rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:24/116)

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 132

zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 1 szklanka mleka * 2-3 łyżki wody * 3 łyżki

Zrób to smacznie
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 174

szafki i czekał ... czekał ... czekał ...Marcepan !Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego!I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą.  Składniki ( duża porcja ):500g marcepanu2,5 szkl. mąki pszennej100 g masła/margaryny1 jajkosłoik marmolady lub gęstego dżemucukier puder do posypaniaWykonanie:Marcepan pokroić w kostkę.W misie połączyć marcepan

kolorowotorcikowo
Rogaliki drożdżowe z Nutellą 211

smakują, bo nigdy ich nie jadłam. Osobiście wolę inny typ nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są świeżo upieczone".  Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru(...)szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli 1 żółtko do posmarowania rogalików Zaczyn: Wsypać do garnuszka rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji gęstości kwaśnej śmietany i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Dodać roztrzepane widelcem żółtka

Wiem co jem
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 163

ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych  rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych(...)mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później  rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości I opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki serowe 127

Przepis na te pyszne rogaliki znajdziecie na IG Svetlany 🙂 Składniki:80 g zimnego masła50 g mąki owsianej150 g mąki pszennej2 jajka60 g erytrytolu150 g twarogu1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie … Czytaj dalej Rogaliki serowe

czarrna od kuchni
Rogaliki z powidłami 171

składników, wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być pulchne, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe

KUCHNIA POLSKA
Kruche rogaliki z marmoladą 144

Składniki: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 duże łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada   Na stolnicy wyrabiam mąkę, cukier, margarynę, jajka, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia do uzyskania gładkie w razie konieczności podsypuję mąką. Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki(...)zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.     Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 120

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się(...)dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części

Ladylaura.
Rogaliki kruche 130

wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę nieziemski. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser do kawy. Ja do ciasta... Tryb czytania Artykuł Rogaliki kruche pochodzi

PysiaGotuje.pl
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 242

orzechowego..... nigdzie na necie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie :) Składniki na 16 sztuk  dużych rogalików : - 560 g mąki pszennej typ 550 lub 650 - 70 g cukru - 15 g świeżych drożdży - 1 jajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki(...)nich glutaminianu sodu :) Sposób wykonania : Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do mąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ,wyrabiać przez 10minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie

Wypieki Rene
Kruche rogaliki z marmoladą 213

Składniki:2 szkl. mąki pszennej200 g margaryny/masła2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudruszczypta solimarmolada owocowa Wykonanie:Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą  i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty(...)Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :)Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka.Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić.Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami 193

mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną. 5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około(...)minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. 6. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików

Izabelawkuchni
Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką. 120

miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka mały słoik marmolady z mirabelek jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru(...)części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek, ale można użyć jakie bądź, a następnie zawijam w kształt rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Składniki na kruszonkę. 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki 2 łyzki masła torebka cukru z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki rozetrzeć ze sobą w palcach tworząc kruszonkę. Kiedy

Radość kipiąca uśmiechem.