rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:38/116)

Ciasteczka budyniowe z wanilią 135

ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net   pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem.  Przepis powstał przy współpracy

Apetyczna babeczka
Rogaliki ze starego przepiśnika 156

Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać. Smak  rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane,  z owocową nutką ... pycha !     Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier(...)Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części. Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko. W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki. Wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C. Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut ). Smacznego

Maminek kulinarny
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem 113

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego dżem jajko brązowy cukier papier do pieczenia Przepis 1 Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę

Kuchnia Bazylii
ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE 209

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka cukru pudru, 135 g mąki pszennej Nadzienie: 70 g zmielonych orzechów włoskich, 40 g cukru trzcinowego Diamant, 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 żółtko, cukier waniliowy do posypania WYKONANIE Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy

słodki bratek
SEROWE ROGALIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 68

mięciutkie rogaliki serowe, które często nadziewam prażonymi jabłkami są jednymi z moich ulubionych rogalików. Delikatnie słodkie, puszyste, mniej kłopotliwe niż te tradycyjne na drożdżach, które muszą wyrastać i wymagają jednak od nas zdecydowanie więcej czasu, aby je zrobić. Możemy dodawać do środka dowolne nadzienie: marmoladę, powidła, owoce czy tak jak ja - prażone jabłka. Polecam gorąco!    Składniki(...)twarogu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dowolne nadzienie Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie.  U mnie dziś do środka powędrowały prażone jabłka. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Rogaliki mleczno-maślane 144

zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 7 g suszonych drożdży 65 g roztopionego masła 180 ml ciepłego mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki(...)równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe rogaliki z budyniem 125

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru(...)nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Puszyste rogale śniadaniowe 319

Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć(...)jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło. Wyrobiłam ciasto

Pieprzyć z Fantazją
drożdżowe rogaliki 91

dużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają. Składniki: 500 g mąki 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli powidła śliwkowe jajo do smarowania Przygotowanie: do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę(...)min/temp 30 st/ obr 1 dodać pozostałe składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście  przekładamy na blachę

Gotowanie z pasją
drożdżowe rogaliki 119

dużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają. Składniki: 500 g mąki 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli powidła śliwkowe jajo do smarowania Przygotowanie: do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę(...)min/temp 30 st/ obr 1 dodać pozostałe składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście  przekładamy na blachę

Gotowanie z pasją
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 190

Rogale prawie jak marcińskie...  a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym.Składniki:Ciasto: 500 g mąki;2 jajka;8 łyżek mleka;4 łyżki cukru;50 g drożdży;200 g margaryny do pieczenia;Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.Po(...)migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :) Do smarowania: 1 żółtko;2 łyżki mleka.Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika.Smacznego!!! Zrobione wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne

Miksturownik
Rogaliki wodne z różą 122

rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;)  Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;) Składniki: 0.5 kg mąki tortowej kostka masła szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 jajko 7 gram drożdży instant lub 25 gram(...)świeżych Ponadto: Jajko,  powidła do nadziania,  cukier puder do oprószenia Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże instant wymieszać dokładnie z mąka). Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia

Krakowskie smaki Ani
domowa masa marcepanowa 139

Jakiś czas temu miałam okazję po dzielić się z Wami przepisem na pyszn e rogalik i wiedeński e . Zamierzam  upiec je na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową , która jest jednym z e składników tych znakomitych ciasteczek. składniki: 1 1/2 szklanki migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 białko(...)kupiłam ze skórką, bo są tańsze). Obrane migdały zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy ją tak po prostu, jak marcepanowy batonik

babka w formie