Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) Składniki:1/2 kg mąki 5 dag drożdży150 ml mleka10 dag margaryny2 jajkaszczypta soli i cukrudodatkowo:gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowaPrzygotowanie:Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też
charlotte gotujesobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim razem już doszłam do wprawy(...)Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy lekko ciepłe
Pani na deserktórą latem udało się zrobić. I najlepsze jest w niej to, że obawiałam się że będzie gorzka, bo nie obcinałam tak dokładnie tych białych końcówek, ale nic takiego! W rogalikach smakuje super i już żałuję, że zrobiłam jej tak mało, bo do pączków chyba jej braknie... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)różę i zwijamy rogaliki tak, by koniec był pod spodem, a boki dobrze skręcone. Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut). Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut
Kuchnia w czekoladziemamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 mleko ciepłe 200 ml jajko 1 szt drożdże świeże 50 g ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol masło 100 g sól szczypta Lukier: Mielimy pół szklanki cukru na cukier(...)przykryte ściereczką. Krok 3 Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty
Różowa kuchniakiedyś Ania z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek. Więc jeśli pączki były smaczne, to czemu nie rogaliki :) Zrobiłam i zapisuję przepis, bo będę do niego wracać. Mam nadzieję, że i Wam się przyda. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 2 białka 1/2 szklanki(...)części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Po wystudzeniu posypać
Agusiowe smakołykibowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + krem czekoladowy(...)rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 12 części *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem
Blog z Apetytemzauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej diecie dlatego postanowiłam przygotować rogaliki z mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju(...)masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego
Health-Fit-Lifekształcie półksiężyc a. Doskonały pomysł na Święta Bożego Narodzenia . Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Przepisy są sprawdzone, a rogaliki naprawdę smaczne. Do tego zimne świeże mleko i masz doskonałe śniadanie. Bądź ostrożna ! Łatwo się uzależnić Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gr. masła 2 jajka 60 gr. cukru 10 ml. mleka cukier puder Nadzienie(...)dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części. Na brzegu położyć trochę nadzienia i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Umieścić półksiężyce na natłuszczonej blasze i pieczemy je w piekarniku nagrzanym na 180 ° C . Upieczone odstawić na 3 min. do wystygni ę cia, następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne PotrawyRogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu jest tylko z innymi dodatkami. Skorzystałam z niego zamiast szukać nowych inspiracji, ponieważ jest to przepis sprawdzony. Robiłam już te rogaliki wielokrotnie i zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej(...)smaku dowolna ilość) 1 białko Orzechy łączymy z cukrem, cynamonem i śmietanką. Mieszamy widelcem do momentu połączenia składników. Białko ubijamy na sztywno i połowę ubitego białka dodajemy do masy orzechowej, delikatnie mieszając całość szpatułką. Resztę białka wykorzystamy do posmarowania rogalików z wierzchu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą
Relaxtimedeszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas, częstuję Was rogalikami z czekoladą. Mam nadzieję, że z kubkiem kawy będą Wam smakować tak dobrze jak mi :) Składniki: Na 4 duże blaszki Zaczyn: 30g drożdży 150g mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 2 łyżki cukru 125ml mleka Ciasto właściwe(...)ciasto dzielimy sobie na kilka części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 5mm, a następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut
Kuchnia w czekoladzieKruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki. Składniki: 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru + do posypania 125 ml śmietany gęstej 18% 1 żółtko 1 jajko marmolada lub powidła jajko do posmarowania Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść(...)godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 250g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego – 16g 300g(...)równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę serka oraz kilka jagód lub borówek *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem
Blog z Apetytemłyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
w mojej kuchniPuszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych(...)Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia