dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią(...)Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzielimy na dwie części
Słodkie okruszkiZapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął(...)SKŁADNIKI : 2 duże, czerstwe rogaliki masło do posmarowania 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru ) 100 g świeżych truskawek drzem truskawkowy opcjonalnie płatki migdałów cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliniby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki z ciasta "topionego". SKŁADNIKI: na 16 sztuk 250 g mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko ulubiona marmolada
Kuchnia w opałachWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta(...)zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia
Ala piecze i gotujepropozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować! ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS Składniki 1 arkusz
Alle Dobre!Wiem, że wielu z Was korzystało z przepisów zamieszczonych na Nastoletnich... mam nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam! Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 100 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 żółtko(...)kajmakowo-orzechowa: 140 g masy kajmakowej z puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki
Nastoletnie WypiekaniePyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny(...)wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykisuper mięciutkie i tą miękkość utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :) Składniki na 25-35 rogalików: 300 - 350 gr mąki pszennej 30 gr drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szkl cukru + 1 łyżka 50 gr masła lub margaryny marmolada różana bądź pigwowa(...)cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto
Gotowanie...to proste !użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki: (na ok. 25 rogalików) Ciasto z ziemniakami: 280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 200 g tłuczonych ziemniaków (np. tych pozostałych z obiadu) 80 g cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniemało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki(...)ciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić
CookYourselfmało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki(...)ciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić
CookYourselfmało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali - dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi :) Składniki (na 6 małych rogalików): - 250 g mąki pszennej - 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem - 50 g masła - 10 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki
CookYourselfrazy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-)Wstawcie wodę na kawę, a ani się nie obejrzycie a rogaliki do kawy będą gotowe!Składniki:1/2kg mąki200g tłuszczucukier waniliowy50g drożdży3/4szkl. mleka1 całe jajko2 żółtka (1 białko zostawić do posmarowania rogalików)2 łyżki cukrucukier puder do posypaniapowidłaWykonanie:Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek
Walijskie Pichcenieszybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą nasze poranki. Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI (6 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta(...)rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato 2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty z nadmiaru wody; ricott ę odsączamy na sicie ok. 15 minut. Ricott ę przekładamy do miski, dodajemy posiekan
La grande e la piccola cuocapowinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem 😊 Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18% 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo
Walijskie Pichcenie