Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam! Składniki: Ciasto: 250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka) 250g masła 350g mąki pszennej Nadzienia: puszka kajmaku 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło *** *** Wszystko razem(...)część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła *** *** Każde koło dzielimy na 8 części *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku *** *** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami *** *** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec
Blog z Apetytempierwszy, ale tak mi posmakowały, że teraz będę je piekł częściej. Rogaliki są puszyste, nie za słodkie, długo są świeże, nie czerstwieją szybko. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zamiast borówek możemy zrobić rogaliki z innym nadzieniem np. twardą marmoladą lub gęstym dżemem borówkowym. Składniki : Składniki na ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml ) 1 łyżka cukru kryształu(...)rozgnieść borówek. Na każdy trójkąt dajemy łyżkę borówek ( bliżej szerszej części ) i zwijamy w kształt rogalika. Rogaliki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dajemy do miseczki, zagniatamy rękami, aby powstały małe grudki. Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem
Przepisy i porady kulinarnepiątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach
Przepisy AleksandryPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy zmniejszyć składniki o połowę. Składniki: 50g świeżych drożdży 1,3kg mąki 500ml mleka 250g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: Dżem
Blog z ApetytemPrint Szybkie, wytrawne rogaliki z pieczarkami Recipe by Aleksandra Course: Na imprezę, Przekąski, Przystawki, Śniadania Liczba 9 rogalików Czas przygotowania 35 minutes Składniki 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz naturalny do smaku Przygotowanie Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie – kilka(...)Porady To moja ulubiona przekąska na imprezy i spotkania ze znajomymi. Szybka i smakuje nie tylko wegańskim i wegetariańskim gościom. Polecam {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Szybkie, wytrawne rogaliki z pieczarkami","image":"","description":"","keywords":["govegan","roślinne przepisy","szybka przystawka wegańska","szybkie rogalki na imprezę","wegańskie","wegańskie danie na imprezę","wegańskie śniadanie","wege śniadanie","ulubione danie","ulubiona przekąska"],"author":{"@type
Heca w kuchnirazem przygotowałam wersję z nadzieniem czekoladowym. Wyszło pysznie. Czekolada nie jest sucha, tylko delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 3,2% 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)temperatury 200 ° C. W miseczce rozbełtać jajko. Każdy rogalik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać mocno makiem. Tak przygotowane rogaliki włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki (np. spryskiwaczem do kwiatów). Rogaliki piec około 15 minut. Upieczone przełożyć na kratkę do ostudzenia. Uwagi: Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Aby czekolada nam nie "uciekła
Passions hobbies lifeprzepis na kruche rogaliki drożdżowe, to stary rodzinny przepis przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Rogaliki są kruchutkie i pulchne, delikatnie rosną podczas pieczenia. Piekę je zawsze od święta, niekiedy z konfiturą różaną, dżemem morelowo – brzoskwiniowym lub konfiturą lub marmoladą pomarańczową. Natomiast rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi z kakao zaliczam do najpyszniejszych. Pieczenie drobnych rogalików z nadzieniem wymaga(...)najważniejsze smakowite. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 15 min. Kalorie 300 kcal Domowe rogaliki krucho drożdżowe z konfiturą kakaową ze śliwek węgierek. Najlepsze rogaliki drożdżowe ze śliwkową Nutellą. Składniki: KRUCHE CIASTO DROŻDŻOWE 700 g mąki pszennej
ProstePesto.plwszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować! Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-drozdzowo-kruche/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('8baef416d148a56620e17a678bf58977').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Rogaliki drożdżowo- kruche appeared first
dom-agi.plszczypta soliDo dekoracji:1 żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki(...)Następnie uformować z nich rożki (fot.1).Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2). Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce. Przepis
Świat Ciastanatknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru - 50g, 125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady, 18 kostek mlecznej czekolady, Ponadto: cukier puder do posypania gotowych rogalików. Przygotowanie: Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować ciasto, by było w kształcie prostokąta. Powycinać trójkąty. Na szersze końce położyć
W kuchni u Monikiposypania Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować ciasto. W misce mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych, trzeba przygotować z nich rozczyn. 2. Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta: mleko, jajka, cukier i sól, ekstrakt z wanilii. Rozetrzeć palcami. 3. Dodać roztopione I przestudzone masło. Wyrobić krótko, do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno pozostać lepiące. 4. Uformować z niego(...)wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. 20. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (dół + termoobieg) przez ok. 20-25 minut do chwili, aż rogaliki się zezłocą. 21. Przestudzić na kratce. 22. Składniki na lukier połączyć w szklance. 23. Posiekać orzeszki i migdały. 24. Jeszcze ciepłe rogaliki polukrować i posypać orzeszkami. 25. Podawać z kawą. Smacznego
W mojej kuchnidżemów niskosłodzonych zawsze robię partię takich prawdziwych konfitur. Nie ma nic lepszego, niż słoiczek pysznych konfitur otwarty w środku zimy do naleśnika, kanapki lub jako nadzienie do rogalików czy pączków. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą
Kocham..lubię..gotuję..ogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębudyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 2 jajka(...)masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika
Cynamonowe szczęściebardziej, że mój syn Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE Mąkę przesiewamy
W kuchennym oknie Ewy