rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:45/116)

rogaliki z ciasta francuskiego na wytrawnie 233

ostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka  pieczarki  kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy  pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy

Gotowanie z pasją
ROGALIKI DROŻDŻOWO - MAŚLANE + FILMIK 111

Rogaliki z tego przepisu są nadzwyczaj smaczne, delikatne i pysznie nadziane. Nadmiar można zamrozić i mieć je zawsze świeże kiedy tylko chcemy.  SKŁADNIKI :   600 g mąki pszennej tortowej  100 g masła naturalnego  2 jajka 50 g świeżych drożdży  1cukier waniliowy  4-5 łyżek cukru  200 ml mleka  mąka do podsypania powidła

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe 177

poczęstować ich wspaniałymi krucho-drożdżowymi rogalikami z nadzieniem nutelli. Zapraszam... Skala smaku 10/10 są to moje ulubione rogaliki, do których najczęściej wracam, i o które często mam pytania o przepis więc proszę bardzo(co za skromność heh) . Źródło - zapiski Mamy Składniki: 40 g. drożdży 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 szkl, śmietany 12%( mały kubek) 1 kostka masła(...)plus 1/2 szkl. do podsypania 1 słoik nutelli lub innego ulubionego kremu Wszystkie składniki połączyć włożyć do lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 190  stopni i piec rogaliki aż będą złociste ok. 15 min.Po wystudzeniu polać lukrem lub dowolnie ozdobić

Kubki smaku
Rogale Babuni 149

rogaliki według bardzo starego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są pyszne nawet na drugi dzień. Gorąco polecam!!! Składniki: Ok. 900 g mąki luksusowej 400 g masła o temperaturze pokojowej 15 dag drożdży 4 łyżki cukru 12 łyżek mleka 3,2 % 2 jajka Szczypta soli Ok. 400 g marmolady (ja użyłam domową z malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)góry (ok.15 – 20 minut). Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki. Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym. Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także

Przepisy Babci
Rogaliki krucho-drożdżowe 115

musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy       Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 16g suchych drożdży (użyłam 2 opakowania po 8g) 2 łyżki cukru 1 opakowanie

Blog z Apetytem
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 186

robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :)  Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy słodkich wypieków, to zrób rogaliki z połowy porcji. Spokojnie starczą na 2-3 dni, bo i tak wychodzi ich mnóstwo ;) SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 masła ( z lodówki) 2 jajka 1 śmietana (mała 0,25 l) szczypta soli 10 dag drożdży(...)rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. *Ser biały (275 g) zmielić/ zgnieść

Calzonella.com
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 165

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proste rogaliki drożdżowe 187

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej(...)mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt   nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto na trójkąty  każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony  układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej

Swojskie jedzonko
Rogaliki różane 205

kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka  2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder(...)posypania białko z jajka do posmarowania rogali WYKONANIE  Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, drożdże rozkruszamy i wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek

W kuchennym oknie Ewy
Najlepsze kruche rogaliki!!! 221

Robiłam już wiele rogalików. Ale te po prostu najlepsze, kruchuteńkie!!!!!! Największym ich sekretem jest smalec. przepis znaleziony u Ewy Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 250 g smalcu 230 g śmietany 18% Dodatkowo: powidła śliwkowe  cukier puder Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę(...)ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem

Delicious Titbits
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 196

kwadratów, tak było jej łatwiej, w efekcie końcowym i tak miały super kształt. Dzięki dużej ilości masła, kwaśnej śmietany i powideł rogaliki długo pozostają świeże, przez kilka kolejnych dni, są pyszne wilgotne i nie robią się suche. Składniki: - 500g mąki pszennej (u mnie 530g mąki orkiszowej tortowej typ450) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 50g świeżych drożdży - 200g kwaśnej(...)powideł (u mnie domowe, bez cukru) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać śmietanę (w temp.pokojowej) i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Można odstawić na kilka minut. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę, żółtka, szczyptę soli, cukier lub ksylitol, pokrojone masło oraz drożdże rozpuszczone w śmietanie i przy pomocy haka wyrobić gładkie ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Od razu dzielimy

Smaczne Zdrowe
Rogaliki drożdżowe 185

luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. Składniki: Zaczyn: 80 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mleka Ciasto na rogaliki: przygotowany zaczyn 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka krucho-drożdżowe z wiśniami 139

kończyły, ciągle mąż donosi mi nowe wiaderka zerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja, na deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście kruchym

Kocham..lubię..gotuję..
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 153

bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja  tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą  z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊  Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko 1 szt, cukier puder do posypania, Sposób

kulinarne odsłony pati