rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:102/116)

Rogale marcińskie 244

wiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych  3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 137

ciastem drożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą (około 27 sztuk – 3 blaszki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_8015" align="aligncenter" width="1024"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Pierogi Drożdżowe Z Serem

e-PrzepisyKulinarne
Kanapki z awokado i jajkami 176

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale "prawie" Marcińskie 159

"Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych

Smakołyki Asi
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 131

polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały. Właściwości lecznice maku były cenione od wieków. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Jednak nie dla każdego jest on wskazany! Przeczytaj więcej... Mak to źródło: witaminy A witaminy C witaminy E witaminy D witamin z grupy(...)litrze mleka Przepisy z makiem 1) FANTAZJA MAKOWA 2) ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE 3) ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 4) GWIAZDKI Z MAKIEM 5) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 138

polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały. Właściwości lecznice maku były cenione od wieków. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Jednak nie dla każdego jest on wskazany! Przeczytaj więcej... Mak to źródło: witaminy A witaminy C witaminy E witaminy D witamin z grupy(...)litrze mleka Przepisy z makiem 1) FANTAZJA MAKOWA 2) ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE 3) ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 4) GWIAZDKI Z MAKIEM 5) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 204

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki.Przepis na prawdziwe rogale marcińskie z prawdziwym marcepanem, a nie żadnymi aromatami migdałowymi. Polecam :) W żadnej cukierni tak dobrych nie znajdziecie ;)Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali  Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem

Aga w kuchni
MAK 119

posypania pieczywa.  Nasiona maku w przeważającej części składają się z tłuszczów. Mak jest bogatym źródłem białka i witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, D, E, PP) oraz składników mineralnych jak wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Zawiera on także cenny błonnik. Pamiętajmy jednak, że mak jest produktem wysokokalorycznym, gdyż 100 g maku(...)jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych

Ciastka - domowe słodkości
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 178

Zakwas buraczany to klucz do przygotowania klasycznego wigilijnego barszczu. Choć trzeba pomyśleć o zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą(...)dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek

Dieta bez mleka
Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku. 122

Eklerki. Przepis krok po kroku. Eklerki. Składniki:     Krem:   1 jajko 1 szklanka cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki 500 ml mleka 200 g masła   Ciasto:   1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jaj   Polewa:   3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki cukru 50 g masła(...)przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.   Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link) . Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu   Eklerki to nic trudnego   Przekonaj się

kuron.com.pl
Co zjeść w Bari? 123

Bari. Panzerotto skradło nasze serca. Jedliśmy je praktycznie codziennie Co to jest? To kieszonki, bądź też pierogi z drożdżowego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu. W ich środku znajdziecie przeróżne składniki: mozzarellę, pomidory i bazylia (wersja tradycyjna), ricottę, szynkę, salami. Panzerotti mogą być również w wersji pełnoziarnistej (i tu przyznam, że ta wersja smakowała mi najbardziej :)). Gdzie ich szukać? Polecam kilka(...)Gelateria) kierujcie się kolejką Tam, gdzie jest długa na pewno znajdziecie dobre lody I koniecznie spróbujcie tych pistacjowych Macie jeszcze ochotę na coś słodkiego? Zjedźcie rano cornetto, czyli słodkiego rogalika z ciasta francuskiego, w pobliskim barze. Spróbujcie każdej wersji: bez dodatków, z czekoladą, czy też pysznym kremem waniliowym. Do tego wypijcie do tego pyszne capuccino i cieszcie się pięknym dniem

365 dni dookoła kuchni
Rogale bakaliowe 618

jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry(...)kilku miejscach i delikatnie rozsmarować palcami, pozostawiając ok. cm ciasta po obwodzie.  Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części. Przy pierwszym zwinięciu nacinamy (za pomocą nożyka) środek ciasta, następnie zwijamy do końca delikatnie skręcając boki.  Rogale przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy

Moniki Smakołyki
Wegańskie rogale Marcińskie 124

wstawiam w ciepłe miejsce, zawsze jest to u mnie wyłączony piekarnik, bo mam pewność że tam nie będzie przeciągów. Obudzone po około 20 minutach drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i dosyć szybko wyrobić ciasto. Będzie się trochę lepić, ale powstrzymaj się przed dodawaniem mąki, dasz radę Ciasto uformuj w miarę zgrabny prostokąt, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki(...)piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów

greenscarf
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 174

dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki(...)być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był

Wanilia i Kardamon