rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:46/116)

Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 252

Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty i położyć na każdym farsz. Zawinąć w rogaliki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rostrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i majerankiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 162

Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka (7 g ) drożdży suszonych 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 czubate łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 302

gniewajcie się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej

Na słodko lub wytrawnie
Miodowo-ziarenkowy raj 170

myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego -łyżecza Cynamonowego Raju od Ziarenkowo

Z Kuchni Do Kuchni
KRUCHE ROGALIKI 153

porcji otrzymamy 48 małych rogalików. Najlepiej przygotowane ciasto podzielić na 4 części i przechowywać w pojemniku w lodówce (maksymalnie 4 dni), a następnie sukcesywnie rozwałkowywać, formować i piec, tylko tyle rogalików, na ile w danej chwili mamy ochotę. Upieczone rogaliki możemy trzymać pod przykryciem przez kilka kolejnych dni i w razie chęci, podgrzać przed podaniem. SKŁADNIKI(...)zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany gęste powidła śliwkowe WYKONANIE Zimne masło kroimy w kostkę i wkładamy do dzieży miksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników w gładkie ciasto. Można też posiekać nożem i szybko zagnieść dłońmi. Oprószamy mąką i formujmy kulę, dzielimy na 4 części.  Każdą część lekko spłaszczamy i owijamy

cool and minty
Rogaliki z farszem szpinakowo-serowym 174

Rogaliki francuskie są pyszne z każdym farszem ja robiłam dziś farsz szpinakowo-serowy, idealny dla miłośników szpinaku. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1/2 opakowania szpinaku liściastego Bonduelle  - 230 g sera scamorza - 1 jajko  - 2 łyżki masła - ząbek czosnku - sól - pieprz Przygotowanie:  Szpinak przygotowujemy wg. przepisu z opakowania, dodajemy masło, posiekany czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem(...)kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze szpinakiem. Ciasto kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy łyżkę farszu i zwijamy od podstawy do wierzchołka, tak aby końcówka była pod rogalikiem, boki skręcamy i lekko dociskamy żeby nie wypłynął farsz. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem  i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Czy wiesz że warzywa

Kulinarne życie
Rogaliki wytrawne (serowe) z ciasta francuskiego 179

Błyskawiczne w przygotowaniu rogaliki, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie, które uwielbiam. Te rogaliki, to doskonała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie

Smaki Armine
Rogaliki z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego 118

tutaj. Ale wracając- zaczęłam od łatwego przepisu, który możecie przygotować jako dodatek do śniadania, obiadu a nawet kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :)  Składniki na 8 rogali Ciasto: 350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych) 150ml letniej wody 50ml ciepłego mleka 3 łyżki oleju(...)sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wałkujemy na kształt trapezu o bokach ok. 45cm (podstawa), 30cm (góra) i 25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy delikatnie jeszcze wałkujemy. Nakładamy po odrobinie pesto czosnkowego i plasterku mozzarelli. Zwijamy na kształt rogalika

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 186

pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-)Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków.Składniki:- 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750     (lub 2 szklanki mąki pszennej)- 1/2 szklanki piwa(...)pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą. Gdy mam już wypełnione obydwie blaszki, tę schłodzoną wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe rogaliki 2 168

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) Składniki:1/2 kg mąki 5 dag drożdży150 ml mleka10 dag margaryny2 jajkaszczypta soli i cukrudodatkowo:gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowaPrzygotowanie:Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też

charlotte gotuje
SZYBKIE ROGALIKI 196

sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu  SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim razem już doszłam do wprawy(...)Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy lekko ciepłe

Pani na deser
Dyniowe rogaliki z różą 168

którą latem udało się zrobić. I najlepsze jest w niej to, że obawiałam się że będzie gorzka, bo nie obcinałam tak dokładnie tych białych końcówek, ale nic takiego! W rogalikach smakuje super i już żałuję, że zrobiłam jej tak mało, bo do pączków chyba jej braknie... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)różę i zwijamy rogaliki tak, by koniec był pod spodem, a boki dobrze skręcone. Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut).  Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki na białkach. 183

kiedyś Ania  z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek. Więc jeśli pączki były smaczne,  to czemu nie rogaliki :) Zrobiłam i zapisuję przepis, bo będę do niego wracać.  Mam nadzieję, że i Wam się przyda.  Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 2 białka 1/2 szklanki(...)części.  Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów.  U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem.  Zawinąć w rogalik.  Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni,  20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Po wystudzeniu posypać

Agusiowe smakołyki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 223

bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + krem czekoladowy(...)rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 12 części *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 151

zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej diecie dlatego postanowiłam przygotować rogaliki z mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju(...)masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego

Health-Fit-Life