Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! Kruche i delikatne rogaliki z ciasta twarogowego wypełnione soczystymi kawałkami jabłka. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier(...)cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu
Blog z ApetytemBardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić
Ala piecze i gotujeciastem pracuje się rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :) Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :) Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych(...)miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMuffinki z brzoskwiniami z puszki zrobicie w około 40 minut. Potrzebujecie około 10 minut na przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie tych uroczych babeczek. Ciasto na muffinki robi się bardzo prosto, nie wymaga ono ugniatania czy precyzyjnego odmierzania składników. Po upieczeniu babeczki są kruche z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku. Muffinki z brzoskwiniami z puszki wyjdą każdemu(...)Smacznego Zobacz też: Ciasto czekoladowe na powidłach Słodkie śniadania w słoiku Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie) jajko 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru łyżeczka
Kuchnia Bazyliiprzepisu rozwałkujcie na prostokąt, posmarujcie marmoladą i zwińcie jak roladę. Wpakujcie to do keksówki i upieczcie. Też będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru 200 g miękkiego(...)misy z założonym ostrzem do wyrabiania dajmy żółtka i pozostały cukier. Ustawiamy obroty 8 i czas 1 minuta. Dodajemy resztę składników i ustawiamy program Pastry 1, który wyrobi nam ciasto i podgrzeje, żeby lepiej wyrosło. Jak uformować rogaliki? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą wałkujemy w okrąg
ladykitchendzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki(...)Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki
Agusiowe smakołykimiłośników croissantów – ciasto z mini 7 Days’ami! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz czekoladowe rogaliki to połączenie idealne. Ciasto pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Przepis na ciasto z mini 7 Days’ami jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Taki wypiek doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, lub jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto(...)CIASTO Z MINI 7 DAYS’AMI – PRZEPIS Składniki Biszkopt: 120 g mąki pszennej 150 g cukru 40 g kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta (75 g) 200 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 opakowanie rogalików 7 Days mini Przygotowanie 1. Białka jajek ubić
Alle Dobre!oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:) Składniki (na 24 sztuki): ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 20g drożdży 1 jajko 2 żółtka(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego
Obiad gotowyCzęsto robicie rogaliki? ja najczęściej robię zwykłe... ale dziś wyjątkowo z dodatkiem orzechów <3 Wyszły pyszne i bardzo kruchutkie <3 Przepis na około 24 sztuki SKŁADNIKI: 200g mąki 150g masła 50g cukru pudru 50g mielonych orzechów laskowych 2 surowe żółtka 2 ugotowane żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: Marmolada WYKONANIE: 1. Ugotowane żółtko ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą konsystencje. 3. Przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 4. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części, z każdej wałkujemy kółko które dzielimy na 8 trójkątów. 5. Na szerszej stronie nakładamy odrobinę marmolady, zwijamy rogaliki. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
Dziś Ja gotujewykonania przepisu był TEN przepis Asi z bloga Kuchnia w Czekoladzie :) wykonałam je bardzo podobnie, z tą różnicą, że rogaliki zwijałam z kwadratów, a nie trójkątów, bo zależało mi na tym, by były większe, grubsze, bardziej wyrośnięte :) Składniki: 3 płaty ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny) 350 ml mleka + 1 łyżka 1 tabliczka czekolady gorzkiej(...)wzdłuż dłuższego i krótszego boku, a następnie każdy pozostały prostokąt jeszcze raz na pół). Każdy kwadrat smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie w jeden róg nakładamy łyżkę budyniu i zwijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami (lub czym lubimy). Pieczemy w 200 stopniach
Kolorowy Przepisownikmomentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku.0,5kg mąki tortowej, przesianej70g drożdży0,5 szklanki mleka letniego1 łyżka cukru250g tłuszczu, masło, Kasia1 jajkoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.Czekamy
Kulinarny karnet ChristopheraRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości. Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy
słodki bratekSzybkie do zrobienia...i mało potrzebnych składników...w sumie tylko 3 nie licząc cukru pudru do posypania i dżemu do nadzienia..ja dodatkowo dla urozmaicenia do części ciasta dodałam troszkę maku . 2 szkl.mąki 25 dkg masła 1 serek waniliowy mak [ opcjonalnie] cukier puder do posypania dżem Mąkę wymieszać z masłem i serkiem.Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części, rozwałkować(...)koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem. Składniki: mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki masło 350 g jogurt naturalny 250 g Dodatkowo: jajo galaretka cytrynowa dżem marakuja ( sama robiłam) Wykonanie: Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło(...)naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki
Różowa kuchniamini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój czas wolny, został słodki i smacznie wykorzystany. Składniki na 54 szt.: ciasto: 50 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, ok. 750 g mąki tortowej extra(...)ciasta, bądź pizzy kroimy na 9 równych części. Na każdy trójkącik, przy krótszym boku nakładamy po ½ małej łyżeczki marmolady. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta . Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tą samą czynność
Moniki Smakołyki