rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:33/116)

rogaliki z Nutellą + film krok po kroku 85

składniki: 500 g mąki 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżki cukru 50 g drożdży 200 ml śmietany 12-18% wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz śmietaną. Masło ścieramy do mąki lub siekamy. Do mąki z masłem dodajemy wymieszane drożdże ze śmietaną oraz cukrem i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe części, przekładamy do osobnych woreczków(...)wyciągamy jedno ciasto, rozwałkowujemy je na kształt koła, na posypanej mąką stolnicy. Tniemy na osiem trójkątów. na każdy nakładamy krem czekoladowo orzechowy (ja nakładałam po ok. 1/2 łyżeczki). Zwijamy rogaliki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozmieszanym jajkiem. Posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w ok. 170-180 st. C, aż będą rumiane (ok. 15-20 min.) Z pozostałymi

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z marmoladą 67

Składniki: 1,40 kg mąki 10 dag drożdży 1/4 szklanki cukru sól płaska łyżeczka cukier waniliowy 1 margaryna 3 żółtka + 1 całe jajko 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 szklanki mleka Wykonanie: Mleko lekko podgrzać + drożdże + cukier. Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi. Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki

Wasze Przepisy
Kruche rogaliki... 145

problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 15-20minut. Życzę Wam udanej zabawy Sylwestrowej! Szampańskiej imprezy, wspaniałych wrażeń, szczęścia

Kuchnia Pani Wiosny
Croissant z jajecznicą 92

Słynne francuskie rogaliki świetnie smakują w wytrawnej wersji. Polecam! Składniki (2 porcje): 2 croissanty serek naturalny do posmarowania 2 jajka 2 listki sałaty 4 plasterki pomidora odrobiną masła do jajecznicy sól Sposób przygotowania: 1. Croissanty rozkroić i posmarować serkiem. Na serku ułożyć po listki sałaty.  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wbić jajka, posolić i zrobić jajecznicę

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji 150

skladniki 28 dag mąki tortowej 20 dag masła 10 dag cukru pudru 7 dag zmielonych orzechów 2 lub3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrabiamy razem .Z ciasta formujemy malutkie rogaliki ,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min , w temp 170st .Po upieczeni posypać cukrem pudrem lub w dowolny inny sposób

Moje Wyroby
Konfitura z róży 140

makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki. Składniki: 100 g płatków dzikiej róży 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Płatki róży rozsypuję na ściereczkę,pozbywam się białych końcówek, robię

Kukuleczki
Ciasteczka z nutellą 166

przygotowaniu ciasteczka z nutellą. Jeśli nie używacie nutelli możecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie. Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Słodkie okruszki
Kruche ruloniki z marmoladą 166

Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki "Piwoszki" 173

Piwoszki" są raczej powszechnie znane. W internecie krąży wiele przepisów na te pyszne, delikatne ciasteczka wykonane z zaledwie kilku składników. Dzisiaj proponuję wersję w postaci małych rogalików nadziewanych marmoladą. Polecam. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego Nadzienie: dowolna marmolada Dodatkowo: cukier puder do posypania

Praktyczna pl
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 151

drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki maślane 203

weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru

Ala piecze i gotuje
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 150

sięgam to obiecuje sobie, że ten to już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru 20 dag masła 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 % Nadzienie: 4 jabłka(...)łyżeczkę cukru oraz drożdże, rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę. 4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.  5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne

Apetyczna babeczka
domowe rogaliki krucho drożdżowe 162

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy(...)dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem oprószmy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 107

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''. 5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy

Izabelawkuchni
Rogaliki piwne (3składnikowe) z powidłami 687

Dobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło. Wykroić trójkąty, na każdy dodać po łyżeczce powideł, zalepić. Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Przestudzone posypać cukrem

Trufelkowo