nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto kruche powstało przypadkiem, dotychczas ciasto kruche przygotowywałam według kilku receptur różnych cukierników, ale robiąc te rogaliki, myślami byłam gdzieś chen daleko w czasach dzieciństwa i przypomniało mi się jak rogaliki robiła moja babcia, która zawsze powtarzała, że do kruchego najważniejsza jest tłusta(...)przy wałkowaniu. Ciasto nożem tniemy na trójkąty i rolujemy do formy rogalika. Ja rogaliki nadziewałam masą z białego maku i migdałów (przepis poniżej). Rogaliki układamy szybko na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 -180 stopni C. Grzanie termoobieg. Czas pieczenia w zależności od wielkości rogalików u mnie 25 minut. Pieczemy na słomkowy kolor. Studzimy całkowicie
SMYKWKUCHNIkuchniapepin.blogspot.com/2014/03/rogaliki-z-wody.html Składniki: 1kg mąki pszennej luksusowej albo tortowej(...)szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu
w mojej kuchnidrożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół(...)Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Składniki na masę makową: (przepis tutaj) * 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła * 70 ml płynnego miodu * 60 g orzechów włoskich (użyłam Skworcu
Zrób to smacznieKolejna szybka propozycja na śniadanie gdzie możemy wykorzystać gotowe rogaliki francuskie. Jeśli do tego ładnie je podamy to mogą być częścią Wielkanocnego śniadania. Polecam! Składniki : * croissant * 1/4 awokado * sok z cytryny * 1 jajko * łyżka oleju z pestek winogron * sól, pieprz * rzeżucha * opcjonalnie pomidorki koktajlowe, nasiona słonecznika i świeża bazylia Przygotowanie : Rozgrzać olej i usmażyć jajko sadzone. Rogalika
Magiczne Życie MartyTurkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją. W dniu wypiekania rogaliki są chrupiące i bardzo kuszą, by po nie sięgnąć. Na zdjęciu jest połowa tych, które wypiekałam 😉 i które zastałam po powrocie z grzybobrania, w czasie którego rogaliki miały stygnąć 😉 B. - dziękuję za wyrobienie ciasta w Twoim "wariacie" 😊 Składniki (na 10 sztuk(...)wałkowania na kształt trójkąta, więc najpierw ciasto podzieliłam na 2 części, potem rozwałkowałam je na cienki prostokąt o szerokości 40 cm. Z prostokąta wycinałam 3 trójkąty, które zwijałam w rogaliki. Resztki ciasta wyrabiałam ponownie, rozwałkowywałam i wycinałam trójkąty. I tak do zużycia ciasta . Po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły
Weekendy w domu i ogrodziePyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag smalcu 1 szklanka śmietany szczypta soli marmolada bądź wiśnie cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie
Niespełnione zdolności kulinarnekiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)cukrem, miodem i masłem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białka. Składniki na kruszonkę: 70 g mąki krupczatki 50 g cukru 50 g miękkiego masła Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka
bistro mamabudzi się moja skromność). Z podanego przepisu wychodzi ich 18 i żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski
ciastkarnia na kruchym spodzienaszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży(...)wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia
Wypieki Reneproporcje miodu. Te ciasteczka upieczecie w 15 minut – wyjdzie Wam ich około 12. Jednak od razu rekomenduję podwoić ilość składników i od razu zrobić więcej Dajcie znać jak Wam smakowały, smacznego! Zobacz też: Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Ciasteczka owsiane z żurawiną Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliiwięc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny 1 jajko dżem (u mnie dżem(...)kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...dobrej kawy. Najlepiej oczywiście ziarnistej. Nic nie przebije tego pięknego zapachu, który wydobywa się gdy mielę ziarna kawy. No może… zapach waniliowych rogalików A Wy lubicie kawę? Jaką najczęściej pijecie – czarną czy z mlekiem? Składniki: 200 g półtłustego twarogu 200 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru wanilinowego kajmak – u mnie o smaku(...)ważne!). Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg
Słodkie okruszkiRogaliki to idealna przekąska do pracy, do szkoły, do porannej kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 3 szkl. mąki 50g drożdży 1 kostka masła 200ml śmietany gęstej 18% 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka i jedno całe jajko Nadzienie: marmolada różana Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru. Mąkę siekamy z masłem(...)piach. Dodajemy drożdże i jeszcze chwilę siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. Piec: 180°/20 minut. Autor przepisu: Weronika Krywult Artykuł
Wasze Przepisyrogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą ka tortowa do wyrabiania i podsypywania 1 kostka mas ł a 200 g 540 ml g ę stej kwa ś nej ś mietany 18% 1 ca ł e jajko(...)rozwa ł kowa ć w kszta ł cie ko ł a podzieli ć na 16 cz ęś ci, roz ł o ż y ć nadzienie i formowa ć rogaliki Posmarowa ć roztrzepanym bia ł kiem i wstawi ć do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrowa ć . A potem kawka i jedzenie. Smacznego
mojej kuchni