rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:55/116)

Kruche rogaliki 213

trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta solidodatkowo :cukier(...)Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Rogaliki z masą makowo-kukułkową 147

Dzień dobry:) Co powiecie na pyszne, domowe rogaliki z masą makową i kukułkową Helio. Pyszne i proste w wykonaniu. Idealne do kawy czy herbaty. Produkty Helio polecają się na święta, idealne do słodkich wypieków. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej + ewentualnie do podsypania stolnicy 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g miękkiego masła(...)masy krówkowej-kukułka Helio   300 g masy makowej np: Helio 1 jajko cukier puder do oprószenia Z podanej porcji wychodzi 2 duże blachy piekarnikowe malutkich  rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około

Sama słodycz i szczypta chili
SZYBKIE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 95

Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Jednak po upieczeniu są twarde ale przełożone do pojemnika po pewnym czasie miękną. Mimo wszystko ich smak jest na prawdę rewelacyjny. Polecam.  SKŁADNIKI :  250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1/2 szklanka cukru  1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanka oleju(...)stolnicę lub do misy robota, dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy tworząc trójkąty.  Każdy trójkąt zwijamy tworząc kształt rogalika i układamy je na blaszce.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe rogaliki 143

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe

charlotte gotuje
Vanillekipferl 189

Vanillekipferl Niemieckie waniliowe rogaliki, które potrafią swym smakiem zauroczyć -  bardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki  200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich(...)opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Masło przesiekać z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Po wyjęciu z lodówki, odrywać po kawałku ciasta. W dłoniach lub na blacie kuchennym tworzyć ruloniki, a następnie formować rogaliki. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić

My sweet a life
ROGALIKI BUDYNIOWE 200

Przepis na te pyszne ciastka -  rogaliki znalazłam na blogu  ALI  i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne,  proste i szybkie do zrobienia.  Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują(...)Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 231

Pyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały.  Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu(...)rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki

Moniki Smakołyki
Ciasto z niespodzianką 423

biszkopta kakaowego, delikatnej masy śmietanowej, oraz słodkiej niespodzianki w postaci rogalików mini 7 days. Wierzch ciasta wykończony jest galaretką truskawkową, która idealnie przełamuje słodycz masy i rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto z niespodzianką jest bardzo łatwy. Ciasto robi się naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne i możecie je zakupić w każdym sklepie. Deser(...)zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z niespodzianką, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO Z NIESPODZIANKĄ Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 150 g cukru 40 g kakao szczypta soli MASA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki

Przepiski.pl
Rogaliki z orzechów laskowych 229

świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady

Ala piecze i gotuje
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 148

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ...  Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki(...)rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Kruche rogaliki z masą makową 190

Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na omączonym blacie. Każdy rozwałkowany kawałek podzielić na 8 części i wyciąć koło. Na najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę

Ugotować
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 98

Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek  3 łyżki  gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła(...)porządnie rozetrzeć składniki.Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części.Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć przy pomocy talerza koło i podzielić na trójkąty. Na kazdym trujkacie ułozyć wzdłuż powidła i zwunąć, formując kształt rogalika. Wstawić do piekarnika

Gosia gotuje
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 180

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca do wąskiego. Jeśli nie macie formy

Sama słodycz i szczypta chili
Marchewkowe rogaliki 164

Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :)  Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :) Składniki :200 g marchewki startej na drobnej tarce250 g margaryny2 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solidżem lub marmolada cukier do posypaniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki wykładamy(...)grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty.Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min.Gotowe rogaliki studzimy na kratce i już ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Rogaliki krucho-drożdżowe 136

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania!     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem