delikatny posmak i aromat jabłek. Są puszyste, sprężyste. Można je zrobić na słodko lub słono. Ja tym razem zrobiłam na słodko z cukrem waniliowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 jajko 1szkl. mąki tortowej 1szkl. piwa (u mnie jabłkowe) 1/4szkl. mleka szczypta sody szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski(...)manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejuż dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać(...)się pączkami, które to polecam. Staropolskie przysłowie mówi : Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Pączki z dwoma dżemami. Dżemy firmy Food&Joy Składniki: 0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżydżem pomarańczowy i wiśniowykandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami
Kulinarny karnet Christopheraobiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 małe jajko 0,5szkl. mąki tortowej 3/4szkl. mleka szczypta soli 2 łyżki posiekanej rzeżuchy ok. 50g żółtego sera olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową i szczyptę soli. Wlałam mleko, wbiłam jajko i zmiksowałam wszystkie składniki na jednolite ciasto naleśnikowe. Na koniec do ciasta(...)manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeWystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się(...)francuskie. 3. Z wiśniami. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty. Wiśnie odsączyć. Po dwie wiśnie położyć na spód trójkąta i zawijać do góry. Boki skleić i uformować w kształt rogalika. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. Ciastka piec w 200stopniach ok.15-20min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smacznego
W kuchni u Monikiokoło 10 minut. Do dużej miski przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło(...)stopni piekarnika. Piekłam przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA
potrawyregionalnePączusie z twarogu Szybkie, delikatne, puszyste i przepyszne mini pączki serowe. Polecam! Składniki: 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego) 0,5 kg mąki pszennej 100 g cukru – około pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu cukier puder(...)same się przewracać na drugą stronę *** *** Po wyjęciu z oleju, pączusie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu *** *** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemwojaże w szeleszczących liściach z biesiadą pod jesiennym niebem. Proste, sycące, smakują wspaniale na ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :) Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro! Rogale drożdżowe z łososiem na 6-7 sztuk Potrzebujesz Na rogale: 300g mąki 10g świeżych drożdży(...)cukru przygotuj zaczyn- mieszaj całość w dużej misce do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru. 2. Do zaczynu dodaj mąkę i jajko i zacznij zagniatać. 3. Dodaj pozostałe składniki i wyrób jednolite i elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1h. 5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4mm i podziel na 6-7 trójkątów
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiodzie Krokiety ziemniaczane z brokułami Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem Francuskie paszteciki z kurkami Rolada szpinakowa z szynką Chrupiące pieczarki panierowane Rogaliki 3 składnikowe Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo(...)dlatego dokładnie zapoznaj się z przepisem na wybraną sałatkę, abyś mogła odpowiednio zaplanować przygotowanie. Sałatki najlepiej smakują na świeżo, dlatego dobrze jest je przygotować na ostatnią chwilę, albo przygotować składniki dzień wcześniej w osobnych pojemnikach i dopiero kilka godzin przed je połączyć. Sałatki to obowiązkowe pozycje w menu sylwestrowym dlatego warto się do tego przyłożyć i wybrać najlepsze, osobiście polecam
Kulinarne PrzebojeSkładniki rogale doskonałe -metodą prób i błędów,wreszcie wyszły takie jak chciałam,,, 7 gr. suchych drożdży ,lub 25 gr. świeżych 500 g. mąki 250 g. masło 6 łyżek cukru szczypta soli 200 ml. ciepłe mleko 1 lekko ubite jajko dodatkowo do posmarowania wyrośniętych rogali 1 żółtko 30 ml. śmietanki Wykonanie Wymieszać mąkę z drożdżami i solą. Ogrzewać mleko(...)razy. TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarować rozbełtanym żółtkiem ze śmietanką . Piec w nagrzanym piekarniku w 200 ° C przez około 20 minut. Druga partia szybciej się piecze,po 15 minutach
w mojej kuchnimój ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego dżemu nikt oprócz mnie nie tknie. Więc zajadam ciepłego rogalika na deser tuż po śniadaniu. A urlop to ja lubię mieć leniwy. Ale leniwy taki, że aż boli i niewielu zawodników jest w stanie to przetrwać. Trochę znajomych próbowało, polegli(...)mama brała dwa taborety, dwa wiaderka i nie było zmiłuj. Teraz zrywam i wspominam z niemałym sentymentem... Z pierwszego zbioru powstały lody z dodatkiem mascarpone. Tłuste, kremowe, słodko-kwaśne.... Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki (36 %) 6 łyżek cukru pudru (2 łyżki do mascarpone i kremówki, 4 do porzeczek) 300 g porzeczek (świeżych lub mrożonych) Przygotowanie: Porzeczki
bistro mamalekkie, puszyste i mięciutkie. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Jeden naleśnik bez dodatków ma około 200 kcal, będzie więc świetną propozycją na lekki deser. Składniki na kokosowe naleśniki z serem (około 9 sztuk): szklanka mąki pszennej (220ml) szklanka mąki kokosowej 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1,5% łyżeczka cukru lub innego słodzidła(...)podania: ulubione owoce, syrop klonowy, rozpuszczona czekolada, itp. Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąki przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko, jajka, wodę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie wlewamy szybkim ruchem
e-PrzepisyKulinarneRożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego(...)świeże niż gdyby umieścić je tylko w jednym miejscu, jak np. w drożdżówkach. Z poniższego przepisu można przygotować około 40-45 małych rożków . Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) Składniki: CIASTO SEROWO-OLEJOWE 300g mąki pszennej 150g zmielonego twarogu 60g (3 łyżki) śmietany 18% 6 łyżek oleju 50g domowego cukru waniliowego 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE 150g
Smakołyki Berenikijakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec(...)pozwolić. A czasem to po prostu mi się nie chce :) i tak od upieczenia moich pierwszych bułeczek minęło już 1,5 miesiąca... Co nie znaczy, że odpuściłam ten temat :) Składniki na 8-9 średnich bułeczek: 190 ml wody (lekko ciepłej) 3 łyżki mleka 3 i 3/4 szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju
Moja Delicjazrobić takie bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. S ubskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI : Ciasto: mąka ( 650 g ) jajka (2 szt.) mleko (250 ml) masło (75 g) cukier (5 łyżek ) cukier waniliowy (1 op. = 8 g) drożdże instant (1 op. = 8 g) lub świeże(...)pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Bułeczki . Do misy miksera wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, drożdże, roztrzepane jajka i mieszany ręcznie trzepaczką. Gdy składniki mniej więcej się połączą włączamy mikser i za pomocą widełek świdrowych zaczynamy mieszanie dodając stopniowo 500 g mąki. Miksujemy około 5 minut. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie
Rita creative