oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować: 10 dag mąki(...)pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao
Okiem Blondynki by McBlondiDziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500 drożdże instant 8 g 2 jaja śmietana 18% 200 g margaryna rozpuszczona letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia Wykonanie(...)rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy
Różowa kuchniaczęsto pojawiająca się myśl...;). Jednak lodówka niezbyt obficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak, w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje(...)minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować z wierzchu rogaliki rozkłóconym jajkiem*. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa cynamonowa: - 1/2 szklanki cukru brązowego - kilka łyżek cynamonu, u mnie 3 łyżki ( w zależności od tego jak bardzo lubicie cynamonu - 50 g rozpuszczonego masła - suszona żurawina, sparzone rodzynki (opcjonalnie) Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. * Przyznam się jednak, że ja tego nigdy
Corner With Recipeschyba długo nic im nie dorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-))Składniki:- 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce- 200g zimnego masła- 300g mąki orkiszowej białej- 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam(...)dodatkowo : powidła lub konfitura do nadziania Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 2-3 części i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut
Smaczne Zdroweolhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny sól marmolada cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże(...)jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć, uformować w kształt rogalika. Ułożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( około 200 C ). Piec na złoty kolor. Po przestygnięciu udekorować cukrem
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj zapraszam Was na pyszne drożdżowe rogaliki w wykonaniu mojej bratowej Ani. :) Są delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi około 32 szt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe Czas przygotowania 1 godz 30 min Czas gotowania 30 min Porcje 32 Składniki ¾ kostki drożdży (75 g) 4 szklanki mąki (około) 4 łyżki cukru ½ szklanki mleka 1 kostka masła(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło. Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę
To co lubię - gotuję i polecamdrożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru 200ml letniego mleka 100g masła (rozpuścić) szczypta soli 3/4 puszki masy makowej lukier(...)części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem
Cakes By KejtRogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak. SKŁADNIKI : 250 g tłustego twarogu 250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru(...)Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy. Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne Fantazje Mariolinadzieniem Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni Mini pączki z twarogu Twarogowa zapiekanka z kaszą manną Rogaliki z pomarańczą Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem Składniki (na 16 sztuk): ciasto: 150g miękkiego masła 350g mąki 80g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 350g
Obiad gotowyleżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały pyszne rogaliki z nadzieniem toffi,czemu toffi? no bo takie mam kapryśny dzień. Składniki: mąka pszenna typ 450 600g mleko 1 szklanka masło roztopione 1 szklanka jaja 3 szt cukier 5 łyżek sól 1 szczypta drożdże
Różowa kuchniagęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj
Kuchnia bezglutenowa LoliPyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce
Tradycyjna KuchniaA u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej
Anioły w kuchnidługie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Śliwki
Słodkości i nie tylkolekarstwo, a co takie małe dziecię jest w stanie zobaczyć to zobaczy :) Jako słodką przekąskę zabraliśmy ze sobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego nutella banan jajo do posmarowania Przygotowanie: ciasto francuskie podzielić na równe paski - wzdłuż każdy z pasków podzielić po przekątnej
Gotowanie z pasją