kierunku…:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś! Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka
Zasmakuj Kuchnikierunku...:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś!:) Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 300 g mąki
Zasmakuj Kuchniszczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził się 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: • 2 szklanki mąki • 2 łyżki cukru pudru
To co kochamdziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć
Idę coś wszamaćrogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki(...)prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury (lub kostkę czekolady, nutellę itp). Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczmy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około
Made By Mom And SonEkspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany(...)dlatego warto go wprowadzić do diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko
Kolorowy Przepisownikfrancuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Pierś kurczaka w cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pizza na cieście francuskim Przepis na ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego 250 g pieczarek mała cebula łyżka masła
Kuchnia Bazyliimoże tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest 8-16 g pektyny na kilogram owoców, więc dawkę mam wypróbowaną i spełnia moje oczekiwania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wiśni 250 g cukru 12 g pektyny + 1 łyżka
Kocham..lubię..gotuję..Ostatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc poradzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam do ich przygotowania ani grama cukru i również były świetne - oczywiście za sprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!Składniki:470 g mąki(...)czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem i posypujemy
Słodkie Przyjemnościochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty
Fabryka pomysłówPrzychodzę dziś pokusić Was pysznymi drożdżowymi rogalikami nadzianymi twarogiem. Rogalików wyszło mi 16 sztuk i dodatkowo zrobiłam też 4 okrągłe bułeczki. Rogaliki są pyszne i delikatne. Ciasto początkowo jest dosyć luźne, nie dodawajcie jednak mąki, tylko cierpliwie wyrabiajcie. Warto nie zapomnieć o posmarowaniu rogalików rozmąconym jajkiem. Ja dwóch rogalików nie posmarowałam i nie miały tej pięknej, błyszczącej skórki. 2 szkl(...)podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz jajko. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Po przemieszaniu, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Smaki Na Talerzubułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Rogaliki z jabłkami Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem Czas przygotowania: około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitymleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minut Do malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składników Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia Tortownicę posmarować margaryną(...)cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia Nastawić piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com