tego ciasta coś jeszcze :) I tak powstały rogaliki z dżemem. Nadzienie do rogalików może być inne, np budyń, biały ser....wszystko zależy od naszych upodobań . Jeżeli wykonamy rogaliki z poniższych składników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:) Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110 gr cukru2 jajka2 łyżeczki soli2 łyżki suchych drożdzy800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia(...)mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.Ciasto rozwałkowujemy jak do pizzy :), kroimy na 8 kawałków. Nakładamy na trójkąt dżem, zwijamy w rogalik. Gotowe Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki EdytyFacebook'u. Tutaj. Jako dodatek zachęcam mamy do kreatywnego dorzucania owocowych dodatków lub dżemu czy domowej nutelli. Malinowy Domowy Poki Żelek Składniki na domowe rogaliki twarogowe: - 400g twarogu (ja użyłam półtłustego), - 250g masła, - 400g mąki pszennej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dodatki wedle uznania: dżem, owoce, cukier puder
IzaGotujeŚwięta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół(...)następnie dolewamy do wszystkich składników) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na koło lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce
Radość kipiąca uśmiechem.Idealne do niedzielnej kawusi wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi. Co tu dużo mówić, lepiej od razu przejść do rzeczy... Składniki (około 30-35 rogalików): - 200 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - szczypta soli - 120 g margaryny - 3 łyżki wody - 3-4 łyżki powideł śliwkowych - cukier puder (do posypania) Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem(...)solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. 4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Pokrywką od garnka
Roślinożerni urlopowiczeRogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo(...)takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać na siłę. Z tej ilości składników zrobiłam 12 rogalików z czekoladą . Tata stwierdził, że dawno tak pysznych rogalików nie jadł, no chyba że oponki z serka homogenizowanego .Polecam te rogaliki, lubię robić innym smaczne, słodkie niespodzianki! Idę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrośnięte drożdże do pozostałych składników i wyrabiać ciasto do czasu aż stanie się błyszczące. Uformować kulę i włożyć ją na 30 minut do lodówki. Podzielić ciasto na 5 równych części. Rozwałkować każdą część na grubość 3-4 mm. i każdą z nich kroić na 8 kolejnych części. Na szerszej części układać marmoladę i zawijać rogaliki. Posmarować je rozbełtanym żółtkiem
Przepisy Kulinarneciasteczka z mlekiem przygotowane? Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:) Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak do posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier
Obiad gotowyformy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku są znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber: České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania
Stare Garysię przybrać do zrobienia zakwasu,który był potrzebny do wypiekania..No, ale tym razem jest bez zakwasu, więc jestem i ja. České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam
Moje domowe kucharzenieprzetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko(...)odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem. Do zaczynu z drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto
Kulinarne przygody GatityMoje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko rozmrozić(...)ciasta powycinać trójkąty. 3. Czekoladki w zależności od wielkości, podzielić na 2 lub 4 części. Małe kawałki układać w szerszej części trójkąta i zwijać do środka. 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.C.6. Rogaliki posypać cukrem pudrem
Pasja SmakuZdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na jej wykorzystanie. Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków. Składniki: 30 g świeżych drożdży 50 g mleka + trochę do posmarowania 1 łyżeczka cukru 300 g mąki + do podsypania 150 g jogurtu naturalnego 1 jajo 50 g miękkiego masła(...)łyżeczki soli zdrowa nutella - przepis tutaj Przygotowanie: mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego i podgrzać - czas 2,5 min/temp 37 st/ obr 2 dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 7 min / poz Interwał wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h ciasto podzielić
Gotowanie z pasjącukru pudru • 1/2 szkl. gęstej śmietany • 1 cukier waniliowy • płatki migdałowe do posypania • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto (ma ładnie odchodzić od rąk), zawinąć w lnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie (ma być całe zanurzone), ciasto będzie gotowe jak wypłynie na wierzch. Migdały(...)ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor
KUCHNIA POLSKASkładniki: CIASTO: 1/3 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant; 1/3 szklanki + 1/4 łyżeczki białego cukru; 1 i 1/3 szklanki pełnotłustego (tj. 3,2 %), ciepłego mleka (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 5 łyżek miękkiego masła; 1 duże jajo (klasy L) w temperaturze pokojowej; 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)wyjęciu z piekarnika gorące rogaliki posmarować roztopionym masłem (3 łyżki). Rogaliki podawać na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. 4 i 1/2 szklanki to standardowa ilość mąki pszennej, która jest potrzebna do przygotowania rogalików według tego przepisu. Jednak z uwagi na różną wilgotność, ilość mąki może się wahać
Gospodyni Miejskaciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie 5 minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki. Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady(...)dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie Kinder czekolady (8 czekoladek) 1 żółtko 60 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Przekrawamy na 4 prostokąty, a następnie każdy z prostokątów dzielimy po przekątnej
Przepiski.pl