rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:61/116)

SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 205

bułki zrobiłam na bazie przepisu na  SZYBKIE ROGALIKI , które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze.  Polecam oba przepisy :) SKŁADNIKI NA 9  SPORYCH BUŁECZEK: 55 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli

Pani na deser
Francuskie rogaliki z pasztetem 223

podsyłam link gdzie trzeba. A co będzie dalej, zobaczymy ;) Trzymajcie kciuki, choćby za jaką nagrodę pocieszenia :D Składniki na ok 6 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie pasztetu  np. Profi z drobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy

Kuchnia w czekoladzie
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 220

niego miód.            Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek

Kuchnia u Krysi
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 200

świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące. UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc. Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Passions hobbies life
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 585

słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65 g cukru pudru1 łyżeczka drożdży instant165 g masła2 czubate łyżki śmietanyDodatkowo

Świat Ciasta
Maślane rogaliki z truskawkami 177

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko. Składniki: Ciasto: 330g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy(...)ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki. 3.  Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4.  Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Rogaliki topione 128

małą wycieczkę pod miasto. A Wy planujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciasteczka dla tych, którzy nie przejdą obojętnie wobec drożdżowych wypieków dla szukających przepisu na piknik Składniki: 500g mąki pszennej 200g masła (kostka) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 20g cukru 20ml mleka 130g jogurtu naturalnego(...)wierzch. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pokazano na ilustracji), nakładamy na brzeg każdego trójkąta marmoladę i zwijamy rogaliki. Tak samo robimy z resztą ciasta. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia (można przykryć je ściereczką), potem smarujemy rozbełtanym jajkiem

Mania Wypiekania
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 178

przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-)))Składniki:- 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce- 200g masła(...)orkiszowej ( u mnie 300g) lub pszennej- 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym razem nie dam wcale)+ konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa )Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię

Smaczne Zdrowe
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą 266

słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem. Porcelana Bogucice Miranda Platin i Diament Platin Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej  150 g mąki(...)śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę lub wałek. Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkować na koło o średnicy 22-23 cm i grubości około 0,5 cm. Podzielić na 8 części, na szerszym końcu nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Cynamonowe ślimaczki 143

Drożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g

Z Marcepanem
Cynamonowe ślimaczki 181

Drożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g

Z Marcepanem
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 617

szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta(...)trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem
Croissant z rabarbarem 151

Ostatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem.  Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć(...)całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.  Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik. Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym

Plate of Joy
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 188

ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki na 16 dużych rogali : Ciasto : - 610 g mąki pszennej typ 650 - 4 jajka(...)łyżki cynamonu - 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali Sposób wykonania : Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami letniej wody i cukru,rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z wyrośniętym rozczynem ,wyrabiać ok 10 minut ,posypać mąką ,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić krótko i podzielić na dwie części

Wypieki Rene
Rogaliki twarogowe z białą czekoladą. 137

wybrałam białą czekoladę, bo akurat miałam w domu. Składniki: 250 g. twarogu 1 jajko 1 żółtko (białko odkładamy, do osobnej miseczki) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy) 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g. czekolady białej Do wysmarowania rogalików: białko 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Twaróg zmielić

Agusiowe smakołyki
Rogaliki drożdżowe 161

podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku(...)ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe) 308

Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe".  Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnikaSkładniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 125 g margaryny(...)części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut w 180 ºC  (rogaliki muszą się zarumienić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 120

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

Rita creative
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 139

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

RITA food channel
Sakiewki z oliwkami i serem pleśniowym 150

Ostatnio w lodówce znalazłam  ciasto francuskie. Najczęściej robię z niego rogaliki z dżemem, ale tym razem miałam ochotę na coś nie słodkiego. I tak też znalazłam ser pleśniowy, oliwki, czosnek. Dzięki tym paru składnikom powstała jak dla mnie bardzo smaczna przekąska. Składniki:     1 opakowanie ciasta francuskiego     około 100g sera pleśniowego (ja miałam

Amatorka kuchenna