jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam(...)palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru
mecooksnawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;) Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml(...)kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut
Kuchnia w czekoladzieDodałam zimne masło i szybko posiekałam je nożem. Wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodałam żółtka śmietanę i zapach waniliowy. Posiekałam wszystko nożem i zagniotłam składniki w jednolitą kulę. Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki. Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej(...)pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
potrawyregionalneRogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to
Radość kipiąca uśmiechem.kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku, Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy(...)pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem
Pudełko rozmaitościpieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się(...)wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka
Słodkie Przyjemnościfilmu: 027 Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów Składniki: 350g dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej) 200g masła 1 duża łyżka oleju kokosowego lub smalcu (ok. 50g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na stolnicę i w miarę szybko zagniatamy ciasto(...)foliowego woreczka, 1/3 zamrozić, a 2/3 do lodówki aby się dobrze schłodziło), przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu możemy już robić wypieki: rogaliki, ciasteczka, czy inne desery. Takie ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a nawet zamrozić i wykorzystać dopiero jak będzie nam potrzebne. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie
Cakes By Kejtzawsze znajduje się w mojej lodówce. Z jego dodatkiem można wyczarować wiele ciekawych dań i przekąsek. Możemy je wykorzystać zarówno do przepisów w wersji na słodko i przygotować pyszne rogaliki z nutellą a także na słono tworzą na przykład pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego . Oczywiście przygotowanie domowego ciasta francuskiego jest dosyć pracochłonne. Na szczęście w marketach możemy kupić gotowe ciasto(...)ciasteczka z ciasta francuskiego, których przygotowanie zajmie Wam zaledwie 5 minut. Wystarczy pokroić gotowe ciasto francuskie na dowolnej wielkości kwadraciki i wstawić do piekarnika! Pyszne i kruche ciasteczka gotowe! Składniki gotowe ciasto francuskie cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Rozwinąć ciasto francuskie i posypać je cukrem. Delikatnie wałkować cukier, aby przykleił się do ciasta. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraciki
Przepiski.plupiec następnego dnia. Czas : 1 godzina Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Choć pieczywa raczej u nas w domu się nie jada, to mamy mnóstwo resztek bułek, bajgli, rogalików, które nasz syn napoczął, wydłubał środek, albo przeciwnie – ogryzł skórkę – i zostawił. Wyrzucanie chleba to grzech, wiadomo, dlatego zostawiamy te wszystkie kawałki do wysuszenia i wykorzystujemy później na różne sposoby(...)zapiekankę z chleba i grzybów. Anglicy mówią na takie danie „pudding” i generalnie w anglosaskiej kulturze kulinarnej taki sposób wykorzystywania czerstwego pieczywa jest popularny. Danie jest bardzo proste: wystarczy składniki przesmażyć, włożyć do formy, na wierzch położyć chleb i zalać masą jajeczną. Całość odstawiamy do lodówki, żeby pieczywo mocno nasiąknęło i zmiękło. Najlepiej dać mu na to całą noc. Jeśli
Niedzielny kucharzSkładniki : 1 kg mąki pszennej 0, 5 kg smalcu około 350 ml śmietany 18 % 1/2 łyżeczki soli marmolada twarda do nadziewania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy sól oraz miękki smalec. Smalec mieszamy z mąką , następnie dodajemy śmietanę , zagniatamy ciasto na jednolitą masę . Jeśli ciasto jest za rzadkie, wkładamy go do lodówki(...)Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, kroimy na paski o szerokości 10 cm. Paski tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je układać dość blisko siebie, bo ciasto nie wyrasta zbyt dużo. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Upieczone rogaliki studzimy i dekorujemy
Przepisy i porady kulinarneczekoladowego na podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy(...)Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było
Anioszek w kuchniKilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu(...)ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże. Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 20 ml mleka szczypta soli dodatkowo: konfitura z płatków róż ( użyłam Nasze Domowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis dostałam od mojej ukochanej babci :)Idealne na niedzielne śniadanie w duecie z kawą.Dżem dobry! :)Składniki:500 g mąki pszennej + do podsypywania80 g drożdży świeżych1 łyżka cukru1/2 szkl. śmietany150 g margarynyCukier brązowyJajko (białko)Dżem ŁOWICZ truskawkowyPrzygotowanie:Drożdże wymieszać dokładnie ze śmietaną i łyżką cukru. Na stolnicy rozetrzeć mąkę z margaryną. Dodać drożdże i uformować kulę. Do dużego garnka(...)wierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
Czarnawisienkałyżki mąki. Wymieszać, rozgnieść grudki i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąke. Rozpuścić masło i przestudzić. Wlać wyrośnięty zaczyn do miski z maką, nastepnie dodać reszte składników : jajko, cukier, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i to sie udaje tylko rękoma, przynajmniej mi , ciasto jest mięciutkie i nie powinno sie kleić do rąk. Odstawić miskę z ciastem(...)tego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-) Nagrzać piekarnik do 170°C. Położyć drożdżówki na blasze
Z Kuchni Do Kuchnizdjęciu tak niewyglądają, ale są naprawdę malutkie! Takie prawdziwe miniaturki, nadzienie pewnie byłoby ciężko na nich ułożyć 😌 Przygotowane przez Mamę rozeszły się błyskawicznie 😊 I nie tylko ja je podjadałam 😁 Składniki: 300g mąki tortowej 30g świeżych drożdży 1/3 szklanki kwaśnej, 18% śmietany 250g masła lub margaryny Dodatkowo: cukier puder cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy(...)całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym
Kuchnia w czekoladziekogo: dla wszystkich, którzy mają nietolerancję laktozy dla lubiących wypieki bez cukru dla szukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 20dag margaryny bezlaktozowej jajko marmolada w wybranym smaku Wykonanie: Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt(...)czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły. Piec ok. 20 minut
Mania WypiekaniaOglądaliście wczoraj zaćmienie słońca? My tak! Obserwowałyśmy jak przysłonięte słońce zmienia się w rogalik. Super zobaczyć to na żywo, choć relacja w internecie pewnie była równie ciekawa. Dziś natomiast pierwszy dzień wiosny, i w ten specjalny dzień mamy dla Was coś słodkiego! Jakiś czas temu dostałyśmy prezenty od Luks Pomady , lecz przez ciągłe zabieganie i na studiach(...)jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada
Symfonia Smaków