rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:56/116)

Słodkie bułeczki z rodzynkami 230

Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego łatwe i szybkie. Czy może być jeszcze lepiej? Drożdżowe bułeczki z rodzynkami składniki na 5 bułeczek Należy przygotować: 250 g mąki + 1 garść do podsypania 4 łyżki cukru pudru (może być też zwykły

Ratunku obiad
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe 172

wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości.. 25 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 100 ml śmietany  szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę i sól.Szybko połączyć składniki i zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.Następnie ciasto

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 174

rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru(...)soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać. 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję

kruche babeczki
Dżem z jabłek na zimę 71

zrobić dobry, domowy dżem z jabłek na zimę bez żelfixu? Ten prosty przepis zawiera tylko 4 składniki, a przygotujesz go w mniej niż godzinę! To idealny sposób na wykorzystanie obfitości jabłek w sezonie. Doskonale smakuje na chrupiącym toście, rogaliku lub kromce świeżego chleba. Ten pyszny dżem jabłkowy, to także świetny dodatek do wielu deserów. Jabłka są bogate w naturalne pektyny(...)Jakie jabłka na dżem? Naszym zdaniem świetnie sprawdzi się np. Reneta oraz Antonówka. Z innych odmian dżem będzie dużo ciemniejszy. Dżem z jabłek przepis, do którego wykorzystaliśmy tylko klasyczne składniki. Jeśli chcesz możesz dodać do niego cynamon. My tego nie robimy, ponieważ dżem bez cynamonu jest bardziej uniwersalny, a tą aromatyczną przyprawę zawsze przecież można dodać później. Dżem z jabłek

Kuchnia Na Wypasie
Rogaliki budyniowe 59433

Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało". Mają tylko jeden mały minus :) za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. :)Składniki: Ciasto220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa110 g miękkiego masła95 g cukru5 g cukru waniliowego domowej roboty(...)mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut

Ala piecze i gotuje
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 131

jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis.  Składniki na 24 szt:  2 małe opakowanie drożdży typu instant (14 g) lub 30 g świeżych(...)jeśli używacie drożdży suchych dodajcie je bezpośrednio do mąki jeśli używanie świeżych musicie uprzednio zrobić zaczyn* 2.  W mące robimy dołek i wbijamy jajko i szybkim ruchem łączymy składniki. dadajemy powoli podgrzane mleko ok. 40 st C nie więcej oraz ekstrakt waniliowy . 3.Ciasto wyrabiamy chwilę i na samym końcu dodajemy miękkie niemal że rozpuszczone masło lub margarynę

vaniliowoczekoladowa
Rogaliki krucho-drożdżowe 162

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.Są smaczne i szybko znikają z talerza.Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI:mąka- 500 gdrożdże -50 gmargaryna- 250 gkwaśna śmietana- 2,5 łyżkijajka - 2 sztcukier - 4 łyżkiproszek do pieczenia- 0,5 opaksól - 1 szczyptamleko ciepłe - 125 mlDODATKOWOmarmoladajajko- 1 sztmleko -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki(...)margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop

Kuchnia Danusi
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 129

Dzień dobry :-) Moje dzieci i my uwielbiamy rogaliki drożdżowe. Tym razem zrobiłam im z masą krówkową od Helio . Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i szybciutko zniknęły. Polecam, warto zrobić :-) Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. Miłego dnia Wam życzę :-) Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)cukier się rozpuściły. Dodać mąkę, wymieszać. Nakryć ściereczką odstawić na 10-15 minut.  Składniki: 570 g mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli masa krówkową u mnie Helio 1 jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (nie gorące) 2. Do misy miksera

kruche babeczki
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 244

wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły. Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 500 g * mleko – 0,5 szkl * jajko(...)świeże drożdże – 250 g * masło – 100 g * cukier – 4 łyżki DODATKOWO : * czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki 188

trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta solidodatkowo :cukier(...)Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Rogaliki z masą makowo-kukułkową 123

Dzień dobry:) Co powiecie na pyszne, domowe rogaliki z masą makową i kukułkową Helio. Pyszne i proste w wykonaniu. Idealne do kawy czy herbaty. Produkty Helio polecają się na święta, idealne do słodkich wypieków. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej + ewentualnie do podsypania stolnicy 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g miękkiego masła(...)masy krówkowej-kukułka Helio   300 g masy makowej np: Helio 1 jajko cukier puder do oprószenia Z podanej porcji wychodzi 2 duże blachy piekarnikowe malutkich  rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około

Sama słodycz i szczypta chili
SZYBKIE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 62

Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Jednak po upieczeniu są twarde ale przełożone do pojemnika po pewnym czasie miękną. Mimo wszystko ich smak jest na prawdę rewelacyjny. Polecam.  SKŁADNIKI :  250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1/2 szklanka cukru  1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanka oleju(...)stolnicę lub do misy robota, dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy tworząc trójkąty.  Każdy trójkąt zwijamy tworząc kształt rogalika i układamy je na blaszce.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe rogaliki 112

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe

charlotte gotuje