mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis naroboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek(...)termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis napyszne rogaliki przygotowane z 3 składników, które zazwyczaj masz w domu. Prosty przepis, szybkie wykonanie i dowolne nadzienie do rogalików to atuty tego pomysłu na mini deser. Zapraszam po sprawdzony przepis na rogaliki ze słodkim twarogiem. Rogaliki z 3 składników SKŁADNIKI: 440 g mąki pszennej 250 g masła 200 g śmietany 18 % SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE: 250 g twarogu półtłustego(...)tłuszczowe. Masło wyjmij z lodówki na 40 minut przed szykowaniem rogalików. Nadzienie serowe możesz zastąpić marmoladą, dżemem, powidłami, przecierem owocowym, podobnym np. do farszu jabłkowego do szarlotki albo kremem typu nutella. Rogaliki przed pieczeniem smarujesz jajkiem, możesz je dodatkowo posypać cukrem, mielonymi orzechami lub kruszonką. PRZYGOTOWANIE: W misce połącz składniki: mąkę pszenną, posiekane, delikatnie miękkie masło oraz śmietanę. Gdy wyrobisz
Zasmakuj Kuchnipowiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko ? W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda? Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia. Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu. Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem(...)Polecam! Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki: (około 20 rogalików) 250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Moje nadzienie: paprykarz wegetariański Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie) Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez około
Di gotujeJakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie
Gotowanie...to proste !przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło. SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego(...)Ciasto(kulę) przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na okrąg , następnie dzielimyh na 8 trójkątów. 5. Na trójkąt przekładamy porcję powideł ok 1 łyżeczki. 6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Rogaliki smarujemy mlekiem a następnie posypujemy kruszonką. 7.Rogaliki piekę w 180 stopniach przez ok 30 min . SMACZNEGO
Gotowanie Patkiwaniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze. Polecam Wam też przepis na wiedeńskie rogaliki waniliowe Składniki na ok. 80 sztuk rogalików : 250 g mąki pszennej 2 op. Bourbon cukier waniliowy(...)podanych wyżej składników zagniatamy szybko ciasto. Najlepiej hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut do 1 godziny. Ciasto kroimy na plastry, z których formujemy wałki o grubości palca (turlamy po blacie podobnie jak kopytka), Następnie kroimy je na kawałki o długości około 2 cm, każdy kawałek formujemy w rogalik i lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowidła śliwkowe. Z poniższej ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików. Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia. Rogaliki dyniowe Składniki: 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania 120g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 60g cukru pudru 60g domowego cukru(...)zimne - do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać cukier puder i domowy cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni, żółtka, cynamon oraz sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania
Smakołyki BerenikiRogaliki bez drożdży? Proszę bardzo! Szybki przepis na pyszne, kruche rogaliki, bez zbędnego kombinowania. Uwaga! Ja dałam dżem, ale wyszedł w trakcie pieczenia 😂 na upartego można dać (jeżeli chcemy użyć takiego 100% owoców) natomiast lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej :) Składniki
CzarnawisienkaSzybkie rogaliki karnawałowe to przepis, który podpił serca mojej rodziny Rogaliki mają wiele zalet. Przede wszystkim przygotujecie je naprawdę bardzo szybko, nie wymagają skomplikowanych składników i dużych umiejętności. W przeciwieństwie(...)pączków, przy rogalikach naprawdę się nie napracujesz, dlatego polecam je, jeśli ktoś pyta mnie co upiec na Tłusty Czwartek, aby było szybko i smacznie Ja swoje rogaliki nadziałam marmoladą, ale możesz zamienić ją na swoje ulubione nadzienie. Dobrze jeśli nie będzie ono płynne, ponieważ może wypłynąć podczas pieczenia. Eksperymentuj i ciesz się smakiem Szybkie rogaliki karnawałowe Składniki: 300 g mąki
365 dni dookoła kuchniRogaliki z 3 składników podbiły internet w błyskawicznym tempie! Czy może być coś prostszego niż przygotowanie kruchych rogalików z zaledwie 3 składników?? Są fantastyczne! Ja nadziałam je powidłami śliwkowymi i obsypałam cukrem pudrem. Musicie je upiec! ;) Składniki: (na ok. 30-40 sztuk) 450 g mąki pszennej (ok. 3 szkl) 250 g zimnego masła lub margaryny 1 szkl kwaśniej
Nastoletnie WypiekanieWszystkie składniki dobrze zagnieść, uformować kulę i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie dać na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, kroić na kwadraty i nadziewać konfiturą lawendową (lub inną ). Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym lub kryształem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy 25 min. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem
Apetyczna babeczkamaślane – składniki: SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY: 60 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 60 g masła 150 ml mleka 450 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI DODATKOWE: 3 łyżki maku niebieskiego 50 g roztopionego masła 1 białko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane(...)makiem – wykonanie: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lecz nie gorącym. Kubek nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. ( W tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość.) Następnie w innym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko oraz miód. Chwilę mieszamy
Olcia gotuje!trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania składników. 4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki znacznie urosną, więc zostawiamy między nimi większe odstępy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze(...)stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce. 5. Podanie: Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików, czyli tak po 10 sztuk na blaszkę, ale ilość zależy od tego jak duże zrobimy. Jeśli nie macie blendera to orzechy można zmielić
IzabelawkuchniKruche rogaliki z jabłkami jak u babci Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 200g zimnego masła – 1 kostka 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: Cukier puder do posypania rogalików *** Wszystkie składniki na ciasto(...)Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy 1 łyżkę pokrojonych jabłek *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 -20 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki
Blog z Apetytem