniej :) Składniki:8 łyżek mleka,60 g drożdży,500 g mąki,1 jajko,3 łyżki cukru,1 margaryna(...)drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Kruche rogaliki drożdżowe 164

sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)Składniki:1/2 kg mąki,10 dkg cukru,pół kostki margaryny,szczypta soli(...)się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według

Codzienna kuchnia niecodzienna