rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:52/116)

Drożdżowe rogale expresowe 90

się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie. Składniki:  1 kg mąki 80 gram drożdży 3/4 szklanki oleju czyli ok 190 ml 2 szklanki mleka czyli 500 ml 3 żółtka

Życie zaczyna się w kuchni
Croissanty z masłem orzechowym i bananem - Mikołajki Blogowe 2015 131

szybko, bo wstając po trzeciej w nocy do pracy to nie chce się za wiele kombinować. Dlatego ciepły rogalik, masło orzechowe i banan to coś idealnego razem z kubkiem ciepłego kakao robi całą robotę. Składniki : * 2 croissanty * 2 łyżeczki masła orzechowego * banan Przygotowanie : Croissanty przeciąć na pół, podgrzać. Posmarować masłem orzechowym i obłożyć plasterkami banana. Podawać obowiązkowo z ciepłym kakao

Magiczne Życie Marty
Rogaliki z powidłami 123

biorą udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku - głosowanie trwa do 31.12, jeżeli macie ochotę, zagłosujcie, będzie mi bardzo miło! Rogaliki wszystkim w domu posmakowały, Mama eM. poprosiła nawet o dodatkową porcję. :) Dlatego spokojnie polecam dalej :) "Składniki:mąka 400 gdrożdże 30 gcukier 50 gcukier z prawdziwą wanilią 1 łyżka200 g masła 3 żółtkamleko 250 mlotarta skorka z jednej

Słodkie Przyjemności
Rogaliki z czeremchą 172

minut   Porcje : 24  r ogaliki   Składniki:     1,5 szklanki mąki ,   1/2 kostki masła ,   2 50 g  drożdży,   4 łyżki letniego mleka,   5  łyżeczek cukru pudru,   szczypta soli,   1  jajko,   2 łyżki mleka do posmarowania rogalików,  konfitura do nadzienia, cukier puder do posypania.   Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 88

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe   Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Zatapiane rogaliki 63

wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać(...)boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowane) 2/3 szklanki ciepłego mleka – u mnie woda 4 łyżki śmietany w temp. pokojowej

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 67

wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać(...)boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowane) 2/3 szklanki ciepłego mleka – u mnie woda 4 łyżki śmietany w temp. pokojowej

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 97

wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać(...)boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowane) 2/3 szklanki ciepłego mleka – u mnie woda 4 łyżki śmietany w temp. pokojowej

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 178

Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar(...)przez 15 min lub do złotego koloru, każdą blaszkę z osobna. Jeżeli chcecie piec na raz wszystkie blaszki, należy podczas pieczenia zmieniać położenie blaszek, aby wszystkie rogaliki się równomiernie zarumieniły (np. co 5 min). Jak już będą rumiane, wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce i polukrować lub popudrować. Rogaliki przechowywać w szczelnym pudełku, następnego dnia można na kilka sekund włożyć

moj przepis na
rogaliki z nadzieniem makowym 317

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy(...)każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym. 166

Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 dag masła 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek) cukier puder do posypania dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny   Przygotowanie; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać(...)tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika.  Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogaliki drożdżowe na szybko... 39735

podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 250 g margaryny  3 jajka(...)mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy z nich ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).  Margaryna najlepiej żeby była miękka. Ułatwi to wyrabianie ciasta.  Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Jabłka na 1000 sposobów | Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą oraz rogaliki 71

idealnie nadaje się też do zapiekania np. w cieście drożdżowym lub jak w tym przypadku w rogalikach z ciasta krucho-drożdżowego. Nie rozlewa się podczas pieczenia, nawet gdy wypieki nie są szczelnie sklejone. Bardzo polecam! Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą Składniki na dwa słoiczki po 400 ml 1,5 kg ulubionych jabłek (wykorzystałam jabłka odmian Szara Reneta oraz(...)przekładamy go dużego garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników, mieszamy i dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem jest gotowy, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję. Ja lubię, gdy około 1/4 część owoców nie rozpadła się całkowicie. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem jabłkowym ciasto: 370 g mąki

Mienta blog
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 108

Kruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł śliwkowych, zwijamy trójkąt nadając kształt rogalika. Pozwijane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy mniej więcej 10 minut, do momentu kiedy rogaliki się zarumienią. Po przestygnięciu, opcjonalnie rogaliki oprószamy lekko cukrem pudrem. Artykuł Kruche

NiePieprz.pl
Ciasteczka twarogowe z jabłuszkiem lub innymi owocami 138

zawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale muszą być kwaskowate. Lepiej wtedy smakują. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym z końcówką do gęstych ciast. Zagnieść rękoma w kulę. Partiami rozwałkować ciasto. Formować dowolne ciastka, albo rogaliki albo ciasteczka z koła. Wersja ciasteczek z koła jest szybsza. Wystarczy rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Położyć oskrobany duży kawałek

Kuchnia Pokoleń