rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:33/116)

Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 169

sięgam to obiecuje sobie, że ten to już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru 20 dag masła 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 % Nadzienie: 4 jabłka(...)łyżeczkę cukru oraz drożdże, rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę. 4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.  5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne

Apetyczna babeczka
domowe rogaliki krucho drożdżowe 193

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy(...)dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem oprószmy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 127

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''. 5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy

Izabelawkuchni
Rogaliki piwne (3składnikowe) z powidłami 710

Dobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło. Wykroić trójkąty, na każdy dodać po łyżeczce powideł, zalepić. Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Przestudzone posypać cukrem

Trufelkowo
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 158

sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać

Czary - gary w kuchni
Rogaliki maślane 201

Rogaliki maślane Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + powidła, dżem lub czekolada do nadziania rogalików

Blog z Apetytem
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 196

możliwość zrobienia dania, które mimo, że powstało na jednej patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody 1 – 1.5 szklanki mąki(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już zeszklona, dolewamy

Via Gusto
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 182

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo

Walijskie Pichcenie
Kokosowe rogaliki 181

ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta(...)proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Pyszna sałatka raz dwa trzy 132

Pyszna sałatka raz dwa trzy. To moja ulubiona sałatka, zwana też Pychotka . A czemu nazywam ją raz dwa trzy? Bo robię ją z 3 łyżek każdego posiekanego składnika: jajka na twardo, kukurydzy z puszki, papryki czerwonej, szynki, szczypiorku, oraz sosu z jogurtu i majonezu, do tego 3 ruchy młynkiem z pieprzem i solą, sałatka dla 2 osób jest gotowa(...)Pyszna sałatka z jajkiem, kukurydzą, papryką, szynką i szczypiorkiem. Ta pyszna sałatka nie wymaga wielu składników. Dzięki swojej prostocie można ją również wziąć w słoiku do pracy. Oczywiście możecie ją wzbogacić o swoje ulubione składniki, chociaż ta podstawowa wersja smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z rogalikami domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: rogale z makiem . Jeśli lubicie tradycyjne sałatki jarzynowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zatapiane rogaliki 144

Składniki na 30 sztuk:2,5 szklanki mąki pszennej2 jajka1/3 szklanki mleka2 łyżki kwaśnej śmietany120 g roztopionego masła1/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchychDodatkowo:twarda marmolada do nadziewania (rzadka się nie nadaje)jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowaniacukier puder do posypaniaJuż bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy(...)stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi

Świat Ciasta
Rogaliki z jabłkami 204

niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, esencję i jajko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki orzechowe 162

Kolejny orzechowy wypiek, a na tym na pewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)łyżeczki cynamonu 1 białko odrobina soku z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części. NADZIENIE: Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając

Cakes By Kejt
Kruche rogaliki z truskawkami 400

jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele,  posypiemy je małą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię