rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:69/116)

Rogaliki serowe 170

niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na  Szplitry  i  Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną do gustu.  Składniki: 25 dag mąki pszennej(...)sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum

My sweet a life
RACUCHY + FIMIKI 89

Racuchy to takie szybkie w przygotowaniu pączki kładzione. Udają się za każdym razem i świetnie makują. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  250 ml mleka 3/2 % 25

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki drożdżowe 141

Składniki: 280 g mąki pszennej 250 g płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie erytrytol) 1 szklanka mleka 50 g drożdży + 1/4 szkl mleka + 1 łyżka … Czytaj dalej Rogaliki drożdżowe

czarrna od kuchni
PUSZYSTE OPONKI, OBWARZANKI + FILMIK 112

Oponki to serowe paczki z dziurką. Z mojego przepisu wyszły puszyste i smaczne,polecam. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej, tortowej 500 g twarogu półtłustego 2 duże

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki sezamowe 101

Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 żółtko 1 jajo 60 gram drożdży 150 gram cukru 150 gram margaryny 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki ciepłego mleka dżem do nadziewania do smarowania rogalików 1 jajo ziarno sezamu 2-3 łyżki cukru (ja używam perlisty) Wykonanie: Robimy rozczyn z drożdży - drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, odstawiamy

kgwjanczewo
Rogale śniadaniowe :) 115

rano kręciłam masło ze śmietanki, bo nie było w lodówce, a rogaliki dzięki niemu zyskują cudowny smak i aromat. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki :) podaje Wam przepis na pokuszenie! Zróbcie, na prawdę warto :) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka półtorej łyżki cukru   Z podanych składników robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem do uzyskania jednolitej(...)zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną.   Odkładamy do wyrośnięcia, około pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 211

palcami ze sobą. Ponieważ użyte przeze mnie masło było schłodzone, roztopiłam je na patelni i po przestudzeniu dodałam do mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny(...)rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze

Taste Of My Day
Rogaliki serowe z marmoladą 138

Pyszne rogaliki serowe z wnętrzem wypełnionym słodką owocową marmoladą. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz , troszkę zmieniłam kształt ciasteczek, ale nic poza tym. Wyszły przepyszne i szybciutko zniknęły z pudełka, więc nawet nie wiem jak długo są w stanie poleżeć zachowując swą świeżość :) Składniki na ok. 16 sztuk: 250 g mąki + mąka do podsypywania 250 g margaryny 250 g twarogu(...)nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego z nich delikatnie zlepić, by marmolada nie wypływała. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rogaliki piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni

Simply Food
Rogaliki 158

Polecam pyszne rogaliki, które szybko można przygotować i długo cieszyć się smakiem. Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 50 g, masło 100 g, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól szczypta,  2 jajka + 1 jajko do posmarowania, dżem/konfitura 150-200 g, sezam 4-5 łyżek do posypania. Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy zaczyn(...)Wszystkie składniki mieszamy razem, przykrywamy na 10 min. do wyrośnięcia. W  tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól- mieszamy. Potem do suchych produktów wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto,  które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Potem lekko zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy. Rozwałkowane placki dzielimy

chleba naszego
Rogaliki drożdżowe z serem 686

Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550  2 opakowania suszonych drożdży  Dr.Oetker(...)wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w  taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować

Wanilia i Kardamon
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

kucharskiej mamy zapisany na czerwono przepis zatytułowany "Rogaliki Tatusia"... Ostatnio coraz częściej ją wyciągamy, by poprzez zapach unoszący się po domu i smak - rozpływający się w ustach, poczuć się jak kilka lat temu gdy obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego...SKŁADNIKI NA CIASTO:- 1/2 kg mąki,- kostka masła(...)drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół.Chrupiące maleństwa wypełniłyśmy tym razem domowym powidłem śliwkowym z nutą cynamonu, a na wierzchu

Wypisz Wymaluj
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 177

Dawno nie piekłam ciasteczek więc tymi rogalikami się trochę rozgrzeszyłam. Polecam je nie tylko dlatego, że są prze smaczne ale głównie temu, że ich zrobienie zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży to ciasto nie musi wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś! Składniki na około 35-40 sztuk(...)posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc od podstawy trójkąta w stronę czubka. Układać na blaszce wyścielonej papierem.  Jajko rozbełtać i smarować nim rogaliki. Piec w 200*C około 12-15 minut, aż się zarumienią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki drożdżowe z serem 271

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao.  SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 200ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 50g masła, szczypta soli, Masa serowa: 200g sera białego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 50g masła, Dodatkowo: białko(...)wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
PROSTE DROŻDŻOWE ROGALIKI (BEZ WYRASTANIA) Z NADZIENIEM TOFFI 135

potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie i bardzo puszyste. Ja robiłam je malutkie (mam przyrząd do wycinania małych trójkątów), ale możecie (aby było szybciej) wykrawać je większe, albo nadawać im inny kształt. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 2 całe jajka 1 cukier waniliowy

Walijskie Pichcenie