mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy
Pyszności Słodkościdrożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką
Salonik smakówjest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą(...)jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki
Via Gustokrótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko(...)kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ
Gotuj Z MuzykąPyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)odczekać 5-10 minut i pozbawić skórki, - za pomocą maszynki zmielić rodzynki i migdały, - w wysokim garnku rozpuścić 85 g masła, cukier i miód; mieszać co jakiś czas,; gdy składniki połączą się ze sobą dodać do nich zmielone rodzynki i orzechy; całość chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas
Ugotowaćrogaliki serowe. Doskonałe dla całej rodzinki, w moim domu z talerzyka znikają bardzo szybko. Swoją świeżość zachowują bardzo długo, choć gwarantuję Wam, że nie dotrwają kolejnego dnia ;) Składniki na około 36 rogalików: * 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 250 g twarogu z wiaderka * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru * 1 kostka masła * dodatkowo mąka
Zrób to smaczniesobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Bon appetit mon amiechoć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej
Kolorowy Przepisownikdodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak. Idealne do herbaty. Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta(...)pomocą już samej łyżki wmieszać do piany pozostałe składniki - rozczyn, mleko, makę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiać kilka minut. Tak by w cieście pojawiały się pęcherzyki powietrza. Ciasto posmarować w wierzchu olejem i pozostawić je do wyrośnięcia na 60 minut. Jest to dość luźne ciasto ale dzięki temu rogaliki będą niezwykle puszyste. Z jabłek usunąć skórkę i nasiona
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki , to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty(...)sobą do pracy, przygotować dzieciom na wycieczkę itd. Spróbujcie tego prostego i sprawdzonego przepisu na rogaliki twarogowe. P.s. Czy Wasze dzieci też lubią Wam pomagać w kuchni? Moje uwielbiają. To dla nich doskonała zabawa, a dla mnie wspaniale spędzone wspólne chwile. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania opcjonalnie skórka starta z pomarańczy
Słodkie okruszkidzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią(...)Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzielimy na dwie części
Słodkie okruszkiZapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął(...)SKŁADNIKI : 2 duże, czerstwe rogaliki masło do posmarowania 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru ) 100 g świeżych truskawek drzem truskawkowy opcjonalnie płatki migdałów cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliniby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki z ciasta "topionego". SKŁADNIKI: na 16 sztuk 250 g mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko ulubiona marmolada
Kuchnia w opałachWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta(...)zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia
Ala piecze i gotujepropozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować! ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS Składniki 1 arkusz
Alle Dobre!Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny(...)wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołyki