Rogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku
wyzwania kuchenneorzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-) Składniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki(...)miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie
Walijskie PichceniePrzepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie(...)Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia
Przepisy MikołajaNajpyszniejsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam,znikają bardzo szybko mimo,że wychodzi ich mnóstwo. Zrobiłam je na życzenie mojej siostrzenicy,która dzielnie mi pomagała. Przepis rodzinny. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag masła ( ewentualnie margaryny) 10 dag drożdży 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka soli twarda marmolada bądź(...)mąkę łączymy z posiekanym masłem ( margaryną),dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i krótko wyrabiamy ciasto ( ma być gęste). Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy
Niespełnione zdolności kulinarnebędziecie chcieli więcej. Składniki 270 g mąki pszennej (ok. dwie szklanki) 80 g zimnego masła 100 g śmietankowego serka 2 żółtka 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia gęste powidła śliwkowe cukier puder do podania Czas przygotowania: około 60 minut na przygotowanie (w tym minimum 30 minut chłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej(...)kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Jeśli nie mamy blendera ani malaksera, to wszystkie składniki łączymy dłońmi. Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Ugniatamy je jeszcze przez chwilę, podsypując mąką, aby lekko się ogrzało
Analiza Smakusię do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały zarówno do dżemów, jak i do wędlin czy serów. Składniki: 12 sztuk 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli(...)cukru, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny
Plate of Joyjest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki(...)grubości około 0,5 cm.Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta.Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem.Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercydniu dzisiejszym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kruche rogaliki z powidłami :) Przepis pochodzi zeszytu rodzinnego :) Rogaliki sa szybkie w przygotowaniu i nie zawierają cukru. Bardzo polecam. Temp. pieczenia : 150 C Czas pieczenia : 30 min Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkąty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarować białkiem i posypać każdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobią się smakowicie złociste :) SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniRogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! Kruche i delikatne rogaliki z ciasta twarogowego wypełnione soczystymi kawałkami jabłka. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier(...)cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu
Blog z ApetytemBardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić
Ala piecze i gotujeciastem pracuje się rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :) Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :) Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych(...)miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMuffinki z brzoskwiniami z puszki zrobicie w około 40 minut. Potrzebujecie około 10 minut na przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie tych uroczych babeczek. Ciasto na muffinki robi się bardzo prosto, nie wymaga ono ugniatania czy precyzyjnego odmierzania składników. Po upieczeniu babeczki są kruche z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku. Muffinki z brzoskwiniami z puszki wyjdą każdemu(...)Smacznego Zobacz też: Ciasto czekoladowe na powidłach Słodkie śniadania w słoiku Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie) jajko 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru łyżeczka
Kuchnia Bazyliiprzepisu rozwałkujcie na prostokąt, posmarujcie marmoladą i zwińcie jak roladę. Wpakujcie to do keksówki i upieczcie. Też będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru 200 g miękkiego(...)misy z założonym ostrzem do wyrabiania dajmy żółtka i pozostały cukier. Ustawiamy obroty 8 i czas 1 minuta. Dodajemy resztę składników i ustawiamy program Pastry 1, który wyrobi nam ciasto i podgrzeje, żeby lepiej wyrosło. Jak uformować rogaliki? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą wałkujemy w okrąg
ladykitchendzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki(...)Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki
Agusiowe smakołykimiłośników croissantów – ciasto z mini 7 Days’ami! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz czekoladowe rogaliki to połączenie idealne. Ciasto pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Przepis na ciasto z mini 7 Days’ami jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Taki wypiek doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, lub jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto(...)CIASTO Z MINI 7 DAYS’AMI – PRZEPIS Składniki Biszkopt: 120 g mąki pszennej 150 g cukru 40 g kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta (75 g) 200 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 opakowanie rogalików 7 Days mini Przygotowanie 1. Białka jajek ubić
Alle Dobre!