rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:28/116)

C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 199

jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym   Składniki: 1 kg mąka pszenna              0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże              2 szt jajka(...)również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki z różą 115

lada gratką, dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ... SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli słoiczek konfitury różanej drożdże(...)stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C  Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  smacznego

Z Marcepanem
rogaliki z nadzieniem migdałowym 225

nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu(...)czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam

babka w formie
Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami 92

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche rogaliki kajmakowe z migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 170 g mąki pszennej(...)kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu łatwiej będzie wykrawać i formować rogaliki. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na kształt okręgu. Posługując się talerzem

ProstePesto.pl
WYJĄTKOWO MIĘCIUTKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 236

Puszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka(...)rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczka mleka. Odstawić na około 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.  Piec w temp 180 st ok 20 minut (do uzyskania lekko złotego

Walijskie Pichcenie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 178

wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru

kruche babeczki
Rogaliki z orzechów włoskich 131

Przyznaję już na wstępie. To nie mój wypiek. Uczestniczyłam we wszystkich etapach tworzenia rogalików - biernie. To specjalność mojej mamy.  Ta blaszka nimi wypełniona - również mamy.  Gdy od jej drzwi wejściowych czuję ten charakterystyczny zapach,  wiem, że znów czas na orzechowe dogadzanie. Kilka dni temu, weszłam w momencie mielenia(...)orzechów. Poniżej relacja z kolejnych etapów  - ważenia, zagniatania, formowania i pieczenia. Proporcje są bardzo ważne, co do grama,  to samo tyczy się jakości składników,  podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak ciasteczek,  ale pszenna również będzie idealna. Co ważne

Kronika Piekarnika
Rogaliki z masą makową 202

miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić

Słodkie inspiracje
Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału) 131

desery, a bardzo się chcę coś słodkiego, skorzystajcie z tego prostego przepisu na pyszne, chrupiące rogaliki z nadzieniem. Zazwyczaj robię je z mieszanką orzechową z cukrem pudrem i cynamonem, ale tak naprawdę rogaliki te można nadziać czym tylko dusza zapragnie. Eksperymentujcie na zdrowie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100ml wrzątku – 70ml oleju (u mnie rzepakowy(...)posypania rogalików – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ekstrakt wanilii wg smaku – nadzienie wg uznania (u mnie drobno posiekane orzechy – migdały, nerkowce, orzechy laskowe + cukier puder i cynamon) Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii i cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać olej i wrzątek, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie zagnieść

Smaki Armine
Mięciutkie rogaliki drożdżowe 92

Poznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście od przygotowania rozczynu. W tym celu 25g drożdży wkruszam do kubka, dodaję pół szklanki letniego mleka oraz łyżeczkę cukru i łyżkę mąki ( z ilości podanej w składnikach dlatego

Ania gotuje
Rogaliki – najprostszy przepis 105

Rogaliki – jeszcze nigdy nie robiłam tak prostych i szybkich rogalików. A przepis jest już sprawdzony, ponieważ robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem wyszły idealnie. W ogóle jestem sceptyczna jeżeli chodzi o takie słodkości, bo zawsze miałam wrażenie, że jest z tym dużo roboty. Okazuje się że naprawdę można to zrobić szybko i prosto. Nadzienie też można wybrać(...)rogalika zaczynając od jego szerokiej podstawy. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach do lekkiego zbrązowienia. Pyszne i proste rogaliki Rogaliki najlepiej układać na blaszce w taki sposób, żeby końcówka trójkąta była pod spodem. Wówczas nie będą się one rozklejać. Moje rogaliki są dość małe. Możecie je zrobić oczywiście większe wtedy automatycznie z podanych składników

Relaxtime
Rogaliki z owocowym nadzieniem 175

gęste to małe wyjdą ok ale jak damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego(...)brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania :   Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić na wolnych obrotach

Wypieki Rene
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 86

bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła(...)posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 87

bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła(...)posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej

Okiem Blondynki by McBlondi