Dawno nie piekłam ciasteczek więc tymi rogalikami się trochę rozgrzeszyłam. Polecam je nie tylko dlatego, że są prze smaczne ale głównie temu, że ich zrobienie zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży to ciasto nie musi wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś! Składniki na około 35-40 sztuk(...)posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc od podstawy trójkąta w stronę czubka. Układać na blaszce wyścielonej papierem. Jajko rozbełtać i smarować nim rogaliki. Piec w 200*C około 12-15 minut, aż się zarumienią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao. SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 200ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 50g masła, szczypta soli, Masa serowa: 200g sera białego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 50g masła, Dodatkowo: białko(...)wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipotem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie i bardzo puszyste. Ja robiłam je malutkie (mam przyrząd do wycinania małych trójkątów), ale możecie (aby było szybciej) wykrawać je większe, albo nadawać im inny kształt. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 2 całe jajka 1 cukier waniliowy
Walijskie PichcenieMoże wyglądają zwyczajnie i trochę niepozornie ale te rogaliki smakują naprawdę wspaniale. Bardzo kruche, delikatne ciasteczka, pachnące migdałami, otulone cukrem pudrem... Przepis pochodzi ze starej rodzinnej książki kucharskiej ( Kuchnia polska , Warszawa 1960), z której do dziś z powodzeniem korzystamy. składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g zmielonych migdałów 200 g masła 1 łyżeczka soli cukier waniliowy cukier puder do obtaczania
babka w formieprzed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe ciasteczka guziki . Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g masła szczypta soli serek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal...Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy
Anioły w kuchniDrożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić sporą łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik. Odstawić
Alle Dobre!smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny.Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki:Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej(...)drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Jest to istotny moment w procesie produkcji rogalików, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście.Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma
Kulinarne przygody GatityPyszne pączki o kształcie kwiatków. Smaczne, mięciutkie ciasto i piękny kształt sprawią że ucieszą nie jedną osobę. Polecam przepis. SKŁADNIKI : (do mierzenia używamy tej
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.
Kulinarne Fantazje MarioliCudownie maślane rogaliki idealne na śniadanie. Przechowuj je szczelnie zamknięte, aby nie straciły swojej miękkości. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (8 sztuk): 20 g. świeżych drożdży 550 g. mąki pszennej 1 łyżka cukru(...)miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek formuj w długi trójkąt o podstawie 10 cm i wysokości około 30 cm. Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy trójkątów, a następnie nadaj im kształt półksiężyców. Rogaliki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zaczekaj aż podrosną (około 15 minut). Włóż rogaliki do piekarnika rozgrzanego
Delicious PlacePrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania
Kocham CzekoladęPrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania
Kocham CzekoladęSmakują wyśmienicie. U nas cieszą się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko znikają. Składniki: ½ kg mąki tortowej typ 450 200 g masła 82% 5 dag drożdży z kostki 200 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru brązowego 1 jajko 200 g orzechów włoskich 400 g masła z orzechów arachidowych Peanut Butter Smooth (96% orzeszków) Cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło(...)roztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową
Przepisy Babcidobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy, chyba że - tak jak ja - potrzebujecie dla sporej grupy :) Składniki : 1 kg mąki pszennej 2 torebki (po 7 g) drożdży(...)formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp
Weekendy w domu i ogrodzie