rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:43/116)

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 139

oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować: 10 dag mąki(...)pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 139

oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować: 10 dag mąki(...)pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao

Okiem Blondynki by McBlondi
Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 199

często pojawiająca się myśl...;). Jednak lodówka niezbyt obficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak,  w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje(...)minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować z wierzchu rogaliki rozkłóconym jajkiem*. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa cynamonowa: - 1/2 szklanki cukru brązowego - kilka łyżek cynamonu, u mnie 3 łyżki ( w zależności od tego jak bardzo lubicie cynamonu - 50 g rozpuszczonego masła - suszona żurawina, sparzone rodzynki (opcjonalnie) Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. * Przyznam się jednak, że ja tego nigdy

Corner With Recipes
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 219

chyba długo nic im nie dorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-))Składniki:- 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce- 200g zimnego masła- 300g mąki orkiszowej białej- 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam(...)dodatkowo : powidła lub konfitura do nadziania Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 2-3 części i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut

Smaczne Zdrowe
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 173

olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny sól marmolada cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże(...)jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć, uformować w kształt rogalika. Ułożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( około 200 C ). Piec na złoty kolor. Po przestygnięciu udekorować cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe 113

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne drożdżowe rogaliki w wykonaniu mojej bratowej Ani. :) Są delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi około 32 szt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe Czas przygotowania 1 godz 30 min Czas gotowania 30 min Porcje 32 Składniki ¾ kostki drożdży (75 g) 4 szklanki mąki (około) 4 łyżki cukru ½ szklanki mleka 1 kostka masła(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło. Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki z makiem 162

drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru 200ml letniego mleka 100g masła (rozpuścić) szczypta soli 3/4 puszki masy makowej lukier(...)części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogalikiRogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem

Cakes By Kejt
SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 103

Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.  SKŁADNIKI :   250  g tłustego twarogu  250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru(...)Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.  Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy. Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem 64

nadzieniem  Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni  Mini pączki z twarogu  Twarogowa zapiekanka z kaszą manną Rogaliki z pomarańczą   Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym    Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem Składniki (na 16 sztuk): ciasto: 150g miękkiego masła 350g mąki 80g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 350g

Obiad gotowy
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 148

gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rogaliki drożdżowe do herbaty 231

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Rogale Marcińskie 188

A u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej

Anioły w kuchni
Powidła śliwkowe z czekoladą 176

długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Śliwki

Słodkości i nie tylko
rogaliki z bananem i nutellą 186

lekarstwo, a co takie małe dziecię jest w stanie zobaczyć to zobaczy :)  Jako słodką przekąskę zabraliśmy ze sobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego  nutella banan jajo do posmarowania Przygotowanie: ciasto francuskie podzielić na równe paski - wzdłuż  każdy z pasków podzielić po przekątnej

Gotowanie z pasją
Croissant 225

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)czynność z nakładaniem masła oraz składaniem jak list. Ponownie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika oraz na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie zabieramy się za wykrajanie rogalików. Ciasto musi być zimne. Ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy trójkąty. Każdy trójkąt musimy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika

Ciastka i ciasta