rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:35/116)

Kruche rogaliki z czekoladą 89

Kruche rogaliki z czekoladą to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Te kruche rogaliki z kremem czekoladowym są idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 5) i na każdy kawałek wyłożyć nadzienie. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką 2. Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 3. Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować

KuchniaWeDwoje.pl
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 117

białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych migdałów 50 g orzechów włoskich bez skórki(...)stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, kroimy na trójkąty, nakładamy na nie nadzienie, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego boku. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor przez

Tajemnice Smaku
rogaliki drożdżowe z nutellą 188

wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli Przygotowanie   1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu(...)tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C

zjem to blog kulinarny
rogaliki drożdżowe z nutellą 347

wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli Przygotowanie   1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu(...)tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C

zjem to blog kulinarny
Bułki maślane. 186

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży,  1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki

chleba naszego
Szybkie rogaliki twarogowe 4338

delikatnych rogalików jeszcze nie jedliście! Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Składniki 200 g mąki pszennej 200 g twarogu w kostce 120 g miękkiego masła 70 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wyrobić na jednolitą masę. Schłodzić przez około 30 min. Wyjąć, podzielić

Wasze Przepisy
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 230

makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie  każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 209

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego(...)mielonego 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 3-4  łyżki drobnego cukru do wypieków Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 150 ml ciepłego mleka Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka. Zacznijmy od rozczynu. Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka. Wkruszyłam świeże drożdże. Dodałam cukier

potrawyregionalne
Kanapki z łososiem z ciasta francuskiego 98

ciasto francuskie na maśle (te sklepowe są zazwyczaj robione na oleju). Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Mojemu synowi pieczę z tego ciasta mini rogaliki bez nadzienia posypane jedynie sezamem. Uwielbia je. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie robione na maśle) 150 g serka chrzanowego lub śmietankowego 150 g wędzonego łososia 1/2 zielonego ogórka 1 mały pęczek koperku

Passions hobbies life
Powidła śliwkowe z czekoladą 122

śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików i też znakomicie smakują na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. Wrzucić

Różne smaki w kuchni
Rogaliki 3 składniki 243

Szybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą.  Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 18% kostka masła Nadzienie z twarogu (opcjonalnie): 0,5 kg twarogu (nie mielonego) 5 żółtek 1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości

IMPRESJA SMAKU
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 175

skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko

Kuchnia Prezydentowej
Rogale drożdżowe z sezamem 172

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite.Pyszne rogaliki z sezamem do kawkiRogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI:ROZCZYN:drożdży - 4 dagciepłe mlekomąka - 4 łyżeczkicukier - 2 łyżeczkiCIASTO:żółtka jaj - 2 sztcukier - 10 dagmąka -50 dagsóltłuszcz - 10 dagmleko ok. 0,5 lwaniliajajko do smarowania rogali - 1 szttłuszcz do formysezam do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski

Kuchnia Danusi
Rogaliki wodne 152

Moje ulubione rogaliki z czasów dzieciństwa .Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkaty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarowac białkiem i posypac kazdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobia się smakowicie złociste :) SMACZNEGO !!! POLECAM

Słodkości i nie tylko
Rogaliki śniadaniowe 100

Czas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób

SprawdzonaKuchnia.pl