rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:15/116)

Piernikowe rogaliki z makiem. 187

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół(...)następnie dolewamy do wszystkich składników) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, każdą z nich  rozwałkowujemy na koło  lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce

Radość kipiąca uśmiechem.
Polska - Wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 107

Idealne do niedzielnej kawusi wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi. Co tu dużo mówić, lepiej od razu przejść do rzeczy... Składniki (około 30-35 rogalików): - 200 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - szczypta soli - 120 g margaryny - 3 łyżki wody - 3-4 łyżki powideł śliwkowych - cukier puder (do posypania) Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem(...)solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. 4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Pokrywką od garnka

Roślinożerni urlopowicze
Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym 99

Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo(...)takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać na siłę. Z tej ilości składników zrobiłam 12 rogalików z czekoladą . Tata stwierdził, że dawno tak pysznych rogalików nie jadł, no chyba że oponki z serka homogenizowanego .Polecam te rogaliki, lubię robić innym smaczne, słodkie niespodzianki! Idę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 156

wyrośnięte drożdże do pozostałych składników i wyrabiać ciasto do czasu aż stanie się błyszczące. Uformować kulę i włożyć ją na 30 minut do lodówki. Podzielić ciasto na 5 równych części. Rozwałkować każdą część na grubość 3-4 mm. i każdą z nich kroić na 8 kolejnych części. Na szerszej części układać marmoladę i zawijać rogaliki. Posmarować je rozbełtanym żółtkiem

Przepisy Kulinarne
Twarogowe rogaliki z powidłami 104

ciasteczka z mlekiem przygotowane? Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:)  Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak do posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier

Obiad gotowy
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 170

formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku są znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber: České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży  1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania

Stare Gary
Rogaliki - České rohlíky 181

się przybrać do zrobienia zakwasu,który był potrzebny do wypiekania..No, ale tym razem jest bez zakwasu, więc jestem i ja. České rohlíky przepis z bloga –  kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam

Moje domowe kucharzenie
Maślane rogaliki z makiem 204

przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko(...)odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem. Do zaczynu z drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką 229

Moje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko rozmrozić(...)ciasta powycinać trójkąty. 3. Czekoladki w zależności od wielkości, podzielić na 2 lub 4 części. Małe kawałki układać w szerszej części trójkąta i zwijać do środka. 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.C.6. Rogaliki posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
rogaliki ze zdrową nutellą 138

Zdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na  jej wykorzystanie. Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków. Składniki: 30 g świeżych drożdży 50 g mleka + trochę do posmarowania 1 łyżeczka cukru 300 g mąki + do podsypania 150 g jogurtu naturalnego 1 jajo 50 g miękkiego masła(...)łyżeczki soli zdrowa nutella - przepis tutaj Przygotowanie:   mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego i podgrzać - czas 2,5 min/temp 37 st/ obr 2  dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 7 min / poz Interwał wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h ciasto podzielić

Gotowanie z pasją
Rogaliki migdałowe 134

cukru pudru • 1/2 szkl. gęstej śmietany • 1 cukier waniliowy • płatki migdałowe do posypania • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto (ma ładnie odchodzić od rąk), zawinąć w lnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie (ma być całe zanurzone), ciasto będzie gotowe jak wypłynie na wierzch. Migdały(...)ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor

KUCHNIA POLSKA
Maślane rogaliki śniadaniowe 208

Składniki: CIASTO: 1/3 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant; 1/3 szklanki + 1/4 łyżeczki białego cukru; 1 i 1/3 szklanki pełnotłustego (tj. 3,2 %), ciepłego mleka (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 5 łyżek miękkiego masła; 1 duże jajo (klasy L) w temperaturze pokojowej; 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)wyjęciu z piekarnika gorące rogaliki posmarować roztopionym masłem (3 łyżki). Rogaliki podawać na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. 4 i 1/2 szklanki to standardowa ilość mąki pszennej, która jest potrzebna do przygotowania rogalików według tego przepisu. Jednak z uwagi na różną wilgotność, ilość mąki może się wahać

Gospodyni Miejska
Ekspresowe rogaliki Kinder 198

ciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie 5 minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki. Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady(...)dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie Kinder czekolady (8 czekoladek) 1 żółtko 60 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Przekrawamy na 4 prostokąty, a następnie każdy z prostokątów dzielimy po przekątnej

Przepiski.pl
Kruche rogaliki z masa makową i daktylami. 1774

Szczerze mówiąc to nie przepadam za makowcem, dlatego wymyśliłam dla niego tą alternatywę, która jest równie smaczna. Rogaliki z trzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam,  że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj .  Składniki Ciasto: 1 szklanka(...)godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia

Delusional Trine
Rogaliki z dżemem 162

kruche, domowe rogaliki z dżemem. Szukałam w sieci prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru(...)ciasto na 4 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i wycinamy duży okrąg (np. za pomocą talerza). Okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy troszkę dżemu i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem

paapilotkaa