Dzisiaj polecam proste rogaliki krucho drożdżowe. Składniki : 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże(...)utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej
Pomysłowa kuchniaDrożdżowe rogaliki idealne do kawy czy tez mocno rozgrzewającej herbatki w takie dni jak dzisiejszy gdzie za oknem mrózzzzz... Składniki: około 30 rogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka 1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder(...)dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta" nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiemPieczemy aż rogaliki się zarumienią
NaKońcuJęzykaDzisiaj polecam rogaliki z nutellą Składniki na 16 sztuk 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% nutella (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania ( ja użyłam cukier puder kakaowy) Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę(...)cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony. Gotowe rogaliki poukładać
Pomysłowa kuchniaMięciutkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia rogaliki 👍 Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i formować te pyszne maleństwa. Nadzienie do nich to pełna dowolność! Możemy nadziewać je powidłami, marmoladą, prażonymi jabłkami czy drylowanymi wiśniami ... Zawsze będzie bardzo smacznie, bo przetestowałam już większość opcji 😉 Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera takie rogaliki są najsmaczniejsze przez 1 - góra 2 dni, i nie nadają(...)zmielonego twarogu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania
Walijskie PichcenieRogaliki drożdżowe z nutellą i lukrem to przepis bardzo uniwersalny. Przygotujesz je z rozmaitymi farszami, np. dżemem, puree owocowym, nadzieniem serowym. Ciasto na rogaliki jest bardzo plastyczne, zawiniesz z nich nie tylko rogaliki, także bułeczki oraz zawijane ciasto drożdżowe. Polecam przepis. Rogaliki drożdżowe z nutellą SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 1 średnie jajko 60 g cukru pudru 100 g masła DODATKOWO: 1 jajko krem nutella lub dżem SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub wody Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn do rogalików
Zasmakuj KuchniCiasto Migdałowe łzy Sernik pieczony na spodzie z rogalików z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego.Mało składników, szybko i prosto. Forma 24 cm x 24 cm 20 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · 300 g mini rogalików · 1 kg twarogu sernikowego · 460 g mleka
Kulinarna Chwilafaworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki kokosowe Sól Konfitura z owoców leśnych: 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
ale PyszniePuszyste drożdżowe rogaliki Cornetti, które razem z cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie. I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików
wyzwania kuchenneniż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza tym rogaliki pieką się szybciutko, są bardzo smaczne i szybko znajdują amatorów na ich schrupanie :) Składniki na 32 rogaliki: (inspiracja: " Kawa cynamonem pachnąca ") Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 16 g drożdży instant (suchych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli
Simply FoodSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru szczypta soli 80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli Wykonanie:Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy
Czerwona Porzeczkażyczę :-) Składniki na 12 rogalików: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy(...)łyżki mąki. Wszystko mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których
kruche babeczkizamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋 Składniki (na 25 rogaliki): 250 g zmielonego twarogu 250 g miękkiego masła ok. 350 g mąki orkiszowej typu 500 + mąka do podsypania płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru szczypta(...)jest zbyt dużo, ale za chwilę idealnie się wyrobi z resztą składników. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na blacie podsypanym mąką na koło grubości ok. 3 mm. Ciasto pokroić na 8 części. Na szerszej części umieścić łyżeczką marmolady. Zrolować i skleić końcówki, formując rogaliki. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. na termoobieg. Rogaliki ułożyć na dwóch
Weekendy w domu i ogrodziesię rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole. Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka letniego mleka 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego(...)skórka starta z połowy cytryny ok. 48 czekoladek - u mnie Alte Excellenz 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut). W tym czasie utrzeć 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym, 2 białka ubić
Pasja Smakupuszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą Składniki: Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego i przestudzonego 5g soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży Na nadzienie: pół tabliczki(...)Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki (masło dodajemy na końcu). Wyrabiamy dokładnie ciasto
Smak mojej kuchniuwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka(...)mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Rogaliki drożdżowe z jagodami Jak przygotować rogaliki drożdżowe. Do kubka wlać jogurt, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, sól oraz cukier puder. Mieszać dłońmi mąkę z cukrem i margaryną do momentu, w kórym składniki zaczynają się łączyć. Dodać drożdże rozpuszczone w jogurcie oraz dwa jajka. Wyrabiać ciasto
mecooks