window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche rogaliki kajmakowe z migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 170 g mąki pszennej(...)kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu łatwiej będzie wykrawać i formować rogaliki. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na kształt okręgu. Posługując się talerzem
ProstePesto.plPuszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka(...)rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczka mleka. Odstawić na około 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w temp 180 st ok 20 minut (do uzyskania lekko złotego
Walijskie Pichceniewolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru
kruche babeczkiPrzyznaję już na wstępie. To nie mój wypiek. Uczestniczyłam we wszystkich etapach tworzenia rogalików - biernie. To specjalność mojej mamy. Ta blaszka nimi wypełniona - również mamy. Gdy od jej drzwi wejściowych czuję ten charakterystyczny zapach, wiem, że znów czas na orzechowe dogadzanie. Kilka dni temu, weszłam w momencie mielenia(...)orzechów. Poniżej relacja z kolejnych etapów - ważenia, zagniatania, formowania i pieczenia. Proporcje są bardzo ważne, co do grama, to samo tyczy się jakości składników, podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak ciasteczek, ale pszenna również będzie idealna. Co ważne
Kronika Piekarnikamiskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić
Słodkie inspiracjedesery, a bardzo się chcę coś słodkiego, skorzystajcie z tego prostego przepisu na pyszne, chrupiące rogaliki z nadzieniem. Zazwyczaj robię je z mieszanką orzechową z cukrem pudrem i cynamonem, ale tak naprawdę rogaliki te można nadziać czym tylko dusza zapragnie. Eksperymentujcie na zdrowie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100ml wrzątku – 70ml oleju (u mnie rzepakowy(...)posypania rogalików – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ekstrakt wanilii wg smaku – nadzienie wg uznania (u mnie drobno posiekane orzechy – migdały, nerkowce, orzechy laskowe + cukier puder i cynamon) Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii i cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać olej i wrzątek, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie zagnieść
Smaki ArminePoznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście od przygotowania rozczynu. W tym celu 25g drożdży wkruszam do kubka, dodaję pół szklanki letniego mleka oraz łyżeczkę cukru i łyżkę mąki ( z ilości podanej w składnikach dlatego
Ania gotujeRogaliki – jeszcze nigdy nie robiłam tak prostych i szybkich rogalików. A przepis jest już sprawdzony, ponieważ robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem wyszły idealnie. W ogóle jestem sceptyczna jeżeli chodzi o takie słodkości, bo zawsze miałam wrażenie, że jest z tym dużo roboty. Okazuje się że naprawdę można to zrobić szybko i prosto. Nadzienie też można wybrać(...)rogalika zaczynając od jego szerokiej podstawy. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach do lekkiego zbrązowienia. Pyszne i proste rogaliki Rogaliki najlepiej układać na blaszce w taki sposób, żeby końcówka trójkąta była pod spodem. Wówczas nie będą się one rozklejać. Moje rogaliki są dość małe. Możecie je zrobić oczywiście większe wtedy automatycznie z podanych składników
Relaxtimegęste to małe wyjdą ok ale jak damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego(...)brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić na wolnych obrotach
Wypieki Renebezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła(...)posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej
Okiem Blondynki by McBlondibezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła(...)posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej
Okiem Blondynki by McBlondisłodkości, ale szybkie przekąski na wytrawnie. Ciasto francuskie z pesto z bazylii, do tego szynka parmeńska, mozzarella i ja dałam kukurydzę, bo musiałam już wykorzystać. Rogaliki pyszne, polecam i życzę wszystkim miłej środy :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 - 2 opakowania szynki parmeńskiej 1 słoiczek pesto z bazylii starta mozzarella kukurydza (niekoniecznie) 1 jajko sezam do posypania rogalików
kruche babeczkiPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 100 g masła - 300 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru wanilinowego - 2 łyżki cukru pudru + do posypania - ok. 300 g marmolady Podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie
W kuchni bez szafekAromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków. Składniki: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego
Smak mojego domuSkładniki: ( z podanej porcji wyszło 32 rogaliki) (szklanka o pojemności 250 ml) Masło kostka 200 g Śmietana szklanka 12% Mąka pszenna 3 szklanki Dodatkowo: lukier lub cukier puder do posypania Nadzienie: powidła, czekolada Przygotowanie: Z masła, śmietany oraz mąki zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić
Kulinarne przygody