rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:36/116)

topione rogaliki z makiem 119

składniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 32 łyżeczki masy makowej wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy(...)mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie rogaliki z masą serowo-chałwową 164

Szybkie rogaliki z masą serowo-chałwową Lubicie szybkie słodkości? Szukacie pomysłu na coś do kawy? Jeśli tak, to polecam Wam rogaliki z masą serowo-chałwową. Cudowne połączenie. Tak prosto i tak pysznie. Takie rogaliki wykonacie w kilka minut. Prezentują się tak uroczo, że śmiało sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na inne okazje. Może przygotujecie je dla swoich babć(...)upodobań) chałwy – u mnie Bułgarska Oryginalna Chałwa Słonecznikowa w Puszce Balkanito 1 żółtko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miseczki przekładamy cały serek i dodajemy rozdrobnioną chałwę. Mieszamy dokładnie składniki, próbujemy i opcjonalnie dodajemy chałwę. Uwaga! Ilość chałwy należy dostosować do własnych upodobań smakowych. U mnie

Słodkie okruszki
Rogaliki drożdżowe najlepsze 986

moja młoda, jak nigdy tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży(...)minut (w oryginalnym przepisie jest 1 godzina, ale moje ciasto uciekało już z miski). 4. Stolnicę podsypujemy mąkę, ciasto dzielimy dobie na części, można na 3 jeśli chcemy większe rogaliki lub więcej jeśli wolimy mniejsze. Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, bo podczas pieczenia rosną jak szalone. Dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem lub marmoladę i zawijamy rogalka

kruche babeczki
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 218

musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach  rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut.  Po upieczeniu studzić

Ala piecze i gotuje
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 123

Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich. Przepis pochodzi z bloga Candy Company , a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu.   Składniki CIASTO 25 g świeżych drożdży 120 ml mleka(...)każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze

Tajemnice Smaku
Kruche rogaliki z marmoladą 163

ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw...  Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej.  A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy na podłodze ;) Moje obawy(...)wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej popularne, ale też i najbardziej pracochłonne, ROGALE MARCIŃSKIE! Składniki: 280 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany

bistro mama
Nadziewane drożdżowe rogaliki 200

Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 157

Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)SKŁADNIKI :  50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania rogalików

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowe pierożki 120

Makowe pierożki Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki. Składniki na ciasto: ·        4 szk. mąki pszennej ·        25 dag margaryny ·        3 żółtka ·        1 kwaśna śmietana 18 % ·        Szczypta soli

Kulinarna Chwila
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 170

cukru 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem truskawkowy 131

truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Oczywiście

na moim stole...
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 187

mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 261

dużo pisać, trzeba spróbować !Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową. Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa.Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;)Składniki( na 16 sztuk )* około 2 szklanki mąki pszennej* 10 g drożdży świeżych* 1/3 szklanki cukru(...)łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję.Wyrobione ciasto

kolorowotorcikowo
Maślane rogaliki z twarożkiem 161

Maślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania

Blog z Apetytem
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 90

180st."],"recipeYield":"ok 64 sztuki","keywords":"czekolada,dro\u017cd\u017cowe,marmolada,przek\u0105ski,rogaliki,s\u0142odkie bu\u0142ki","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Drożdżowe rogaliki z czekoladą Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Porcje: ok 64 sztuki Składniki: 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania), 10dkg świeżych drożdży, 2 jajka(...)się „trójkąt”, na który należy położyć kawałek czekolady bliżej najkrótszej „podstawy trójkąta” (tej na obwodzie koła). Uformować rogalika: zwijać od strony kawałka czekolady w kierunku przeciwległego wierzchołka. Oba rogi rogalika zakleić (każdy osobno). Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem. Posmarować rogaliki mieszaniną jajka z mlekiem. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odstępach. Piec 20 minut

Bardzo Gruby Smok