rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:53/116)

domowe rogaliki śniadaniowe 190

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do smarowania trochę roztopionego masła mak opcjonalnie: twarda marmolada wykonanie: Drożdże dokładni mieszamy z 1 łyżką cukru, śmietaną, 1 łyżką mąki oraz z 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawiam(...)swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z nutellą. 326

Dawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten. Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce. Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę. Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki. Gotowe rogale ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem. Zostawić na blaszce do czasu nagrzania piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut

Agusiowe smakołyki
Rogaliki drożdżowe z powidłami 184

powidłami śliwkowymi. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam mąki orkiszowej. Jak dla mnie najlepsze z kubkiem kakao. Rogaliki podane na cudnej desce, którą otrzymałam od Spod Hebelka. Jakość i wykonanie pierwsza klasa. Prawda, że deska jest śliczna? Składniki: 250 g margaryny lub masła 100 g świeżych drożdży 0,5 szkl mleka 4 łyżki cukru 3 szkl mąki pszennej(...)podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koło o grubości około 0,5 cm i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę

Ala piecze i gotuje
Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki" 172

przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi z książki  NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR , której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta Składniki: 500 g ugotowanych przetartych ziemniaków,  500 g mąki,  1 szklanka(...)odstawić w ciepłe miejsce, a gdy wyrośnie, wymieszać z pozostałymi składnikami i czekać, aż ponownie wyrośnie. Nabierać łyżką, formować małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu.  Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem i cynamonem. Krzysztof Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :) Podlaskie kartacze Rogaliki ziemniaczane z różą Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte

SzczyptaSmaQ
Rogale marcińskie 144

buła z kropką w środku czytaj nadzieniem. Nie ma nic lepszego jak zrobione przez siebie  rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży(...)szczypta soli 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta) Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić

Kubki smaku
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 260

jakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto

Taste Of My Day
Kruche rogaliki na jogurcie 144

rogaliki są przepyszne! Przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie chwilkę, ale uważajcie na te małe, podstępne zawijaski – ręka sama sięga po więcej Składniki: – 100g masła – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 150g jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ekstrakt wanilii wg smaku – szczypta soli Nadzienie: – 60g orzechów (u mnie migdały(...)ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie na cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine
Rogale z maślanki 181

jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież :D Składniki: 600 gramów mąki 200 ml ciepłego mleka 200 ml maślanki naturalnej 30 gramów drożdży

Szczęśliwa kuchnia
Rogale z maślanki 187

jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież :D Składniki: 600 gramów mąki 200 ml ciepłego mleka 200 ml maślanki naturalnej 30 gramów drożdży

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki trzyskładnikowe 190

smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie użyć lukru, czekolady lub zwyczajnie po upieczeniu posypać cukrem pudrem :-) SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę

Czary - gary w kuchni
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 160

bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz nie dane nam było się o tym przekonać ;) ). Możecie oczywiście wykonać je z innym nadzieniem, choćby klasycznie - z marmoladą, ale gorąco polecam tę jesienną wersję ;). Składniki na około 50 sztuk: 700 g mąki pszennej(...)jabłka ( najlepiej kwaśne i twarde ) sok z połowy cytryny kilka łyżek płynnego miodu ( ilość zależy od kwasowości jabłek ) cynamon do smaku Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania  Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla

Opowieści z piekarnika
Ciasto 7 days 166

Ciasto 7 days to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem wszystkim nam znanych rogalików 7 days w wersji mini. Te małe i puszyste rogaliki nadają ciastu wyjątkowego smaku, nuty słodkości, a także ciekawego wyglądu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najładniej wygląda kawałek ciasta, w którym znajduje się rogalik przecięty w połowie. Wygląda to naprawdę świetnie. Takie ciasto to idealny wypiek na każdą nadarzającą(...)zarazem ciekawy przepis na pyszne ciasto 7 days. Puszysty biszkopt z dodatkiem masy śmietanowej i malutkich rogalików z dodatkiem czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO 7 DAYS Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g cukru 120 g mąki 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki

Przepiski.pl
Croissanty 263

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)linijki i zaznaczając na cieście nacięciami. Można też wyciąć do tego celu trójkątny szablon. Ja z tej ilości składników uzyskałem 15 trójkątnych kawałków ciasta. Podstawę każdego trójkąta nacinamy na długości ok 5 cm (na środku)  aby ułatwić odpowiednie zwinięcie rogalika. Croissanty zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta, zwijając delikatnie na zewnątrz. Kiedy zwiniemy połowę długości naciągamy ostrożnie pozostałą część ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogaliki maślane 99

Jeśli uwielbiacie ciepłe, świeże pieczywo, to zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane. Są absolutnie wyjątkowe, dlatego świetnie sprawdzą się na śniadanie w większym gronie. Rogaliki

Przepisy na widelcu