rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:30/116)

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym 118

Też nie trzeba długo wyrabiać jak tradycyjne kruche i na dodatek nie czekamy aż wyrośnie jak przy cieście typowo drożdżowym. Po prostu zagniatamy i od razu bierzemy się za rogaliki, tarty słodkie i wytrawne, szarlotkę, makowce, spody do sernika... Ciasto daje się wałkować na cienkie placki, można też wylepiać nim foremki począwszy od większych po te najmniejsze. Nie musimy używać(...)nadmiar cukru w słodkich wypiekach. Tak się rozpędziłam, że zagniotłam z całej porcji. Do tarty potrzebowałam niewiele, więc z reszty ciasta powstały rogaliki z grzybami i kapustą. Wystarczyło też na szarlotkę. Do samej tarty potrzeba niewiele, z ¼ składników w zupełności wystarczy nawet na 2 tarty, albo z reszty ciasta można przygotować słodkie rogaliki. Potrzebujemy 1kg mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej

Leśny Zakątek
Rogaliki budyniowe 217

Rogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego. Składniki: 200 g mąki pszennej Młynomag, 100 g cukru(...)masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 kropelki olejku waniliowego, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy sypkie składniki i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy

Aga w kuchni
Rogaliki z 3 składników 193

kilka obowiązków trzeba dopełnić zanim dam pójdę w objęcia morfeusza :) Jak ostatnio wspominałam, najbardziej cenię sobie ostatnio kuchnię szybką i nieskomplikowaną. A dzisiejsze rogaliki na pewno się do takich zaliczają. Składają się bowiem tylko z 3 składników (nie licząc nadzienia)! Tak, tak :) Są już od dłuższego czasu hitem internetu i trochę żałuję, że tak późno je wypróbowałam. W smaku bardzo(...)tego samego dnia :) Składniki na 24 sztuki: 250 g masła 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy go na 8 kawałków. Na zewnętrzne końce kawałków ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną

My simple kitchen
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 159

bardziej się ucieszyłam ,że mogę wziąć udział w testach na TRND. Przyjęło się, że ser zottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru(...)osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy na trójkąty, na środek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy tworząc rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200C. Piec około 15 minut lub do zrumienienia. Prawda że proste? polecam, naprawdę smaczne! Miłego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 129

Dobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :))     Składniki : - około 1 kg mąki. Na zaczyn : - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru, - 7 g drożdży suszonych. Wszystko wymieszać(...)zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku  około 20 minut.  Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia : - 300 g cukru, - 300 ml wody, - 2 łyżki cukru waniliowego. Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie. Ja nadziewałem je na patyk do szaszłyka i maczałem w garnku

Przepisy Mikołaja
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 196

przygotowania:  kilka godzin Ilość porcji:                 24 małe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna:   lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni(...)świeżych drożdży lub 14 g sypkich (1łyżka) ·             2  jajka (1 do posmarowania rogalików) ·          łyżeczka ekstraktu z wanilii ·          3 łyżki cukru ·          szczypta soli Na lukier

Bazując na smaku
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 300

kupuję gotowe ciasto mrożone. Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie(...)minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut

Walijskie Pichcenie
Rogaliki drożdżowe 165

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 4 jajka, 2 kostki masła, 2 garstki cukru, 1/3 szklanki mleka, ok. 350 g powideł śliwkowych, cukier puder. Polecam też kruche rogaliki z powidłami. Przygotowanie:       Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki

Aga w kuchni
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 330

Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje //   Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży(...)alkohol. Jeśli suszone drożdże zamienisz na świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami). Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel

Via Gusto
Drożdżowe rogaliki z marmoladą 150

serem i postanowiłam upiec podobne rogaliki tyle, że z marmoladą. Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-) Ja zrobiłam nieco większe rogaliki i wyszło mi ich 32 sztuki. Składniki: 560g mąki pszennej 250 ml mleka 75g cukru 10 g suszonych drożdży 2 jajka 80g roztopionego masła lub margaryny ½ łyżeczki soli. Dodatkowo: Marmolada na nadzienie(...)rozmącone jajko zmieszane z łyżką wody do smarowania Cukier puder do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto Ciasto musi być zagniatane dosyć długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.   Każdą rozwałkować

Na słodko lub wytrawnie
ROGALIKI 3 SKŁADNIKOWE Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 710

najdzie Was ochota na coś słodkiego, polecam pyszne i ekspresowe rogaliki. Do ich zrobienia potrzeba tylko 3 składników+ nadzienie a gwarantuję Wam, że znikną z talerza tak samo szybko jak szybko się je przygotowuje :)  Składniki: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 1 szklanka kwaśnej śmietany * cukier puder do posypania * nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana Wykonanie(...)stolnicy podsypanej mąką na grubość około 6-7 mm. Wyciąć nożem trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę nadzienia i zawijać w rulonik, formując kształt rogalika. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut. Schłodzić na kratce, zimne posypać cukrem

Zrób to smacznie
KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 160

ziarenka z ½ laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru 110g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki mleka dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu   Wykonanie: ze wszystkich składników czyli   mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy

Słodkie zapomnienie
Drożdżowe rogaliki z nutellą 181

Miękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku.  Idealne do kubka gorącego kakao.  Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko(...)mleko wlać do szklanki, dodać cukier i drożdże. Wszystko połączyć, np. za pomocą łyżeczki i ostawić na około 5 minut. Następnie zabieramy się za ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję (ciasto nie może lepić się do blatu). Przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miseczki, przykrywamy ściereczką i kładziemy

Ugotować
Rogaliki drożdżowe 78

Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco polecam je wypróbować. Składniki 1/2 kg mąki 2 jajka 1szkl mleka 1/2 kostki drożdży (5dkg) 1/4 kostki margaryny lub masła 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru szczypta soli marmolada Przygotowanie Margarynę rozpuścić. Mleko delikatnie podgrzać, wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Po 10 minutach do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka(...)części, rozwałkować, ponacinać w trojkąty. Nakładać marmoladę i zwijać. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15-20 minut do zrumienienia w 175 C. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rogaliki dwukolorowe z marmoladą 123

znalazłam ten na rogaliki dwukolorowe ( klik ). Rogaliki wychodzą bardzo smaczne, jest tylko z nimi trochę zabawy, ale warto. U mnie rogaliki z marmoladą, do przepisu nie dodawałam proszku do pieczenia tak jak w oryginale, bo stwierdziłam, że nie jest potrzebny jak są drożdże. Z jednej porcji wychodzi około 30 rogalików. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 50 g drożdży(...)około 15 minut, ręcznie 10 minut. Do drugiej misy odbieramy połowę ciasta. Do tego co zostanie nam w misie dodajemy 2 łyżki kakao i oleju. Miksujemy do połączenia się składników lub wyrabiamy ręcznie. Obie miski nakrywam ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 4. Po tym czasie ja najpierw ciasto jasne wyjęłam na stolnicę oprószaną mąką, wyrobiłam ręcznie dosłownie kilka minut

kruche babeczki