nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :) SKŁADNIKI -2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami -0,5 szkl cukru-szklanka 250ml -100g czekolady gorzkiej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki 3 łyżeczki sody 170 g miodu 125 g masła 1 paczka przyprawy korzennej 170 g cukru
babka w formieniedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła na masę kokosową: 1½ szklanki mleka 3,2% 300 g wiórków kokosowych
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: Ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Ser feta pokrojony w kostkę Łosoś wędzony pokrojony na mniejsze kawałki Białko do posmarowania rogalików Przygotowanie: Ciasto pokroić w trójkąty, W podstawie trójkątów poukładać ser i łososia. Zawinąć i posmarować na wierzch białkiem. Piec w temperaturze 180*C do momentu, kiedy rogaliki się ładnie zarumienią
The Sweet Damselpóźniej wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe z serem oraz rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi już zamieszczałam, a dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki
Rozpustne gotowanieserem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka
ciastkarnia na kruchym spodzieMaślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier(...)część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę budyniu oraz pokrojoną na połówki lub mniejsze kawałki truskawkę *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem
Blog z Apetytemuczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj(...)mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików. Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu. Im cieplej ma - tym piękniej wyrośnie, a co za tym idzie - będzie bardziej puchate. Składniki: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka lub napoju roślinnego
Czarnawisienkamakiem (na to przyjdzie czas ;) a użyłyśmy w tym celu krem pistacjowo- kakaowy Super Krówka . Rogaliki z czeko nadzieniem to zawsze dobry pomysł do herbatki, kawki czy na wynos do pracy lub szkoły. Gwarantujemy, że każdy będzie ich Wam zazdrościł 😍 Składniki: -190g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -150g mąki żytniej jasnej(...)opcja wegańska- dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Jeśli nie to osobno rozmieszać jajka. 2. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. 3. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce (na kaloryfer lub garnek z gorącą wodą) do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). 4. Podzielić ciasto na 4 części
Candy Pandasświątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru(...)pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy
ChilliJemyDosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami. Składniki: (na 16 sztuk) Ciasto: 120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego 240 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko
Nastoletnie Wypiekaniejest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 250ml mleka 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 4 łyżki kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 5dkg
Blog z Apetytemtymi rogalikami...ale jak otrzymałam rogalomanię często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny 250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie[ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt
Moje domowe kucharzeniesmakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły. Składniki: - 350 g mąki pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki(...)ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plwyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików. Składniki na ciasto: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 4 żółtka, 2 jajka, 100 g śmietany 18%, 125 g masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Mięsny(...)rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć porcję farszu (fot.1) , a następnie kolejno zwijać rogaliki (fot.2) . Układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimum 3 cm odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki piec około
Świat Domowej Kuchni